Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pts 21°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 18°C

Bankalar Kredi Vermeyi Kesti… Tefeci Sosyal Medyaya Geldi!

Bankalar Kredi Vermeyi Kesti… Tefeci Sosyal Medyaya Geldi!
24 Haziran 2023 11:37
225
A+
A-

Bankaların kredi musluklarını kesmesi ile birlikte kredi dolandırıcılığı zirve yaptı. Sosyal medya üzerinden “kredi çıkamayanlara kredi alınır” şeklinde açılan hesaplarla yeni bir sektör oluştu. Bankalardan kredi kullanımı için aracı olanlar krediye göre yüzde 17 komisyon aldığını iddia ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 15’e çıkardı. Merkez Bankası’nın faiz kararı kredilerde de maliyetleri artıracak. Faiz oranları yükselse de krediye erişim neredeyse imkansız hale geldi.

Bireysel krediler dahil tüm kredilerde erişim sorunu sürüyor. 28 Mayıs seçimlerinden sonra kredilerin açılacağı yönünde açıklamalar olmasına rağmen kredi muslukları açılmış değil. Bankacılık kaynakları kamu bankalarında ticari kredilerin özel sektöre göre bir nebze daha erişilebilir olduğunu ancak özel bankaların yıllık yüzde 60-70’lere ulaşan faizlere rağmen kredi vermediğini söylüyor. Bireysel kredi başvurularında sorunlar devam ettiği için vatandaş yeni bir dolandırıcılık yönteminin tuzağına düşüyor. “Umut taciri” insanlara kredi alabilecekleri iddiası ile ulaşıyor. Sosyal medya üzerinden “kredi alamayanlara kredi” aldığını iddia eden isimler başvurulan kredinin yüzde 10’una kadar komisyon talep ediyor. Facebook üzerinden iletişim bilgilerine ulaştığımız B.K 1100 puan ve üzeri kredi notu olanlara kredi çıkardığını söyledi. Yaptığımız görüşmede yüzde 10 komisyon talep eden B.K bunun bile düşük bir komisyon olduğunu aktardı.

Sistem şöyle işliyor:

İrtibata geçtiğiniz ve kredi alabileceğini iddia eden şahıslar önce kredi puan bilgilerini talep ediyor. Bu bilgileri veren internet siteleri mevcut. Dolandırıcıya bu bilgi atıldıktan sonra “hallederiz abi” bölümü başlıyor. Öncesinde komisyonu kredi hesaba yattıktan sonra alacağını söyleyen “umut taciri” daha sonra kredinin onaylanma aşamasında olduğu ve bir pürüz çıktığını bildiriyor. Krizi çözmek için şubeye gitmesi gerektiğini söyleyen kişiler bir sonraki aşamada konuyu çözmek için para talep ediyor.

“Şubede tanıdık var abi”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayımladığı veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre 26 Mayıs haftasında tüketici kredilerinde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 77,8 seviyesine geriledi. Bir önceki hafta tüketici kredilerinde büyüme yüzde 100,47’ye varmıştı. Ancak 10 bin TL bile kredi çekmek neredeyse imkansız hale geldi. Sosyal medya üzerinden iletişim bilgilerini aldığımız başka bir kişi ise kredi puanı düşük olsa bile kredi alabildiklerini iddia etti. Sistemin nasıl işlediğini sorduğumuz şahıs, “Şubede tanıdık var abi” dedi. Bu şahısın alacağı komisyon ise yüzde 17.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.