Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C

Süt fiyatları üreticiyi üzdü

Süt fiyatları üreticiyi üzdü
20 Nisan 2021 13:29
350
A+
A-

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt fiyatlarının belirlenen 2.8 lira bandının altına düştüğünü belirterek, bu durumun girdi maliyetleri artan küçük ölçekli işletmeleri, süt üreticilerini zor duruma soktuğunu söyledi.

MUĞLA (İGFA)-  Yılbaşından bu yana süt fiyatlarındaki dalgalanmayla ilgili bilgi aktaran Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin; Tarım Bakanlığı, Gıda Komitesi, Gıda Konseyi toplanarak süt fiyatlarını belirlediğini hatırlatırken, “Ancak bu fiyata kimse uymadı. Bu süreç 15-20 gün içerisinde fiyatların aşağıya çekilmesi şeklinde işledi. Yani süt fiyatları yılbaşında belirlenen 2.8 artı 30 kuruş devlet desteği seviyesine geldi. Hatta 2.8 üretici fiyatıydı, soğutma ve nakliye primleri sanayiciye aitken sanayici buna da uymadı. Şu anda sanayici 2.8 liraya süt alımı yapıyor. Bu örgütlü yerlerde uygulanıyor ancak birçok yerde sanayici bu fiyatı bile ödemiyor ve süt fiyatları ‘kalite kesintisi’ adı altında düşmektedir” dedi.
Şu anda 2.60-2.75’e süt alımı yapıldığını bildiklerini ve Aydın, Muğla gibi yerlerde süt fiyatlarının 2.6 liraya kadar düştüğünü söyleyen Başkan Gezgin, son 10 günden bu yana da “bahar dinlendirmesi” olarak tabir edilen süt toplanmayan günlerin yaşanmaya başladığını belirtti.

HAKSIZ KESİNTİLER

Kalite kesintisi adı altında haksız yere yapılan kesintilerin artmaya başladığına vurgu yapan Başkan Gezgin, “Bu durum Süt Konseyi fiyatlarını geçersiz kılmaktadır. Eskiden konseyin belirlediği fiyat ülke genelinde uygulanmaktaydı. Şuan ki durum üreticileri, süt sektörüne ağır yara vermektedir” dedi.
Bu durum karşısında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sütte regülasyona gittiğini söyleyen Başkan Gezgin, Bakanlığın süt tozu kotalarını açtığını ve bu kötü gidişatı bir nebze olsun üretici lehine çevirdiğini söyledi. Gezgin, “Örgütler üzerinden sütler süt tozu ve krema olarak değerlendirilmektedir. Milas Süt Birliği’nin topladığı sütün de günlük 20 tonu süt tozu olarak değerlendirilmektedir. Mevsimsel olarak sütün çok, pandemi sebebiyle de tüketimin az olduğu bir dönemde süt piyasasında bir toparlanma görülmüyor. Süt fiyatları, üreticilerimizin beklentisinin çok altında” dedi.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.