Dolar 32,3835
Euro 34,7992
Altın 2.442,51
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 20°C
Cum 17°C

TÜRKONFED Finans Sohbetleri, Bursa’da düzenlendi

TÜRKONFED Finans Sohbetleri, Bursa’da düzenlendi
22 Şubat 2022 17:09
147
A+
A-

TÜRKONFED Finans Sohbetleri’nin ikinci toplantısı MARSİFED ev sahipliğinde Bursa’da gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin üretim gemisini yüzdürecek girişimcilerin ihtiyaç duyduğu yakıtın finansman olduğunu vurgularken, MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya da üretim ekonomisinin canlanması için finansmana erişim kanallarının açıl olması gerektiğini söyledi.

BURSA (İGFA)- İşletmeleri ve özellikle KOBİ’leri ilgilendiren finansmana erişim kanallarının tüm boyutlarıyla ele alındığı TÜRKONFED Finans Sohbetleri serisinin ikinci toplantısı, Marmara ve İç Anadolu Sanayici İş Dünyası Federasyonu’nun (MARSİFED) ev sahipliğinde 21 Şubat 2022 tarihinde Bursa’da düzenlendi. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Bölge Müdürlüğü Yalçın Aras Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen Halka Arz ve Finansman Teknikleri ana temalı etkinliğin açılış konuşmaları, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya tarafından yapıldı.

Açılış konuşması yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, “Biz bu yakıta ne kadar uygun şartlarda, ne kadar kolay erişebilirsek, Türkiye’yi geleceğe taşıyacak üretime, yatırıma ve istihdama aynı oranda güç verebiliriz. Günümüz itibarıyla finansman kaynaklarına erişimimizin bir önceki yıla kıyasla dahi çok daha zorlaştığını üzülerek söylemek zorundayım.
Ekonomi yönetimimizin bir süredir uyguladığı düşük faiz politikası, finansal koşullara yansımadığı gibi, tam aksi etkiyi yaratıyor. Zira politika faizimiz yüzde 14 seviyelerinde olsa da, reel piyasada yüzde 30 ila 35 oranlarında bir finansman faizi ile karşı karşıyayız. Bu durum ışığında şirketlerin kredi limitleri yetmiyor ve borçlanma maliyetleri artıyor. Hatta firmaların işletme sermayesi ihtiyacının son bir yılda dört kata yakın artış gösterdiği sektörlerimiz var” dedi.

Turan, şunları söyledi: “Bankalar kredi faizlerini düşürmeli, katı kurallardan vazgeçmelidir. Firmalarımızın işletme sermayesi, bankacılık sistemi tarafından desteklenmelidir. Bu süreçte bankalar,
firmalara ayırdıkları kredi limitlerini artırırken, talep edilen kredi faizlerini de indirmelidir. Ekonomi yönetimimizin duyurduğu 60 milyar TL’lik yeni KGF paketi, hiç kuşkusuz daha ucuz maliyetli kredi
kanalları açılmasına yönelik beklenti açısından olumlu bir gelişmedir. Fakat TÜRKONFED olarak daha önce de sıklıkla gündeme getirdiğimiz gibi, KGF desteklerinin amacı dahilinde kullanılması
kamu-özel sektör işbirliğiyle sağlanmalıdır. Önceki yıllarda kullandırılan KGF desteklerinin yüzde 70’i, amacı dışında kullanılmıştır. Yeni KGF paketinin ihracata, yatırıma ve istihdama dönüşebilmesi için sağlıklı denetim mekanizmalarının devreye alınması gerektiği aşikardır.”

MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya, TÜRKONFED Finans Sohbetleri’nin iş dünyasında farkındalığı artıracağını ve özellikle KOBİ’lerimizin yol haritalarını netleştirmede yardımcı olacağını söyledi. Kaya şunları da ekledi: “Ülke ekonomisinin ve sanayisinin önemli merkezlerinden biri olan Bursa’nın kalkınma yolculuğumuza yarattığı değeri artırmak da yine işletmelerimizin giderek artan finansmana erişim kanallarını açmak ile mümkün. Üretim ekonomisini, yatırımı ve istihdamı canlandırmak; ülkemizin rekabetçiliği ve sürdürülebilir kalkınmasında ivmesini artırmak için zor zamanlarda değil her zaman finansmana erişim kanallarının açık olması gerekiyor” dedi.

Her şirketin, her ailenin, her ortaklığın himayesi birbirinden çok farklı olduğuna değinen Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı da bir markanın yapmış olduğunun diğer bir marka için aynı verimi sağlayamayacağını kaydetti. Türkiye’deki özel sektör işletmelerinin oldukça güçlü alt yapılara sahip olduğunu belirten Kolbaşı, “Almanya’nın doğusundan Çin’in batısına varıncaya kadar ne almak isterseniz Türkiye’de üretiliyor. Kolay değil ama yapabiliriz. Filmi geriye sarınca nereden nereye geldiğimizi gösteriyor. Hayatta, bilimle filmi dengeleyen yol alıyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.