Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Paz 19°C
Pts 19°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Hürriyeti’ni arayan köy!

Hürriyeti’ni arayan köy!
25 Mart 2024 10:10 | Son Güncellenme: 25 Mart 2024 10:13
699
A+
A-

Karacabey’in Hürriyet köyünde Büyükşehir Yasası ile Karacabey Belediyesi tarafından tapulu arazilerine el konulmasına karşı mücadele veren köylüleri ziyaret ederek destek veren CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, “2014’teki yasayla ‘Büyükşehir Yasası’yla mülkiyeti belediyede olabilir ancak kullanımı sizde olacak’ denen bu arazilerin de bugün Karacabey Belediyesi tarafından bir kupon arazi değerine ulaştığı için satıldığını görüyoruz” dedi.

Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe ise AK Parti Bursa milletvekillerine, “Cumhurbaşkanımıza kadar gittim. Cumhurbaşkanı ‘çözün’ dedi. Sizler hiçbir şey yapmadınız, hiçbir adım atmadınız. Köyümüzü ziyaret etmeyi bir kenara bırakın, bizlere randevu vermekten kaçtınız. Bir köyün sorununu çözemezken, nasıl olur da bizim oylarımıza talip olabiliyorsunuz” sözleriyle tepki gösterdi.

Karacabey’e bağlı Hürriyet köyünde Büyükşehir Yasası ile Karacabey Belediyesi tarafından tapulu arazilerine el konulmasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor. CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Hürriyet köyünde arazileri el konulan vatandaşları ziyaret ederek destek verdi. Hürriyet köylülerin atalarından, dedelerinden kalan ve kendi paralarıyla aldığı arazilerin nasıl bugün kupon arazi olduğu için geri verilmediğini ve geriye alma mücadelesinin ne kadar zor olduğunu söyleyen Öztürk, şöyle konuştu: “Tabii ben bir Balkan göçmeni, bir Bulgaristan göçmeni olarak onların hikayelerini ve dedelerinin ve babalarının hikayelerini biliyorum. Onların buralardan çok daha fazla malı mülkü geride bırakarak Türk ve Müslüman gibi yaşamak için ana vatana iki valizle koşarak geldiklerini biliyorum. Ama oradaki kültürleri gereği hep birlikten kuvvet doğar diyerek 201 kişinin birlikte kurduğu, birlikte satın aldığı ve birlikte üreterek Hürriyet köyü bir değer haline getirdiklerini de görüyorum. Ancak 2014’teki yasayla ‘Büyükşehir Yasası’yla mülkiyeti belediyede olabilir ancak kullanımı sizde olacak’ denen bu arazilerin de bugün Karacabey Belediyesi tarafından bir kupon arazi değerine ulaştığı için satıldığını görüyoruz.

“TÜRKİYE’DE HER ŞEY SATILIK”

Bugün aslında iktidarın ana yol haritasında neyi satabiliriz, ne satılık, aslında ülkede değeri biçilen her şey satılık. Bugün dairenin yanında eşantiyon Türkiye vatandaşlığı satılık. Bugün Cumhuriyet’in Lozan’da tarla toprak satmasını yasakladığı yasaları değiştirerek tarlalarımız topraklarımızla yabancılara satılık. Dolayısıyla nereden ne kazanabiliriz derdinde bir kötü yönetim, bir iktidar var. Türkiye’de her şey satılık. Bunu şöyle anlatıyoruz, aslında Türkiye’de her şey var. Bugün Türkiye’nin kötü yönetildiğini hepimiz görüyoruz. Çünkü herkesin cebinden alınan, emeklinin, asgari ücretlinin cebinden alınanlarla fuzuli ve fazla harcamaların ödenmesine millet zorlanıyor. Bu ülke dünyanın en güzel ülkesi. Coğrafi olarak da dünyanın en güzel ülkesiyiz. Bir Afrika ülkesi değiliz. Buralarda doğan medeniyetler, dünya imparatorlukları, herkesin gözünün burada olması, buranın hem kıymetli olduğunu, hem tarihsel, hem doğa, hem coğrafi anlamda çok değerli olduğunu bize gösteriyor. Yani aslında babadan, atadan varlıklıyız. Lakin bunlardan dolayı fakirliğimiz değil, kötü yönetimden dolayı bir fakirliğimiz var. Şöyle anlatayım, bir aile olarak 200 bin lira geliriniz var. Ama 400 bin lira harcıyorsunuz. 200 bin lira da kazansanız mutlu olamazsınız.

“MİLLETİN ÜZERİNE YÜK YÜKLENDİ”

Biz muhacirler hesabı, kitabı iyi biliriz. Ayağımızı her zaman yorganımıza göre uzatırız. Ama işin işten değil, aştan ve harcamaktan arttığını da biliriz. Bugünlere de böyle geldiğimizi iyi biliriz. Dolayısıyla bugün iktidar milletin üzerine mültecilerin ve Saray’ın yükünü, israfı yükledi. Kamu ortak iş birliğiyle haddinden fazla yandaşına, Beşli Çetesi’ne yaptırdıklarıyla milletin sırtına, bütçenin sırtına çok ağır yükler yükledi. Vatandaş bunu kaldıramıyor. Ne lazım, satılacak mal lazım. Bu yasayla da sizlerin, bütün köylerin ortak malları aslında bir nevi belediyenin ve kamunun malları oldu. Kıymetli olanların satılabilmesi gündeme geldi. Belki bunlar toplanıp bu belediyelerden bir vakfa da aktarılıp bu sefer de Cumhurbaşkanlığı’nın bir kararıyla da satılık hale gelebilir. Şu anda Hürriyet Köyün en önemli sorunu kupon arazi olması. TEKNOSAB’ın yanında, kıymeti çok değerli olmasından dolayı da köyün işi Saray’ın işine bile döndü. Biz buradan sesleniyoruz, biz helali haramı biliriz.

“PARA OLAN YERDE MİSİNİZ?”

Hürriyet Köyü Gençlik ve Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe ise şöyle konuştu: “Karacabey Hürriyet köylüleri olarak yine ramazan gününde bir aradayız. Hep beraber sesimizi duyurmak istiyoruz. Bizler terk edildik. Bizler iktidar tarafından hakir görüldük. Bizler temsil edilmedik. Halbuki biz onları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderirken bizleri temsil etsinler diye oy verdik. Oralara o koltukları oturtturduk ve maalesef hiçbirisi gelip Hürriyet köyünü iki yıldır hiç ziyaret etmedi. Cumhuriyet Halk Partili hem ilçe hem il hem belediye başkan adaylarımız hem de milletvekillerimiz bizi hiç yalnız bırakmadılar. Aynı zamanda bazı yayın kuruluşları var ki isimleri bende saklı söylemiyorum. Ama onlar kendilerini çok iyi biliyorlar. Hakkımızda yalan haberler çıkarttılar. Bu onlara yakışıyor mu? İnançlarına yakışıyor mu? Peki bu yandaş medya dedikleri, hani öyle deyince kızıyorlar ya, yandaş değiliz diyorlar ya, bu yandaş medya neden haklının yanında değil? Neden Hürriyet köylüsünün yanında değil? Neden hep iktidarın yanında? Para olan yerde misiniz? Ne menfaatiniz, var onlardan farkınız ne?

“KÖYÜMÜZ İÇİN HİÇBİR ŞEY YAPMADINIZ”

Ben buradan AK Partili milletvekillerime sesleniyorum. 11 milletvekilisiniz ve iktidarsınız ama bu işi çözebilecek dirayetiniz ve inancınız yok, kararlı değilsiniz. Yalan konuşuyorsunuz bana. Ben köyümü temsil etmek için sizleri defalarca aradım. Bakanlarımla görüştüm. Cumhurbaşkanımıza kadar gittim. Cumhurbaşkanı ‘çözün’ dedi. Sizler hiçbir şey yapmadınız, hiçbir adım atmadınız. Köyümüzü ziyaret etmeyi bir kenara bırakın, bizlere randevu vermekten kaçtınız. Sayın Efkan Ala, kaç kere ben sizden randevu istedim, vermediniz. Hani Meclis’te ağladınız bizim Hürriyet köyü kadınlarımıza, insanımızla dertleştiğinizi söylediniz. Hakan Çavuşoğlu hani gözlerin doldu, Meclis’te ağırladın bizi. Ben azat edildim, milletvekili değilim diyorsun. Peki sen milletvekili değilsin, yarım kalmış olan bu davayı kim yürütecek? Kime teslim ettin Hürriyet Köyü’nü? Sayın Vildan Yılmaz Gürel, konuyu bilmiyorum dedin Cumhurbaşkanı’nın huzurunda. Türkiye Cumhuriyeti halkının önünde, o medyanın önünde dedin ki ‘ben bu konuyu bilmiyorum’. Biliyorsun da ne yaptın? Bildin de ne yaptın? Azat edildim, milletvekili değilim diyorsun. Diyorsun ki bunu sayın Efkan Ala çözer. Ben Efkan Ala’ya ulaşamıyorum. Cep telefonu var, iki tane danışmanı var, Meclis’te telefonu var. Sürekli arıyorum, konuşuyorum, ‘Tamam, randevu vereceğiz’ diyorlar. İki yıl geçti aradan. Peki Sayın Mustafa Varank hani Karadeniz evladıydın da Bursalı oldun ya, sen bir kere olsun Hürriyet köyünü dinledin mi? Bir köy meselesi bir Türkiye Cumhuriyeti meselesi olabilir mi? Bir köyün meselesi Cumhurbaşkanına gider mi? Bir köyün sorununu çözemezken, nasıl olur da bizim oylarımıza talip olabiliyorsunuz? Bu hak mıdır? Ne pahasına olursa olsun, hayatımıza da mal olsa, bize baskı da yapsanız, tehdit de etseniz biz bunlara boyun eğmeyeceğiz. Siz bizi yalnız bırakmakla korkutuyorsunuz. Bize diyorsunuz ki muhalefetsiniz. Asıl muhalefet sizsiniz. Halka muhalefetsiniz, hakka muhalefetsiniz, hakkımıza muhalefetsiniz.”

YORUMLAR

  1. Sükran Tirpan dedi ki:

    Bursa Hürriyet Köylü olarak .. biz bizim olanı istiyoruz .. kimsenin toprağını isyemiyoruz.. Elimizde dekontlarımız tapularımız var!

  2. Mehmet Korkmaz dedi ki:

    Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyü sakinleri, Bütünşehir Yasası ile ellerinden alınarak parsel parsel satılan tapulu arazileri için mücadele başlattı. Bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapmak isteyen köylülere destek muhalif siyasilerden geldi.

    Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet Köyü sakinleri, 6 bin dönüm arazilerinin satılmasına karşı mücadele başlattı.

    Bulgaristan’dan göç eden Hürriyet köylüleri, 1951 yılında anavatana sığınarak Taşpınar Köyü sınırları içindeki 12 bin dönümlük Haydar Ağa Çiftliği’ni satın alarak 1955’te köye dönüştürmüş. Söz konusu arazinin 5 bin 700 dönümü; otlakiye, kavaklık, odun tedariki, cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri olarak kullanılmak üzere hisseli parsel olarak tapuda 201 hane arasında paylaşılmış.

    1978 yılında yapılan kadastro çalışmasıyla, bu devasa arazi köy tüzel kişiliğine kaydedilmiş. Hürriyet halkı da devlete güvenerek, ileride bir sorun yaşayabileceklerini düşünmedikleri ve kullanım izni kendilerinde olduğu için bu duruma itiraz etmemiş.

    2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, bu kez ilçe belediyesine geçti. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyetliler; yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu. Muhtarlık öncülüğünde açılan davanın ardından bazı vatandaşlar da başka koldan yeni davalar açtı ancak davalar yürütülemedi. Köylüden teminatlar istendi, ama köylüye ağır geldi.

    Hürriyet Köyü Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe bu zamana kadar söz konusu arazinin Karacabey Belediyesi tarafından; 150 dönümünün TEKNOSAB’a hibe edildiğini, 150 dönümünün Emir-Koop’a, 250 dönümünün de ismi gizli tutulan bir şahısa satıldığını aktardı.

    Efe; “Ankara’da 2023 ocak günü Türkiye Büyük Milet Meclisi’nde Hürriyet köyümüze ait olan fakat, Karacabey Belediyesi’nce satılan arazilerimizin sorununu Cumhurbaşkanımıza iletmiştik, fakat hepimize acı veren deprem ve seçim süreci ardından gelen Ramazan ve Kurban Bayramı da üst üste takip edince sorunumuz beklemeye alındı. Bursa da görüştüklerimiz de seçim sonrası, bayram sonrası diyerek zaman istediler. Aradan 6 ay geçti ve hiç bir şey değişmedi. Sayın Mustafa Varank bakanımız da milletvekili oldu. “Bende Bursalıyım artık Bursa hak etiğini alacak” demişti, TOGG aracıyla resmen Bursa’yı tekrar seçimlere hazırladı. Biz bu başarının sorunlarımıza da karşılık bulacağını düşündük. Fakat oda hayal kırıklığına uğrattı. Bir akşam namazı çıkışında da kendisiyle karşılaştık. Varank milletvekilimiz “konuyu ele aldım” demesine rağmen şimdi “yasal olan bir durum” diyor. Biz zaten bu durumun yasal olduğunu söylüyoruz ve bunun böyle olduğunu da biliyoruz. Hatta kurban bayramında biz açtığımız dava sonucunda “Valilik Belediye muvafakat versin bende mera yapacağım” diyor dedik ama bu yasal elde edilmiş hakkımızı kullanmamıza izin vermiyorlar. Kurban bayramında tüm siyasi partilerin bayramlaşma merasiminde bulunduk. Mecliste yasal düzenleme yapılmasını istedik. Rotamız sadece “Ankara Külliye” demeyeceğiz tüm siyasi partilerin “Genel Merkezlerini” ziyaret edeceğiz!” dedi.

  3. Ridvan Coşkun dedi ki:

    Haklı mücadelemizde bizlere destek olan millet vekili ve belediye başkan adayına teşekkürler başarılar

  4. Nesrin Malgır Yazıcı dedi ki:

    Hürriyet köyü nün arazileri dede mirasıdır satılamaz.Bunu bütün makamlara söyledik.Dede mirası topraklarımızı istiyoruz.Devletten hibe istemiyoruz.Çözmek istemiyorlar.Ama vazgeçmek yok hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz.Sayfanizda bize yer verdiğiniz için teşekkür ederiz.

  5. Dilek dedi ki:

    Bizim satılan tapulu topraklarımızı satan Belediye neden bizim olanı bize vermiyor Hak Hukuk Adalet Nerede??!!! Bu nasıl bir yönetim Kul hakkı nerde?? Doğru dürüst Adaletli yönetim nerde????

  6. Rıdvan dedi ki:

    . HÜRRİYET KÖY –ANAVATANDA YURD
    201 hane DEDELERİMİZ Bulgaristan’da eziyet gördükleri için Anavatan’a göçmüşlerdir. devletin verdiği iskân desteğini kullanmamışlardır.201 HANE 1951 de Haydar çiftliği isimli bu yeri KEMAL ÇAYIR OĞLUNDAN Ziraat Bankası’na senet karşılığı ödemişlerdir. hatta zamanında ödeyemeyenler icra yoluyla o seneki sofra ekmek buğdayına el konmuş haciz yapılıp tahsil edilmiştir. 201 hane 12000 dönüm bu yeri 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölmüş kalan 6000 dönüm civarında arazi yine hayvan otlatmak için Otlakıye kavak ekmek için Kavaklık Odun KESMEK içinde Baltalık olarak ayırmış, CAMİ, MİSAFİRHANE, Mezarlık , Okul, öğretmen lojmanı gibi yapıların inşaatlarını yine 201hanenin inanca ve eğitime verdikleri önemle inşa etmişlerdir. Yokluğun fakirliğin içinde üzerlerinde bir çatıları olmadan samanlık ve benzeri yerlerde yaşamak zorunda olan bu insanlar çok çileler çekmiş ANAVATANDA YURT KURMUŞLARDIR.
    1951 ile 1955 arası KARACABEY Taşpınar köyüne bağlı olan bu çiftlik, 201 hanenin valiliğe başvurusuyla köy olmuş ve Ahmet Ürkmez ilk muhtar olmuştur. 3 köy yerleşkesinin ortasında olan bu çiftlik sahipleri sınır Komşu köy meralarına orman kullanımına izin alamadıklarından bu 3 köyle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakıyelerini tarla haklarından feragat ederek bu ihtiyaçlarına ayırmışlardır. Sürdürülebilir bir köy olabilmesi için bu alanları köy tüzel kişiliğine ayırmışlardır. Hazine Meralarında bile bir hak almadan kendi arazisini otlaklık olarak kullanmışlardır. Resmi tapularımızda mevcuttur.
    1978 de KÖY tüzel kişiliğiyle KADASTRO KAYITLARINA irdelenmeden GELDİSİ Araştırılmadan 201 şahsa Hisseli parselasyona ihtiyaç duyulmadan direk olarak. KÖYTÜZEL kişiliğine tapulama yapmışlardır. Anavatana olan inançları ve sonsuz güvenleri bu durumu kabullenmelerinde bir itiraz oluşturmamıştır. Fakat 40 yıl sonra 2014 YILINDA 6360 sayılı kanunla ÖZEL KİŞİ TAPU GELDİSİ OLAN BU YERLERİN ellerinden bedelsiz şekilde alınacağını tahmin edememişlerdir. Şahsi yerimiz olan 45adet tapumuzun 15 tanesi tarla olarak geçmekte ve günümüzde başka köylere ve kendi köylümüze kira usulü parayla ektirilmektedir. Hiçbir inanç ve vicdana sığmayan bu ihlali yarın çocuk ve torunlarımıza miras bırakmak istemiyoruz. 16300 köyde emsal ve örneği BULUNMAYAN bu özel kişi mallarını BURSA KARACABEY BELEDİYE’ sinin satma yetkisi OLAMAMALIDIR belediye 850 dönüm yerimizi ihaleye çıkarıp satmıştır kalan 5000 dönüm yerimizi ise belediye kendi uhdesine almıştır.
    Emsali tek olan bu yerleşkeyi bilmeden Sehven veya gözden kaçırdığınızı düşünmekteyiz, HÜRRİYET KÖYÜNÜ AZAD etmenizi, BU hak adalet arayışımızı ahrete kadarda sürdürmek istemiyor fani hayatta Helalleşmek İSTİYORUZ. bu kapsamdan çıkarılmamızı satılan yerlerimizle ilgili de tüm eski geldi si ile iade edilmesini, 6360 veya 4342 kanununa bir madde Eklenerek
    1)“Kırsal özelliği devam eden ancak sonradan 6360 sayılı yasa ile mahalleye dönüştürülen eski köy statüsünde olan yerlerde köy tüzel kişiliğinin ihdasına ve mal varlığının iadesine” dair kanun teklifi verilmesine
    2)“ 6360 sayılı yasa ile Mülga olan köy tüzel kişiliklerinin memaliki olan taşınmazlardan, köy halkının müşterek kullanımı için bırakıldığı belli olan ve geldi si özel mülkiyetten olan taşınmazların tasarrufunun mahalle halkının müşterek ihtiyaçları için kullanılması” veya “eski maliklerine veya onların mirasçılarına iadesine” dair yasa teklifi verilmesine
    3)“ eski köy tüzel kişiliklerine ait taşınmazların satış ve tasarrufu tedbiren bir Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile durdurulabilir.”
    1)KÖY TÜZEL KİŞİLĞİNE GEÇMİŞ FAKAT ASILGELDİSİ ŞAHSİ MÜLKLERİN ESKİ HAKSAHİPLERİNE İADESİNE
    2)KÖY TÜZEL KİŞİLİKLERİNİ YOK EDERKEN KÖY YARARINA DA PROJE OLUŞTURARAK KÖYLÜNÜN HAKLARININDA GÖZETİLMESİNE HELALEŞİLMESİNE
    3)KÖY MALLARINI KÖYLÜNÜN ELİNDEN ALIRKEN YERİNE YER VERİLMESİNE
    4)KÖY İDARE VE KÖY TÜZEL KİŞİKLERİNİN TEKRAR İADESİNE KARAR VERİLMESİNE

    BU 4 ÖNERİMİZDEN BİRİNİ ÖNERGE VERİLİP HAKLARIMIZIN İADESİNİ ARZ EDERİZ..
    BURSA HÜRRİYET KÖYÜ GENÇLİK VE KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ BAŞKANI; BAYRAM EFE 0533 729 84 29