Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Paz 17°C
Pts 20°C
Sal 17°C
Çar 21°C

Arıcılık sektörü büyük kayıp yaşadı

Arıcılık sektörü büyük kayıp yaşadı
28 Aralık 2021 12:29
163
A+
A-

Başta pandemi olmak üzere değişen iklim koşulları, ülkemizde yaşanan yangınlar ve toplu arı ölümleri 2021’de arıcılık ve bal sektörüne büyük darbe indirdi. Salgının devam etmesi, değişen iklim koşulları, orman yangınları, kur artışları gibi sebeplerin bal üretim ve satışlarını fazlasıyla etkilediğini söyleyen 40 yıllık Bal üreticisi ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy 2021 yılında yaşanan sorunların bal ve arıcılık sektöründe yarattığı krizi anlattı.

İklim koşulları ve pandemi nedeniyle zorlu geçen 2 yılın ardından ülkemizde yaşanan orman yangınları da bal üretimini olumsuz etkiledi. Bu yıl Marmaris’te yanan 13 bin hektarlık alanda 3 bine yakın arı kovanı yok oldu. Daha kötüsü, çam balı üretilen alanların büyük bir bölümü yok oldu. İklim değişiklikleri, kuraklık, toplu arı ölümleri de bal üretiminde verimi düşürdü.

Üretimde yaşanan kayıplar, bal fiyatlarına yansıdı. Düşük arz, yüksek talep ve kur artışlarının da balın fiyatını etkilediğini belirten Ahmet Bağran Aksoy, “2021 yılında hasat beklenenin çok altında kaldı. Yaşanan çevre felaketleri, pandeminin devam etmesi ve üst üste gelen zamlar satışları büyük oranda etkiledi. Marmaris, Türkiye’de üretilen çam balının yüzde 80 ini tek başına karşılıyordu. Orada çıkan yangınlar arı kovanlarına az fakat bal üretilen alanlara fazlasıyla zarar verdi. Zaten iklim koşulları nedeniyle zorlu geçen 2 yılın ardından böyle bir felaketle karşılaşmamız büyük kayıplara sebep oldu” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.