Dolar 32,1783
Euro 35,1123
Altın 2.464,64
BİST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cum 25°C
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Bursa Osmangazi’de ‘Destansı’ sempozyum

Bursa Osmangazi’de ‘Destansı’ sempozyum
27 Eylül 2021 16:58
188
A+
A-

BURSA (İGFA) – Geleneksel hale gelen ve daha önce Bişkek, İstanbul, Seul, Antalya, Ulaanbaatar ve Bişkek-Isıkköl’de düzenlenen Altay Toplulukları Sempozyumu’nun 9’uncusu, Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde 4 gün sürecek sempozyumun bu yılki konu başlığı ise ‘Destanlar ve Destan Kültürü’ olarak belirlendi.

Sempozyumun açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, belediye olarak tarihi ve kültürel mirasımızın korunup yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması konusunda çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bir tarih şehri olan Bursa’nın Osmanlı’ya kurucu başkentlik yaptığını belirten Başkan Dündar, “Bursa, bir ana kucağı gibi, Balkanlar’dan, Kafkaslar’a, Orta Asya’dan Anadolu’ya insanların gelip barındığı ulu bir şehir. Osmangazi Belediyesi olarak tarihi mirasımızın yaşatılıp geleceğe aktarılması konusunda çok ciddi çalışma yapıyoruz. Bir yandan şehrimizi yeniliyoruz, bir yandan da tarihi dokusunu ayağa kaldırıyoruz” diye konuştu.

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Başkan Mustafa Dündar, “8 farklı ülkeden 80 akademisyenin katıldığı sempozyum, Türk destanlarının Orta Asya’dan dünyaya açılmasına büyük katkı sağlayacak” dedi. Bu çalışmaların sonucu olarak 7 farklı ödül aldıklarına dikkat çeken Başkan Dündar, “Tarihi eserlerin yaşatılması dışında bilim dünyasının çalışmalarına da destek veriyoruz. Sosyal ve kültürel etkinliklerle de, geçmişimizi geleceğe aktarmaya büyük özen gösteriyoruz. Düzenlediğimiz sempozyumlarla bilim dünyasına ev sahipliği yapıyoruz. 20 yıldır düzenlediğimiz Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması, Liseler Arası Mevlana Şiir yarışmaları gibi etkinliklerimizle edebiyat dünyamıza yeni eserler kazandırıyoruz. Bugüne kadar 200’e yakın yazılı eseri edebiyat dünyamıza kazandırdık” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin de bu seneki sempozyumun konusunun Türk Destanları olduğunu, Türk Milleti’nin bu konuda engin bir eser hazinesine sahip olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Çetin, “Gerçekleştirilecek oturumlarda, bilim insanlarımız destanlarla ilgili çok önemli bilgileri bizlere sunacaklar. Düzenlenen bu sempozyumların dünyada da çok önemli bir yer edindiğini düşünüyorum. Özellikle sonuçlarını ihtiva eden kitapların basımı son derece önemli. Bu kültürün dünyaya yayılması noktasında da çok önemli bir yeri olduğunu, biliyoruz” dedi.

Sempozyumun açılışında Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Dr. Fahri Solak, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Taşkent Devlet Şarkşinaslık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülchekhra Rikhsieva, Moğolistan Tenger Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sodnomdargia Davaadulam ve İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı Adem Edirli de sempozyuma destekleri için Başkan Mustafa Dündar’a teşekkür etti.    

BAŞKAN DÜNDAR'A KIRGIZ KALPAĞI

Konuşmaların ardından, Kazak Halk Ozanı Bokarıs Nursman, kopuzuyla çıktığı sahnede sempozyuma ev sahipliği yapan Başkan Mustafa Dündar için güzellemeler seslendirdi. Ardından sahne alan Senad Koçarbayev ise Manas Destanı’ndan kesitler sundu. Açılış töreninin sonunda ise Kırgız Tarih Profesörü Taşpolat Sadıkov, Başkan Dündar’a keçeden yapılmış bir Kırgız Kalpağı (Batur), Yusuf Balasagun Üniversitesi Öğretim Üyesi Sadık Alahan da bir tablo hediye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.