Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 17°C
Çar 21°C
Per 22°C

Et tüketiminde aşırıya kaçmamalı

Et tüketiminde aşırıya kaçmamalı
15 Temmuz 2021 09:55
355
A+
A-

Kurban Bayramı beslenmesi ve kurban eti tüketimi hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, etin protein ve yağ içeriğinden dolayı sindirimi zor bir besin olduğunu belirterek, aşırı tüketimi ile birlikte sindirim ve hazımsızlık problemleri yaşanabileceğine dikkati çekti.

BURSA (İGFA) – Bayram sabahında kurban kesme telaşı ile kahvaltının ihmal edilebildiğini belirten Özel Medicabil Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Bahar Gül, gün içerisinde et tüketimi ile birlikte yağdan zengin besleneceğimizi düşünürsek hamur işi, kızartma gibi gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini söyledi. Yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik ve tam buğday ekmeğimizin olduğu klasik bir kahvaltıyla güne başlamak daha uygun olacağını kaydeden Gül, etin pişirilme şeklini de anlattı.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ ?

Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği çok yüksek olduğundan kalp damar hastalığı olan bireylerin porsiyon kontrolü yaparak, az yağlı ve yağsız bir şekilde et tüketmeleri gerektiğini söyleyen Beslenme Uzmanı Bahar Gül, “Etin tüketim kalitesini etkileyen en büyük etkenlerden birisi pişirme yöntemidir. Kızartma ve kavurma yöntemlerinden ziyade daha çok haşlama, fırında pişirme, ızgara gibi sağlıklı ve besin değerini koruyan yöntemler tercih edilmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise et yemeklerine veya etin girdiği sebze yemeklerine ekstra tereyağ, kuyruk yağı, iç yağ kesinlikle eklenmeyip et kendi yağıyla düşük ısıda pişirilmelidir. Izgara tercih ediliyorsa et ve ateş arasında 15 cm’lik bir boşluk olmalıdır” dedi.

ETLER NASIL SAKLANMALI ?

Açıklamasında etin saklanmasına ilişkin ipuçları da veren Gül, eti kurbanın kesildiği gün tüketmek yerine buzdolabında 1-2 gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiğine dikkati çekerek, buzluk bölümünde -2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 2-3 aya kadar saklanabileceğini söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.