Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 20°C
Sal 17°C
Çar 21°C

İnternetin Karanlık Yüzü

İnternetin Karanlık Yüzü
11 Haziran 2023 20:21
3.407
A+
A-

Çocuklara yönelik istismarla ilgili olarak artık uluslararası bir şebekeden bahsetmek mümkün… Uzmanlar, internetteki sinsi tehdide dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu şebekelerin hedefinde olduğuna vurgu yapıyor.

Çocuklara yönelik istismar, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte dünya ülkelerinde “çocuk pornografisi” şeklinde suç şebekelerinin oluşmasına neden oldu. Emniyet mensupları, hukukçular ve araştırmacılar bu suç türüyle ilgili olarak artık bir “dünya pazarından” söz etmenin mümkün olduğunu vurguluyor.

“Beyaz hacker” olarak tanınan Can Yıldızlı’nın İsviçre’de kurduğu ve kurumlara siber güvenlik sağlayan şirketin hazırladığı “pedomap.live” isimli site, dünyada internet üzerinde nerede bu konuya ilişkin arama yapıldığını anlık olarak paylaşıyor.

Sitede, sadece gizlenerek ulaşılabilen, yanlışlıkla aranmış olması mümkün olmayan, bütün yaş gruplarındaki çocukların cinsel istismara uğradığı videoları izleyen ve indiren kişilerin konumları paylaşılıyor. Öte yandan istismarı izleyenlerin IP adresleri tespit ediliyor ve haritalandırılıyor.

Türkiye listede 16. sırada

Sitedeki verilere göre istismar görüntüleri en çok ABD’de izleniyor. ABD’yi Almanya, Rusya, Kanada, Brezilya, Fransa, Meksika, İngiltere ve Hollanda takip ediyor. Türkiye ise bu listede 16. sırada yer alıyor.

Emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, istismarın tüm Avrupa’da yaygın olduğuna dikkat çekerek, “Bu konuda önemli sözleşmeler mevcut. Devletler arasında en ciddi yardımlaşma bu konuda oluyor. Diğer konularda belki devletlerin bazı çekinceleri, sakladıkları konular olabiliyor ama bu konuda çekinme olmaksızın yardımlaşıyorlar” diye konuştu.

Gerçek Gündem’e konuşan yetkililer, istismarı ‘ticarete’ çeviren suç şebekeleri için özellikle Uzak Doğu ülkeleri ve Afganistan ile Irak’ı işaret etti. Ebeveynlerini kaybeden mülteci çocukların ise hedefte olan gruplardan olduğu bilhassa vurgulandı.

Google verileri ne söylüyor?

Haberde, söz konusu istismarın izini sürebilmek için Google’da anahtar kelimelerin aranma sıklığı da incelendi. Google verilerine göre; aramanın en çok yapıldığı kentler aylara göre değişkenlik gösterirken, kimi illerin listede sabit olduğu görülüyor. Verilerin, Türkiye’den yapılan aramanın dünya ortalamasının üstünde olduğunu da gösterdiği vurgulandı.

“Dark Web” tehlikesi

Haberde görüşüne yer verilen Avukat Pelin Özkaya, cinsel istismar içeren video, fotoğraf gibi materyallerle yapıldığına dikkat çekerek kullanıcıların kendi aralarında şifre ya da parola kullandığını, görüntülerin gönderilmesi için ise “Dark Web”e başvurulduğunu anlattı:

“Görüntü satışı elden yapılmakla birlikte harici olarak ‘Dark Web’ dediğimiz, normal bir internet adresi ve bilgisayar programı ile giremediğiniz farklı bir sistem kullanılıyor. Kullanıcıların şifre ya da parolayla girebildiği bir sistemin oluşturduğu platformlarda görüntü dağıtılıyor ya da depolama sisteminde tutuluyor. Dağıtımı ve iletiminde profesyonel bir ekip kullanılıyor. Yerden ve zamandan bağımsız bir şekilde iletiliyor. Yani tespitleri de bu açıdan zor oluyor.”

Avukat Özkaya, sanal alemin tehlikelerinden birinin sosyal medya ve oyun platformlarında çocukla yakınlık kuran yetişkinlerin kısa süre sonra şantaj yaparak görüntü istemesi olduğuna dikkat çekti:

“Oyun platformlarında kendilerini çocuk ya da genç gösterebiliyor, arkadaşlık kurabiliyorlar. Daha sonrasında çocukla yakınlık kurduğunda onlardan kendilerine ya da ailelerine ilişkin gizli bilgi elde ettiklerinde bunu şantaj unsuru olarak kullanıyorlar. Çocuğa diyor ki, çıplak görüntülerini göndereceksin, yoksa ailene zarar veririm.”

‘Özel birimler kurulsun’ çağrısı

Türkiye Barolar Birliği Çocuk Hakları Merkezi yönetim kurulundan Avukat Hasan Erdoğan, siber suçlar kapsamına giren bu suç türü için pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de özel birimler kurulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Sözünü ettiğimiz suç, çocuk istismarının en ağır biçimidir. Bunun tedbirinin alınması için özel birtakım ekiplerin kurulması gerekiyor. Dünyanın pek çok yerinde bu suçla mücadele eden özel birimler var. Burada aslolan suçu önleyebilmektir. Ortaya çıktıktan sonra o çocuğu o travmadan kurtarabilmek, hayatını tekrar ‘normale’ dönüştürebilmek çok zor.”

CHP’nin raporu: Sekiz yılda 6 bin 398 kişi sanık sandalyesinde

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin 2018’de açıkladığı rapora göre 2009-2017 yılları arasında Türkiye’de bu suç türü vakalarında büyük bir artış olduğunu gösteriyor. Bu rapora göre sekiz yılda çocuk bedeninden yararlanarak, görüntü ve fotoğraf içeriği ürettiği tespit edilen 6.398 kişi sanık sandalyesine oturdu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.