Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 19°C
Çar 20°C

2 bin 700 yıllık antik kentin SİT derecesi düşürüldü

2 bin 700 yıllık antik kentin SİT derecesi düşürüldü
7 Temmuz 2021 12:55
230
A+
A-

Karadeniz kıyısındaki antik kent Tios’un SİT alanı derecesi 1’den 3’e düşürüldü. Böylece tarihi eserlerle dolu ve Hazine’ye ait 62 dönümlük arazinin 56 dönümü inşaata açıldı. Arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy, tarihin yok edileceğini söyledi.

2 bin 700 yıllık antik kent Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, denize sıfır noktada. Hemen yanıbaşındaki Filyos Limanı geçen ay Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı.

Sözcü’den Yusuf Demir’in haberine göre bölgenin SİT derecesinin düşürüldüğü kültür varlıklarını koruma kurulu kararında arazide 101 adet sondaj açıldığını ve Roma dönemine ait tarihi eserlerin taşınabilir nitelikte olduğu da belirtildi. Lahit, taş sandık ve kiremit mezar gibi tarihi eserlerin taşınıp arazinin boşaltılmasının önünde engel kalmadı.

‘Karadeniz’in tarihini yok edecek bir karar’

Arkeolog Prof. Dr. Sümer Atasoy, 2 bin 700 yıllık antik kenti için alınan kararı şöyle eleştirdi: “Tios’un kuruluşu M.Ö. 7’nci yüzyıla dayanıyor. Tios antik kenti Türkiye’nin Karadeniz kıyılarında, üzerine modern şehir inşa edilmemiş, kazılan tek antik kent özelliği taşıyor. Bu Karadeniz’in tarihini yok edecek bir karardır.”

Konut inşa edilecek iddiası

Bölgeye konut yapılacağı yönünde bir iddia bulunduğunu belirten Atasoy şöyle devam etti: “Konut inşa edildiği takdirde inşaat sırasında daha önce örneklerini gördüğümüz ve bahçede sergilenen sütun ve mermer yazıtlı levhaların devamının geleceği, burada bir tapınağın ve mezarların ortaya çıkacağı büyük ihtimal dahilindedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.