Dolar 48,9821
Euro 55,7624
Altın 6.570,31
BİST 12.899,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 23°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
23°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 18°C
Per 20°C

Sermaye Piyasası Soruşturmasında Tedbir ve Tutuklamalar

Sermaye Piyasası Soruşturmasında Tedbir ve Tutuklamalar
28 Eylül 2026 13:59
28
A+
A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sermaye piyasalarına ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında 46 tüzel kişi, 18 fon ve 42 gerçek kişi olmak üzere toplam 106 kişi ve kuruluşa malvarlığı tedbiri uygulanması talebi ile işlem başlattı. Talepler, sermaye piyasası araçlarının dondurulması, yüksek tutarlı para transferlerinin ve malvarlığını azaltıcı diğer işlemlerin engellenmesini kapsıyor.

Savcılık yazısında bazı hisselerde yaşanan ve yaklaşık 100 kata varan fiyat artışlarının anormal bulunduğu, bu hareketlerin büyük ölçüde fon işlemleri yoluyla şekillendiği ifade edildi. Fon sahiplerinin gerçekleştirdiği alımların piyasa talebi oluşturduğu, daha sonra bu hisselerin fonlara devredilmesiyle hem hisse hem fon değerlerinde yükseliş sağlandığı kaydedildi.

Yakınlara ve Kayda Bağlı Varlıklara İlişkin Tedbir Talepleri

Soruşturmada, listede yer alan kişilerin eşleri, çocukları ve belirlenen aile yakınları bakımından da malvarlığını azaltıcı işlemlerin önlenmesine yönelik tedbir uygulanması istendi. Ayrıca Tapu ve Kadastro, Denizcilik ve Sivil Havacılık müdürlüklerinden; şüpheliler ile eşleri adına kayıtlı taşınmaz, gemi ve hava araçlarının tespit edilmesi talep edildi.





Firmalara Yönelik Tedbirlerin Kaldırılması

Savcılığın son açıklamasına göre, firma ve fonlara ilişkin bazı malvarlığı tedbirleri kaldırıldı. Açıklamada, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) yeni değerlendirmeleri ve bildirimleri doğrultusunda söz konusu tedbirlerin kaldırılmasına karar verildiği belirtildi. Ancak gerçek kişiler hakkında uygulanan tedbirlerin kaldırılmasına dair bir hüküm bulunmadığı vurgulandı.

1 Temmuz–16 Eylül 2026 dönemindeki fon çıkışları en yüksek tutarlı işlemlerden başlanarak incelenmeye devam ediyor; amaç, para hareketlerinin soruşturma konusu eylemlerle bağlantısını ve ilgili malvarlığı değerlerinin hangi hesaplarda bulunduğunu tespit etmek.

Adli İşlemler ve Yakalamalar

Adalet Bakanlığı kaynakları, soruşturmanın amacının suçtan kaynaklanan malvarlığının elden çıkarılmasını önlemek, para hareketlerini aydınlatmak ve mağdurların haklarını korumak olduğunu belirtti. Bu kapsamda daha önce yurtdışına çıkış yasağı uygulanan bazı şüphelilere ek adli kontrol tedbirleri getirildi ve ilgili kurumlara müzekkereler yazıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Tera Yatırım yöneticileri dahil birçok üst düzey isim hakkında yakalama ve gözaltı işlemleri gerçekleştirildi; aralarında tutuklananların sayısı artırıldı. Son gelişmelerle birlikte tutuklu sayısının 51’e yükseldiği bildirildi.

Tutuklu ve Gözaltındaki İsimler

Soruşturma kapsamında tutuklananlar arasında Pusula Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Yarız, Tera Yatırım üst düzey yöneticileri ve çeşitli holding, portföy ve sigorta yöneticileri yer alıyor. Ayrıca Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Erkan Kilimci’nin de tutuklandığı açıklandı. Kilimci, Tera Finansal Yatırımlar bünyesindeki görevlerinden ayrıldığına dair KAP açıklaması bulunan isimler arasındaydı.

El Konulan Varlıklar

Soruşturma kapsamında yüksek değerde taşınır ve taşınmazlara el konuldu. Örneğin, Pusula Portföy Başkanı Muhammed Yarız’a ait olduğu belirtilen yaklaşık 200 milyon TL değerinde lüks araçlar ile Serdar Turhan’a ait olduğu bildirilen 1,8 milyar TL değerindeki iki özel jet ve lüks yatın takibata alındığı bildirildi. El koyma işlemlerinin detaylarında, bazı araçların operasyon öncesi düşük bedellerle devredildiğine ilişkin tespitler yer aldı.

Yetkililer, paranın izini sürme çalışmalarını sürdüreceklerini ve soruşturmanın para hareketleri ile malvarlığı değerlerine yönelik tüm bağlantıları açığa çıkarmayı hedeflediğini belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.