Dolar 32,4164
Euro 34,7997
Altın 2.423,92
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 20°C

Balıkesir’de yapay resiflerde ikinci faz başladı

Balıkesir’de yapay resiflerde ikinci faz başladı
29 Mart 2021 12:09
536
A+
A-

2 bin 400 yapay resif bloğunun denize bırakılacağı Marmara Adaları Yapay Resif Projesi 2. Faz çalışmalarına Balıkesir Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı işbirliği ile başladı. Resifler, bölgedeki hassas ekosistemlerin korunmasına ve balıkçılık faaliyetlerine katkıda bulunacak.

BALIKESİR (İGFA) – Marmara Adaları Yapay Resif Projesinin ikinci faz çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan onay ile mart ayında başlamıştı. Proje sahibi Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği, 2. Faz çalışmaları için Balıkesir Üniversitesi ile işbirliği yaptı. Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Zooloji Anabilim Dalı tarafından yürütülen bilimsel araştırmalar, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker’in liderliğinde, Biyolog Kadriye Zengin ve Su Ürünleri Mühendisi Abdülkadir Ünal tarafından gerçekleştiriliyor.

Çalışmaları yöneten Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Türker, resiflerin atılmadan önce, uzatma ve trol ağları ile dört farklı mevsimde yapacakları örnekleme çalışmalarının ilkini gerçekleştirdiklerini söyledi. Çıkan örneklerin ilk tasnifini Marmara Adası, Gündoğdu Köyünde yaptıklarını anlatan Doç.Dr. Türker, “Ne yazık ki elde ettiğimiz türlerin av boyunun çok küçük olması, civarda çok ciddi bir av baskısı olduğuna işaret ediyor. Deniz çöpleri bu bölgede de çok ciddi bir sorun. Örnekleme sırasında elde ettiğimiz türlerin boyu çok küçük olmakla beraber; Diplodus annularis (İsparoz), Mullus barbatus (Barbunya), Mullus surmuletus (Tekir), Triglia lucerna (Kırlangıç), Sparidae’lerden (İzmaritgiller), Serranus scriba (Hani Balığı), Conus sp (Deniz salyangozları), trol ağına takılmış bir takım Anthozoa (Mercan), Scophthalmidae (Kalkan Familyası), Scorpaena porcus (İskorpit), Asteroidea (Deniz yıldızları) ve Crustacea (Kabuklular) sınıfından birkaç kabukluya ve bir de Istakoza rastladık. İlk örneklemesini 6-7 Mart tarihinde gerçekleştirdiğimiz bilimsel araştırmamız ile demersal ve pelajik tür çeşitliliğini örnekleyerek bölgelerin stok tespit analizlerini yapacağız” dedi.  

Öte yandan Balıkesir’de 6 bölgenin resmi izinleri için hazırlanan ön çalışma raporu Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık, izin talebinde bulunan 30 civarı yapay resif projesi içinden sadece Marmara Adaları Yapay Resif Projesine onay verdi. Toplam 6 lokasyonun olduğu projede, her lokasyonda 400 resif bloğu, toplamda 2 bin 400 resif bloğu yer alacak. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.