Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 20°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Kahvehanelerde yeni düzenleme: Artık şart

Kahvehanelerde yeni düzenleme: Artık şart
1 Temmuz 2021 11:20
331
A+
A-

Ticaret Bakanlığı, kahvehaneci ve kıraathaneciler için kılavuz hazırladı.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un edindiği bilgiye göre, kahvehane ve kıraathanelerin açılış ve işletme süreçleri hakkında bilgi verilen kılavuzda, mevzuata göre kahvehane, kır kahvesi, çay ocağı ve benzeri işyerlerinde 1, 2 ve 3. sınıf olmak üzere üç ayrı sınıflandırma yapıldığı belirtildi. Kılavuzda 1. sınıf kahvehanelerde en az beş farklı günlük gazete bulundurulması ve en az 100 farklı kitabın yer aldığı kütüphane kurulması gerektiği ifade edildi. İlk iki sınıftaki işletmeler için bay-bayan tuvaletleri olması gerektiği bildirilen kılavuzda, 3. sınıf işletmelerde ise tek tuvaletin yeterli olduğu kaydedildi.

OKULA MESAFE ŞARTI

Kahvehanelerin eğitim kurumları, özel öğretim kursları, yükseköğretim hariç öğrenci yurtları ile anaokullarından en az yüz metre uzaklıkta bulunmasının zorunlu olduğu hatırlatılan kılavuzda, “Turizmin yoğun olduğu yörelerdeki okulların tatil olduğu dönemlerde yukarıda belirtilen işyerleri ile okullar arasında yüz metre şartı aranmaz” denildi.

Bakanlığın kılavuzunda, kıraathanecilik mesleğinin güçlü ve zayıf yönleri de sıralandı. Buna göre kıraathaneciliğin güçlü yönleri arasında; “esnafın mahallenin güvenilir kişisi (bir nevi bekçisi) olması, kıraathanelerin toplumun omurgası ve çimentosu olarak görülmesi, kahve-kıraathanelerin birer serbest kürsü veya siyaset meydanı hüviyetinde olması, meslek mensuplarının toplum psikoloğu gibi çalışmaları, insanların kahvehaneleri evi gibi görmesi” gibi unsurlar sayıldı.

Sektörün zayıf yönleri arasında ise, finansman zorlukları, çırak bulmakta zorluk ve serbest piyasaya uyum sağlayamama sıralandı.

Kılavuzda, ortalama müşteri yaşının yüksek oluşuna bağlı olarak, kıraathanelerde müşteri sayısının giderek azaldığına dikkat çekildi. Modern kafeler nedeniyle, kahvehane kültürünün öldüğüne işaret edilen kılavuzda, sohbet kültürünün teknolojik gelişmeler sonucu kaybolmasının da kahvehaneleri etkilediğine işaret edildi.

‘KOKAN TUVALET’ UYARISI

Kıraathane ve ve kahvecilere yönelik tavsiyeler de verilen kılavuzda, şunlar kaydedildi:

“Doğru servis personeli seçmelisiniz. Servis personelini seçerken, insan ilişkilerinde başarılı, kişisel hijyenine önem veren, iletişimi ve insan ilişkileri güçlü personel seçimi, işletmenizin başarısına doğrudan etki edecektir. İşletme tuvaletleri önemli bir konudur. Müşteriler lavaboya ulaşmak için su birikintilerine girdiğinde veya umumi tuvaletlerin kokusunu solumak zorunda kaldığında, geri dönmeleri olası değildir. Kâğıt havlu ve temiz bir sabunluk bulunan temiz WC’leri müşterilerinize sağlamak önemlidir. Tuvaletlerde hoş kokulu otomatik spreyler kullanmak iyi bir fikirdir. Sadık müşteri edinmeye gayret göstermelisiniz. Müşteriyle birebir iletişim kurarak onları tanıyıp kendinize bağladığınızda, mevcut ürünlerden daha çok satın alacaklardır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.