Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Az Bulutlu
Bursa
16°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 17°C
Çar 21°C
Per 22°C

Bir yılda en çok ‘yolsuzluk’ haberleri kaldırıldı

Bir yılda en çok ‘yolsuzluk’ haberleri kaldırıldı
27 Ocak 2022 12:59
157
A+
A-

Medya Araştırmaları tarafından Etkiniz AB ve İsviçre Büyükelçiliği desteğiyle yürütülen “Sosyal Medya Yasasının Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırması Genişletilmiş Tarama Raporu” yayımlandı.

İSTANBUL (İGFA) – Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), “Sosyal Medya Yasası’nın Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırması Genişletilmiş Tarama Raporu”nu yayınlandı.

 Bir yılda en az bin 197 haber hakkında içerik kaldırma kararı verilirken, en çok “yolsuzluk ve usulsüzlük” haberleri kaldırıldı.

Cumhuriyet, BirGün ve Oda TV ise hakkında en çok içerik kaldırma kararı verilen kurumlar oldu.        

 Rapora göre, içerik kaldırma kararlarının  675’i yolsuzluk ve usulsüzlük, 466’sı ise “görevin kötüye kullanılması” konusunda verildiği kaydedildi. Çoğunlukla iş insanlarının, şirketlerin ve bürokratların kaldırma talebinde bulunduğu saptandı. Haberlerin kaldırılma gerekçelerine bakıldığında ise, bin 80 haberin kişilik haklarını ihlal ettiği sebebiyle kaldırma kararıyla karşılaştığı saptandı.  

Raporda politika önerileri de sunuldu. Yapılan değişikliklerin temel hak ve özgürlükleri korumak yerine basın ve ifade özgürlüğüne darbe vurduğu ortaya konuldu. Sosyal Medya Yasası’nın yapım sürecine ilgili organların ve kamuoyunun dahil edilmesi gerektiği belirtilirken, “Bağımsız denetleme organları oluşturulmalı, yasanın etkileri tespit edilip yeni düzenlemelerde bu etkiler göz önünde tutulmalı, yasa, toplumun tüm bileşenlerinin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır” denildi. 

MEDAR’ın araştırma raporunun tamamına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.