Dolar 32,2484
Euro 35,1696
Altın 2.467,14
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Kocaeli’de Gümüş Kazaz KO-MEK’le yaşatılacak

Kocaeli’de Gümüş Kazaz KO-MEK’le yaşatılacak
28 Temmuz 2021 11:55
206
A+
A-

Günümüzde Trabzon yöresine ait yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan gümüş kazaz örücülüğünü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) ilgi duyan kursiyerlerine yeni bir kurs açarak eğitim vermeye başladı.

KOCAELİ (İGFA) – Oldukça meşakkatli ve emek isteyen Gümüş Kazaz Örücülüğü kursunda işlenen ürünler aile ekonomisine katkı sunmak için satışa çıkarılıyor.

Turizme yönelik bir el sanatı olarak oldukça ilgi gören Gümüş Kazaziyenin KO-MEK’te yeni branş olarak açılması bu sanatın gelişmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Gümüş kazaz örücülüğü göze hitap eden nadide bir el sanatı özelliğini taşıyor. Ustasının ellerinde zarif bir şekilde biçimlenir, kuyumcu vitrinlerinde hayranlıkla seyredilir. Kimilerinin boynunda kolye, kimilerinin kulağında küpe ve ellerinde tespih olarak büyük bir beğeniyle taşınıyor.

KÜPEDEN TESBİHE KADAR HERŞEY YAPABİLİRSİNİZ

Kazazlık eskiden sadece tespihlerin ucuna imame yerine takılan püskül (kamçı) olarak yapılıyordu. Günümüzde bu kullanım alanı dışında gelişmeler göstererek değişik takı tasarımları yapılarak üretilmeye başlanmış. Modern ve klasik kolyeler, küpeler, bileklikler, kolye uçları, kol düğmeleri, giyim süslemelerinde düğme, kemer, 33’lük ve 99’luk tespihler yapılmakta. Ayrıca gümüş tel yerine çeşitli renkte iplikler (koton, muline, pamuk, sim vb.) kullanılarak nakış, giyim ve takı alanlarında çeşitli tasarımlar yapılmakta.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.