Dolar 32,5201
Euro 34,8225
Altın 2.445,21
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 20°C

TÜİK sihri çalışanın maaşlarını vurdu

TÜİK sihri çalışanın maaşlarını vurdu
6 Temmuz 2023 18:38
93
A+
A-

TÜİK enflasyonu beklentiyi karşılamadı. Maaş zammını etkileyecek 6 aylık enflasyon 19,77 oldu. 22 bin TL’ye çıkan memur maaşı ortalama ücret haline geldi. Emeklinin ise yüzde 19,77’de kaldı. Emekçiler taş kaynatarak tepki gösterdi.

Birgün Gazetesi Ekonomi Servisi tarafından derlenen haber şöyle:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı tüketici enflasyon verisini açıkladı. Resmi enflasyon oranları toplumun günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlardan oldukça uzakta rakamlarla ifade ediliyor. Döviz kurlarının sert bir şekilde yükseldiği haziran ayında TÜİK’e göre tüketici fiyatları yüzde 3,92 artarken yıllık enflasyon yüzde 38,21 oldu. ENAG grubuna göre ise haziranda tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54,6 aylık yüzde 50,53, yıllık yüzde 108,58 arttı.

Seçim sonrası döviz kurunda yaşanan yüzde 25’lik artışın haziran enflasyonuna yansıması bekleniyordu ancak bu yansıma beklentilerin altında kaldı. Temmuzda ise kurdaki yükseliş ve baz etkisinin ortadan kalkmasıyla yıllık resmi enflasyonun yeniden yukarı yönde şekillenmesi bekleniyor.

TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu haziranda yüzde 53,92 oldu. Ancak bu oran farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmıyor. DİSK-AR’ın hesaplamasına göre emeklilerin gıda enflasyonu yüzde 66,2’ye çıktı. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 61,5, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 70,5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 84,7 olarak gerçekleşti.

Hesaplamaya göre yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 85 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 39 oranında kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koydu.

Haziranda yıllık artış en yüksek yüzde 67,22 ile lokanta ve oteller grubunda yaşandı. Aylık artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 11,13 ile alkollü içecekler ve tütün olarak kayıtlara geçti. Taze meyve, yaz mevsiminin gelmesiyle bollaşmasına karşın haziranda gıda grubunda fiyatı en çok artan ürün oldu. TÜİK’e göre taze meyve fiyatları haziranda geçen aya göre yüzde 11,74 oranında arttı.

117’SİNDE YÜKSELİŞ

TÜFE hesaplamasında yer alan 143 temel başlıktan 117’sinde artış gerçekleşti. Döviz kurlarındaki yükseliş özellikle otomobil ve akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Hem otomobil fiyatları hem de akaryakıt fiyatları haziran ayında zamlandı. Ulaştırma grubunda aylık fiyat artışı yüzde 7,96 oldu. Ulaştırma grubu enflasyonu en olumsuz etkileyen grup olarak öne çıktı. Benzin ve motorin yüzde 14,5 seviyesinde zamlandı, otomobile gelen zam ise yüzde 10,5 oldu.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI ORTALAMA ÜCRET OLACAK

Memur ve emekli zamlarını değerlendiren Prof. Dr. Aziz Çelik, maaş düzenlemesinin adaletsizlikleri de beraberinde getireceğini dile getirerek, “Bu sistemle ortalama memur maaşları daha düşük artacak. Memurlar arasındaki mesleki farklar ortadan kalkmış olacak” dedi.

Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından memur ve emekli maaş zammı oranları da belli oldu. En düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilmesi ile birlikte yüzde 17,55 artı 8 bin TL seyyanen zam yapıldı. Ortalama memur maaşı da yüzde 74 zamla 14 bin 417 TL’den 25 bin 15 TL’ye yükseldi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 19,77 zamma hak kazandı. Memura seyyanen zammı içeren torba yasa teklifinde emeklilere yönelik herhangi bir refah artışı yapılmaması emeklilerin tepkisini çekti. Teklifle “hayal kırıklığı” yaşayan emeklilere yönelik olarak iktidar kanadından açıklama AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’dan geldi. Dağ, “Seçimde vermiş olduğumuz bir söz vardı. Enflasyon oranı bu şekilde olduğu için seyyanen zam kanun teklifine yansıdı. Süreç bunlar. Eldeki imkanlara göre emeklilere, sabit gelirleri enflasyon karşısında ezdirmemek görevimiz. Teklifte emeklilerin olmaması olmayacak demek değil” ifadelerini kullandı.

Maaş zammının uygulamada nasıl olacağı ise kafalarda soru işaretleri yarattı. Ayrıca 22 bin TL’nin memurlarda ortalama ücret haline geleceği de konusu da gündeme taşındı. Prof. Dr. Aziz Çelik, şöyle anlattı: “Enflasyon farkı olarak 17,77 oranı eklenecek, daha sonra 8 bin 77 lira seyyanen eklenecek bütün memurlara. Böylece en düşük memur maaşı yüzde 80 oranı civarında artarken ortalama memur aylıkları yüzde 50-60 civarında daha düşük artacak. En düşük maaş 22 bin liraya çekildiği zaman yaklaşık yüzde 80 küsur oranında zam anlamına geliyor. Fakat daha yüksek olanlarda daha düşük artış olacak. Onların yüzde 40’a kadar düşecek. Artış sınırlı kalacak. Asgari ücrette yaptıkları gibi memur maaşlarını da bastırmış olacak. Bu sistemle ortalama memur maaşları daha düşük artacak. Memurlar arasındaki mesleki farklar ortadan kalkmış olacak. Emekliler için bir düzenleme öngörülmüyor. Eğer bir düzenleme getirilmezse emekliler sadece enflasyon kadar zam alacaklar, o da kök ücretlerine.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.