Dolar 32,3978
Euro 34,7823
Altın 2.433,24
BİST 10.051,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 20°C
Cum 17°C

Mardin Savur’da doğa ve tarih yok ediliyor!

Mardin Savur’da doğa ve tarih yok ediliyor!
16 Mart 2021 11:10
558
A+
A-

Mardin’in Savur ilçesine bağlı İçören Mahallesi’nin çevresinde Maden Arama Ruhsatı alan ve işletme izinleri olmayan taş ocakları, Orman ve SİT alanı dinlemeden doğayı tahrip etmeye devam ediyor.

MARDİN (İGFA) – Mardin’in Savur ilçesi İçören Mahallesi’nde taş ocakları art arda açılıyor. Mahalle sakinlerinin şikâyetleri ve itirazlarına aldırış etmeyen taş ocakları sahipleri, birinci derece sit alanı tespit edilen alanı tahrip etti, orman alanlarını yok etmeye devam ediyor.

Savur-Midyat Karayolu üzerinde  bulunan plato üzerinde kurulan taş ocakları, Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 26.10.2017 tarih ve 2930 sayılı kararında, Kefilmert Bölgesinde bulunan kaya mezarların 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olduğunu kabul edilse de Mardin Müze  Müdürlüğü’nün maden arama ruhsatı aşamasında firmaya uygunluk raporu verdiği ileri sürülüyor.

Kefilmert mevkiinde bulunan plato üzerinde kurulan platoyu, 1.derecede SİT alanının ve ormanı tahrip eden firma yetmiyormuş gibi, bu kez de köy jandarma karakolunun bulunduğu platoya  yakın plato ve ormanlık alanda başka işletmeler ormana dadandı. Mahalleli vatandaşların üzüm bağları ve tarlaları taş ocaklarının tozu dumanı altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı, ormanlık alanlar ise tahrip edilmeye başlandı. Plato ve sit alanından çıkarılan taşların, kamu binalarında ve TOKİ’nin yaptırdığı binalarda kullanıldığı iddia edildi.

Mahalle Sakinlerinden Seyfettin Yalçın,  köylülerin bir tek ağaç kesemedikleri plato üzerinde, maden arama ruhsatı alanların, plato üzerinde bulunan kaya mezarlıkları, ormanları ve doğayı yok ettiklerini belirterek, devlet yetkililerinin konuya sahiplenmesini istedi. Yalçın “ Biz ormanı koruyoruz, devletin arama ruhsatı verdiği  işletmeler tahrip ediyor. Bizim tarlalarımız da zarar görüyor, meralarımız yok oluyor. Bu nasıl anlayış” diyerek tepki gösterdi. Sakinler,  ikinci plato üzerinde başlatılan taş ocağı çalışmalarının durdurularak, orman ve doğa tahribatının durdurulmasını istedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.