Dolar 32,2081
Euro 34,8604
Altın 2.444,95
BİST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 15°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
15°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 19°C
Per 20°C

BTÜ’den depremde can kaybına yönelik önemli buluş (ÖZEL HABER)

BTÜ’den depremde can kaybına yönelik önemli buluş (ÖZEL HABER)
27 Ağustos 2021 14:08
215
A+
A-

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, inşaat mühendisliği bölümünde görevli akademisyenlerden Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın geliştirdiği Sismik İzalatör’ün can simidi olduğunu belirtti.

Mehmet ÇETİNKAYA (Bursa İnternet Gazetesi- BİG)BTÜ’de spesifik konularda çok nitelikli akademisyenlerin yer aldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, rektör yardımcısı görevini de sürdüren son olarak da Cumhurbaşkanlığı Bilim Politikaları Kurulu’nda Deprem Çalışma Grubu başkanlık görevine getirilen Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın deprem konusunda uzman olduğunu ifade ederken, “ ABD’de yapılan bir konferansta ‘Depremi Tahmin Etme Programı’ yarışmasında ikinci oldu. Afetlerde Türkiye’de olay sonrasında hareketlenme oluyor. Öncesinde tedbir noktasında önemli noktalara gelemedik” dedi.
Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın uzun zamandır ‘Sismik İzalatör’ konusu üzerinde çalıştığına vurgu yapan Prof. Dr. Karademir,  “ Binaların altına deprem ve şok etkisi geldiğinde darbeyi emen ve sönümleyen apartlar dizayn ediliyor. “Yüzen Ada, Titreyen Ada” olarak tarif edilen Japonya’da 100 yıldan beridir sürüyor. Dünya kadar büyük binaları var, 7’nin üzerinde depremlerde raflardan bile kitap düşmüyor. Bu fantazi bir metot değil. Biz ise Türkiye’de hala kullanamıyoruz. Sismik İzalatör apartının 3 tane yerli üreticisi de var. Dünyaya satıyorlar ama Türkiye’deki inşaat firmalarına satmıyor. Türkiye’de de inşaat firmaları ekonominin lokomotif firmaları olarak vurgulanıyor. İnşaatta bu kadar kuvvetliysek o zaman Sismik İzalatörlü binalar konusunda Bursa kaynaklı bir hareket başlatmamız gerekiyor. Bursa dinamikleri ile görüşme sağladık. Bursa’da en azından bir tane hayırseverin yaptırdığı eğitim binasında uygulama olarak Sismik İzalatör’ü kullanabiliriz. Aynı şekilde TEKNOSAB’da da devreye alabiliriz. Türkiye’de de bir ilk olur. Sismik İzalatör deprem öncesi alınacak tedbirlerin en başında geliyor. Bunu sahiplenmeliyiz” açıklamasında bulundu. 
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.