Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 18°C

Bursa İznik’te yarım asırdır ekmeğini taştan çıkartıyor

Bursa İznik’te yarım asırdır ekmeğini taştan çıkartıyor
22 Haziran 2022 12:49
105
A+
A-

Bursa’da İznik Belediyesi hayata geçirdiği “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında 19.belgeselinde İznik’te yarım asırdır taş ustalığı yapan Mehmet Arslan’ın (76) hayatını ve mesleğini ele aldı.

BURSA (İGFA) – Unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının ustaları ile mesleklerinde yarım asrı devirmiş kişilerin hayatları İznik Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Biriminin “Yaşayan İznik Hazineleri” projesi kapsamında belgeselleştirilmeye devam ediyor.

Yarım asırdır taş ocağında ustalık yaparak geçimini sağlayan Mehmet Arslan icra ettiği mesleğini genç yaştan buyana aşkla sürdürüyor.

1946 yılında İznik’e bağlı Hacıosman da dünyaya gelen Mehmet Arslan, 1968 yılında köyünden İznik’e göç eder. Taş Ocağında o zamanlarda başkasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayan Arslan daha sonra taş ocağını kendisi devralır. Yarım asırdır aynı taş ocağında ailesi ile birlikte çalışmayı sürdüren Mehmet Arslan köyden İznik’e geldiği yılları anlattı.

“O yıllarda öküz arabalarıyla taş ve kum çeker, elle doldurur ve yüklerdik” diyen Arslan, meslekte geçirdiği yarım asırlık serüvenini o günleri yaşarcasına paylaştı.

“İlk İznik’e geldiğimde 1968 yılında araç vatandaşlarda hiç yoktu. Balyozla taş kırıp, elle öküz arabalarına yükleyip götürüyorduk” diyen 76 yaşındaki Arslan, “O günlerde çırak olarak çalıştığım taş ocağını daha sonraları devraldım. İznik’te devletimizin yatırımlarına taş verdim. Derelere, köprülere, restorasyonlara taş verdim. Camiler, çeşmeler inşa ederek vatandaşlara hizmet ettim. Tek amacım insanlara doğru hizmet etmek oldu. Yarım asırdır bir çalışanımızla, bir müşterimizle yanlış bir durum yaşamadım. Bugünde bu yaşıma rağmen sabah namazında çalışmaya başlar, akşam namazında bırakırım” diye konuştu.

Arslan konuşmasında ayrıca İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta’ya bu çalışmalar ile gelecek kuşaklara aktarılan tecrübeler ve meslekler dolayısıyla teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.