Dolar 32,3780
Euro 34,7386
Altın 2.435,18
BİST 10.054,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 19°C
Cum 17°C

Delta bitmeden Lambda geldi

Delta bitmeden Lambda geldi
7 Temmuz 2021 09:25
209
A+
A-

31 ülkede tespit edilen Lambda varyantı alarm zillerinin bir kez daha çalmasına yol açtı. Son dönemin en baskın varyantı konumundaki Delta için ise İsrail’den kötü bir haber geldi.

Delta varyantıyla mücadele eden bilim insanları şimdi de Peru’da ortaya çıkan ve 30 ülkeye yayılan Lambda varyantına çözüm arıyor.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi’nde görev yapan bilim insanları, laboratuvar çalışmalarında, mRNA aşıları tarafından tetiklenen antikorların Lambda varyantına karşı işe yaradığını tespit etti.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; bu, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan BioNTech ile Moderna aşılarının mutasyonu kesinlikle engellediği anlamına gelmiyor. Fakat bilim insanları mRNA temelli bu aşıların işe yaradığı konusunda emin…

Lambda mutasyonunu izleyen doktorlar, bunun Delta dahil olmak üzere diğer varyantlara göre daha kolay yayılmasından endişe ediyor. BioRxiv’te yayınlanan yeni bir çalışma, Lambda’nın dünya genelinde etkili olan diğer mutasyonlardan daha fazla tehlikeli olmayabileceğine dair bir umut yarattı.

Araştırmacılar, Lambda varyantı örneklerini aşının sağladığı antikorlar ve deneysel tedavilerde kullanılan güçlü ilaçlar karşısında test etti. Lambda varyantı MRNA temelli aşılar tarafından üretilen antikorlara ‘kısmi direnç’ gösterse de, bu direncin enfeksiyona karşı korumada ciddi bir eksiklik yaratmasının mümkün olmadığını ortaya koydu.

New York Üniversitesi’nin bu çalışmasına imza atan yazarlar, “Sonuçlar mevcut kullanımdaki aşıların Lambda varyantına karşı koruyucu olacağını ve monoklonal (Eski ABD Başkanı Donald Trump’a uygulanmıştı) antikor tedavisinin etkili olacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hindistan’dan çıkan en yaygın varyant konumuna yükselen Delta cephesinden de bir haber geldi. Pfizer-BioNTech aşısının Delta’ya karşı koruyuculuğu azaldı. İsrail, yeni enfeksiyonları ve semptomatik vakaları önlemede Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının etkinliğinin azaldığını ancak ağır vakaları önlemede hâlâ oldukça etkili olduğunu açıkladı.

Daha önce İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İbrani Üniversitesinin Delta varyantına karşı Pfizer-BionNTech aşısının Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili olduğunu belirlediğini duyurmuştu.

Geçtiğimiz haftalarda ise Pfizer’de görev alan İsraili yetkililer aşılarının Delta’ya karşı yüzde 95 etkili olduğunu açıklamıştı. Başka bir deyişle son araştırma ile aşını koruyuculuk oranı düştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.