Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 17°C
Az Bulutlu
Bursa
17°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Per 18°C

Kıbrıs döngüsü yeniden başlıyor

Kıbrıs döngüsü yeniden başlıyor
27 Nisan 2021 20:18
317
A+
A-

Kıbrıs’ta 1974’ten beri devam eden ‘sonuçsuz müzakere süreci-durgunluk-yeni bir müzakere süreci’ döngüsü bugün yeniden başlıyor. En son dört yıl önce devrilen masada taraflar yine birbirine çok uzak görüşte. Sonuca ulaşma ihtimali de yine çok zayıf.

Konferans Doğu Akdeniz’de doğalgaz kaynakları ve deniz yetki alanları nedeniyle yaşanan gerilimin sürdüğü ancak diğer taraftan garantör ülkeler Türkiye ve Yunanistan’ın beş yılın ardından istikşafi görüşmelere yeniden başladığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Masada kimler olacak?

Bugün başlayan ve 29 Nisan’a kadar sürecek gayriresmi toplantıya BM temsilcisinin yanısıra Kıbrıslı iki lider, garantör ülkeler Türkiye, Britanya ve Yunanistan temsilcileri katılıyor.

Taraflar 2017 için birbirini suçluyor

Görüşmelerin amacı, Kıbrıs sorununa çözüm üretmek, adada kalıcı barış ve istikrar sağlamak. Ancak taraflar 7 Kasım 2016 ile 7 Temmuz 2017 arasında yaptığı beş görüşmede ortak zemini bir türlü bulamadı. O gün masayı ilk deviren kim bilinmese de her iki taraf da bugün hala birbirini suçlamaya devam ediyor.

Türkler ve Rumlar ne istiyor?

KKTC’de hükümet değişikliğinden sonra Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı ‘federasyon’ modelinden ziyade “‘ki devletli‘ çözümden yana. Bu durum fikir ayrılığını dört yıl önceye göre daha da derinleştirebilir.

Yunanistan ve Rum yönetimi ise çözüm modelinin ‘federasyon’ olduğu konusunda ısrarcı. Güney Kıbrıs’ta mayıs sonunda genel seçimlerin yapılacak olması da görüşmeleri tıkayabilecek faktörlerden birisi.

Görüşmelerde ilk etapta sağlık alanında işbirliği konusunda bir ilerleme sağlanması amaçlanıyor. Pandemi nedeniyle geçen yıl kapatılan kuzey-güney geçiş noktalarının açılmasına taraflar sıcak.

ABD masada yok, aktif taraf Britanya

ABD, Kıbrıs konusunda daha aktif olduğu dönemlerin aksine şu an bir özel temsilci atamadı. Halihazırda Cenevre’deki masada da yok. Fakat yeni başkan Joe Biden, Kıbrıs konusunda Donald Trump’a göre çok daha fazla bilgi sahibi. Görüşmelerde daha aktif ve inisiyatif üstlenen taraf ise garantör ülkelerden Britanya.

Kuzeyde bağımlılık, güneyde yolsuzluk

Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan KKTC’nin ekonomisi büyük ölçüde Türkiye’ye bağlı. Bu nedenle KKTC’nin Türkiye’den bağımsız bir politika yürütmesi neredeyse imkansız.

Adanın güneyinde ise ekonomik bağımsızlık kuzeyle karşılaştırılamayacak kadar ilerde. Ancak güney ‘Altın Pasaport’ skandalı, kara para aklama davaları gibi büyük yolsuzluklarla sık sık gündeme gelmeye devam ediyor.

2004’te çözümün eşiğinden dönüldü

Nisan 2004’te referanduma sunulan Annan Planı, Belçika ve İsviçre federal devlet sistemlerinden esinlenilerek iki ayrı devletten meydana gelen ortak bir federal Kıbrıs devleti öngörmekteydi. Türk tarafı bu plana yüzde 64,9 ile “Evet” demişti. Ancak Rumların yüzde 75,8’inin planı reddetmesiyle çözüm yolu o dönem için kapanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.