Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 17°C
Çar 21°C
Per 22°C

Yeni salgın korkusu!

Yeni salgın korkusu!
25 Nisan 2023 20:14
3.409
A+
A-

Bilim insanları ilk olarak 2006 yılında ortaya çıkan ve köpekleri enfekte eden bulaşıcı solunum yolu hastalığı köpek gribinin insanlara bulaşabilecek şekilde mutasyona uğramış olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kuş gribinin mutasyona uğramış hali olan H3N2 köpek gribinin kaynağının Asya’daki canlı hayvan pazarları olduğu düşünülüyor. Hastalık 2006 yılından sonra 2012 yılında Güney Kore, Çin ve Tayland’da görüldü. Köpeklerde burun akıntısı ve öksürüğe neden olan hastalık bu süreçte yerleşik hale gelerek köpeklere özgür bir virüse dönüştü.

“İNSAN HÜCRELERİNİ TANIMA KONUSUNDA ARTIK DAHA İYİ”

Bilim insanları o zamandan beni gelişmeye devam eden virüsün insan hücrelerini tanımada artık daha iyi olduğundan endişe duyuyorlar.

Virüsün insanlara bulaşmasının önüne geçen engelleri aşmaya bir adım daha yaklaştığını düşünen Çin Ziraat Üniversitesi’nden bir ekip, 4.000’den fazla köpekten alınan örnekleri inceledi.

KÖPEKLER ARACI OLABİLİR

 

Araştırma sonuçları virüsün artık insan hücre yüzey reseptörlerini tespit edip yayılma belirtileri gösterdiğini ortaya koydu.

Bu sonuca göre köpekler kuş gribinin insanlara bulaşabilecek şekilde uyum sağlaması için bir ‘aracı’ olabilir.

“TEHDİT HALA NET DEĞİL”

Reading Üniversitesi’nden Profesör Ian Jones, araştırmanın virüsün insanları enfekte etme yönünde ilerlediğinin bir kanıtı olduğunu belirterek, “Bu kuşlara bulaşan orijinal virüsün memelilere daha fazla adapte olduğunu gösteren veri açısından zengin bir makale. Köpeklere bulaşan virüsler kaçınılmaz olarak memeli virüsü haline geliyor. Ancak bu konudaki tehdit hala net değil” ifadelerini kullandı.

“POTANSİYEL SALGIN TEHDİDİ OLUŞTURUYOR”

H3N2’nin köpek gribi suşları ile kasıtlı olarak enfekte edilmiş altı köpeğin sonuçlarını inceleyen Cambridge Üniversitesi veterinerlik bölümü başkanı Profesör James Wood, suşun köpeklere özgü bir virüs haline geldiğinin ‘oldukça açık’ olduğunu belirtti.

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre çalışmaya katılan köpeklerin hiçbiri ölmedi ancak her biri ateş, hapşırma ve öksürme gibi semptomlarla birlikte hastalandı.

Bugüne kadar, dünya çapında hiçbir insanın Köpek Gribi virüsü ile enfekte olmadığına dikkat çeken araştırmacılar H3N2’nin artık insanlar için ‘potansiyel SALGIN tehdidi’ oluşturduğuna dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.