Dolar 32,3786
Euro 34,7155
Altın 2.428,38
BİST 9.988,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 17°C

TL değer kaybında Ruble ve Peso’yu solladı

TL değer kaybında Ruble ve Peso’yu solladı
6 Temmuz 2023 18:41
94
A+
A-

Türk Lirası 22 gelişen ülke arasında açık ara dolar karşısında en büyük kayba uğradı. Arjantin Pesosu bile TL’den daha az hasar aldı.

Ekonomistlerin ve finans uzmanlarının “kasıtlı devalüasyon” olarak nitelendirdiği TL’nin nerede dengelenebileceği, yerli ya da yabancı, her kesim tarafından sorgulanıyor. Dolar dün 26.12 seviyesindeki tarihi zirvesine yakın seyrederken, TL dolar karşısında son 1 ayda yaklaşık yüzde 20 değer kaybetti.

İKİ HEDEF VAR

23 ülkenin yer aldığı gelişmekte olan piyasalarda, TL dolara karşı son 1 aylık kaybı ile diğer para birimlerini açık ara solladı. Dolar karşısında TL’nin yüzde 20’lik kayıpla ilk sırada olduğu listede, Rus Rublesi yüzde 9’luk kayıpla ikinci oldu. Arjantin Pesosu’nda aylık değer kaybı ise yüzde 7’ye ulaştı. Bu üç ülkenin ardından gelen Çin Yuan’ı, Malezya Ringgiti ve Tayvan Doları’nın aylık kaybı ise yüzde 2’yi bulmadı. Türkiye’nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetimiyle düşük faiz politikasından en azından bir süre, uzaklaşması bekleniyor.

Ekonomistlere göre yeni ekonomi yönetiminin iki hedefi var. İlki faiz artışlarıyla Batı’dan sıcak para getirmek. İkincisi ise faiz artışlarını düşük, enflasyonun altında tutarak TL’ye değer kaybettirerek Doğu sermayesinden doğrudan yatırım çekebilmek. Doğrudan yatırım avına Körfez’den başlayan yeni ekonomi yönetimine en büyük desteğin değer kaybıtetiklenen TL’den geldiğini ifade eden Ekonomist Güldem Atabay, “Önümüzdeki süreçte ülkeye gelecek Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Ara bistan doğrudan yatırımlarının Türkiye’ye çekilebilmesinin yolu ucuzlatılan TL’den geçiyor” yorumunu yaptı.

G. Afrika Randı ilk sırada

ABD‘li haber ajansı Bloomberg verilerine göre, 23 gelişen ülke para birimi arasından 12 tanesi dolar karşısında aylık değer kazancı sağladı. Dolara karşı en iyi aylık performansını gösteren para birimi yüzde 4.8 kazançla Güney Afrika Randı oldu. En iyiler arasında ikinci sırayı yüzde 4.2 kazançla Kolombiya Pesosu aldı. Polonya Zilotisi ise yüzde 3.3 aylık değer kazancı ile öne çıktı. Brezilya Reali ve Meksika Pesosu’nun her ikisi de dolar karşısında son 1 ayda yüzde 3.1 yükseliş kayde

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.