Dolar 32,2946
Euro 34,6547
Altın 2.413,71
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 20°C
Pts 23°C

Bursa Yenişehir’de ‘biber ihracatı’ masaya yatırıldı

Bursa Yenişehir’de ‘biber ihracatı’ masaya yatırıldı
11 Ağustos 2022 13:49
101
A+
A-

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde düzenlenen toplantıda, üretilen biber çeşitlerinin ihracatında yaşanan çeşitli aksaklıklar görüşüldü.

Gürhan ADANA / BURSA (İGFA) – Yenişehir’den Avrupa’ya gerçekleştirilen biber ihracatında yaşanan sıkıntıların görüşüldüğü, ilçe çiftçisinin çözüm beklediği sorunların  ele alındığı toplantı Yenişehir Ziraat Odası’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, AK Parti İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu, MHP İlçe Başkanı Arif Eren, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ihracatçı firma temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Türkiye’nin en önemli konusunun ihracat olduğunu söyleyen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, çiftçinin ve resmi kurumların çalışmalarını takdirle izlediklerini söyledi.

İhracatın varlığının Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkışının en önemli çözüm aracı olduğunu belirten Yazgan, “İhracat olmazsa olmazımız. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konum, hem Avrupa’ya, hem Kuzeyde Rusya’ya, Uzakdoğu’da Çin, Tayvan, Kore ve Japonya gibi ülkelere mal satabilecek bir ülkeyiz. Çok güzel bir üretim olanaklarına sahibiz. Her geçen gün AB’de yeni karşımıza çıkan rakip ülkelerin kendi üyelerini korumak amacıyla biberlerin analizinde kalıntı limitleri saptıyorlar. AB’deki ihracatımızın en önemli konusu tarımsal üretim yaparken olabildiğince çevreyi koruyan, insan sağlığını düşünen bir ifadeyle karşı karşıya olduğumuz gerçeği. Avrupa’da bir ithalatçı, bir üretim yaparken kendi sağlığını düşünmeyen bir insanın, onu tüketen insanın sağlığını düşünmeyeceğini söyledi. Bu temel konuları dikkate almalıyız” dedi.

“GEÇİMİN YÜZDE 80’İ TARIM”

Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise ilçenin geçim kaynaklarının yüzde 80’lik bölümünü tarımın oluşturduğunu anlattı. Biberin Avrupa’ya ihracatının 1978 yılında başladığına dikkati çeken Aktaş, önceleri 50’yi aşkın ihracatçı firma olduğunu, şimdileri ise 20’ye kadar gerilediğini söyledi. Aktaş, bazı oda üyesi çiftçilerin emekli olmalarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Yunus Bayram, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Musa Demir de konuşma yaptığı toplantının ikinci bölümü basına kapalı devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.