Dolar 32,3761
Euro 34,7901
Altın 2.434,45
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 20°C
Cum 17°C

Kollajen takviyeleri hakkındaki gerçekler

7 Şubat 2024 20:39
449
A+
A-

Kollajen takviyeleri yeni olmayabilir, ancak cilt sağlığını iyileştirmeye yönelik potansiyel faydaları nedeniyle ünlüler ve Instagram etkileri tarafından sürekli olarak çevrimiçi olarak çeki düzen verilir. Bu sözde yaşlanma karşıtı ilacın cildin nemini, elastikiyetini, kollajen yoğunluğunu arttırdığı ve cildin kırışıklıklarını ve pürüzlülüğünü azalttığı iddia edilmiştir.

Kollajen takviyesinin eklem ağrılarını ve ağrılarını azaltabileceği, kas ve kemik iyileşmesine yardımcı olabileceği ve hatta bağırsak sağlığına yardımcı olabileceği iddiaları da vardır. Ancak, hayallerinizdeki genç, ışıltılı cildi elde etmek için bir kolajen takviyesi almaya karar vermeden önce, gerçeklere bakalım.

 İlk olarak kollajen nedir?

Kollajen, insan vücudunda bulunan en yaygın proteinlerden biridir. Vücudunuz aslında kendi kollajenini yapar. Kemiklerinizde, tendonlarınızda, bağlarınızda, cildinizde saçlarınızda, tırnaklarınızda ve hatta kaslarınızda bulunabilir. Kollajenin farklı formları vardır. Tip 1 ve 3 saç, cilt, tırnak ve kemik sağlığından sorumluyken, Tip 2 eklem ve kıkırdak sağlığını destekler. Ne yazık ki yaşlandıkça kollajen üretimi yavaşalar. Bu ince çizgilerin ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Bir kollajen takviyesi kullanırsanız, bu vücudun daha fazla kollajen ürettiği anlamına mı gelir?

Tam olarak değil… Vücutta kollajen yapmak için doğrudan kollajen yemenize gerek yoktur. Kollajen, hayvansal ürünlerden elde edilen diyette doğal olarak bulunabilir.

Kollajen kaynakları şunları içerir:

  • Tavuk
  • Hayvan kemikleri
  • Kemik suyu
  • Balık, kabuklu deniz ürünleri
  • Yumurta

Bunu söylerken, vücutta kollajen oluşumunu teşvik etmek için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Kollajen üretimini arttırmanın yolları;

1.Bol protein tüketin

Vücuttaki kollajen sentezini optimize etmek için protein, tüketilmesi gereken en önemli besindir. Protein, kolajen üretmek için gerekli yapı taşları olan aminoasitlerden oluşur. Çeşitli hayvansal (tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri) ve bitki (fındık, tohum ve fasulye) protein kaynaklarını yemek, protein gereksinimlerinizi karşılamanıza yardımcı olacaktır.

2.Yeterli C Vitamini alın

Kollajenin aksine, vücut c vitamini üretemez, C vitamini kollajen sentezinde ve cildi oksidatif strese karşı korumada önemli bir rol oynar. Bazı harilka C vitamini kaynakları turunçgiller (portakal, limon), meyveler ve kırmızı biber ve brokoli gibi sebzelerdir. C vitamini takviyesi, kolajen üretimini arttırabilir ve diyetinizden yeterince alamıyorsanız kırık iyileşme hızını hızlandırabilir. Aynı zamanda vücut hücrelerini koruyan güçlü bir antioksidan görevi görür ve bu da Tip 1 kolajen sentezini arttırmaya yardımcı olur. C vitamini takviyesi ile ilişkili herhangi bir yan etki yoktur, ancak diyet kaynakları yoluyla uzun süreli C vitamini almanın, kolajen üretimini arttırmada kısa süreli takviyeden daha etkili olduğu gösterilmiştir.

3.Çinkoyu unutmayın

Çinko, kolajen sentezinde, yara iyileşmesinde ve kemik sağlığında kritik bir rol oynar. Araştırmalar, çinkonun vücuttaki kolajen üretimini uyarmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Çinko eksikliğinin kolajen üretimini yavaşlatabileceği de gösterilmiştir.

Çinko etlerde, kabuklu deniz ürünlerinde, fasulyede, baklagillerde, kuruyemişlerde, tohumlarda, süt ürünlerinde, yumurtalarda ve hatta bitter çikolatada bulunur. Diyetinize bu gıdaların çeşitliliğini dahil etmek, yeterli çinko alımını garanti edecektir.

Sigara içmenin, çok fazla ilave şeker yemenin ve korumasız aşırı UV ışınlarına maruz kalmanın kolajen üretimini engelleyebileceğini ve cildin daha hızlı yaşlanmasına katkıda bulunabileceğini de belirtmekte fayda var.

 Peki, kollajen takviyesi almalı mısınız?

Duruma göre değişir…

Dengeli bir diyet yemek ve günlük protein gereksinimlerinizi karşılamak, vücudunuzun cildinizi sağlıklı tutmak için yeterli kollajen üretmesini sağlamaya yardımcı olacaktır. Ancak, bunu yapmakta zorlanıyorsanız, ek bir seçenek sizin için bir seçenek olabilir.

Tipik olarak, kollajen takviyeleri hidrolize edilir, yani kollajen zaten aminoasitlerine parçalanmıştır. Maliyet dışında, kollajen takviyesi kullanmanın hiçbir dezavantajı yoktur.

Bunu düşünüyorsanız, ekin kalitesini göz önünde bulundurmanızı öneririz. Dolgu maddelerine ve bitki bazlı kollajen ürünlerine dikkat edin. Ayrıca bu konuda nasıl hissettiğinizi ve takviyeye devam edip etmeyeceğinize karar vermek için herhangi bir fayda fark edip etmediğinizi ölçün.

Özetlersek eğer kollajen, vücut tarafından üretilen önemli bir proteindir. Optimal cilt, kemik ve eklem sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Kollajen üretimini teşvik edebilecek veya engelleyebilecek çeşitli faktörler vardır. Kollajen takviyesi faydalı olsa da, dengeli bir diyet yemeyi ve protein gereksinimlerinizi önce tam gıdalarla karşılamayı teşvik ediyoruz.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.