Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Açık
Bursa
19°C
Açık
Pts 24°C
Sal 25°C
Çar 21°C
Per 20°C

Yoksullar ölürken zenginler kaçıyor

Yoksullar ölürken zenginler kaçıyor
27 Nisan 2021 11:13
592
A+
A-

Pandemide günlük vaka sayısının 350 bini bulduğu, günlük can kaybının 3 bine dayandığı Hindistan’da aralarında Bollywood ünlülerinin de bulunduğu zenginlerin binlerce dolar ödeyip kiraladıkları özel uçaklarla ülkeden kaçtığı ortaya çıktı. Nüfusu 1,4 milyara ulaşan ülkede yalnızca 140 bin civarında Covid-19 aşısı yapılabildi.

Birçok ülke salgını körüklediğine inanılan yeni koronavirüs varyantlarına ilişkin endişeler nedeniyle Hindistan’dan uçuşları yasaklarken, hâlâ yolcu kabul eden ülkelere uçak bilet fiyatları da neredeyse 10 katına yükseldi. The Times’ın haberine göre, Hindistan’ı otel karantinası gerektiren “kırmızı liste” ülkeleri listesine eklemeden önce İngiltere’ye ulaşmak isteyen zenginler bir özel jet için 120 bin avroya kadar yükselen fiyatları ödedi. Ülkede faaliyet yürüten uçuş kiralama şirketi Enthrall Havacılık sözcüsü ise AFP’ye verdiği demeçte, “Özel jetler için inanılmaz bir ilgi var. Talebi karşılamak için yurt dışından daha fazla uçak talep ettik. Örneğin, Mumbai’den Dubai’ye 13 kişilik bir jet kiralamak 38 bin dolar, altı kişilik bir uçak kiralamak 31 bin dolar tutarında” bilgisi verdi. Mumbai’den Dubai’ye tek yönlü ticari uçuşlar ise normal ücretin yaklaşık 10 katı olan 80 bin rupiye (770 avro) yükseldi. Bu dönem ülkeden en çok uçuş yapılan ülkeler ise Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, ABD, Kanada, Singapur, Maldivler ve Avustralya olarak belirlendi.

ÖZELLEŞTİRMELER FELAKETİN NEDENİ

İşçilerin ve mülksüzlerin en alt tabakada yer aldığı kast sistemiyle mevcut eşitsizliğin giderek derinleştiği Hindistan’da Narendra Modi hükümetinin yıllara uzanan sağlıkta özelleştirme politikaları da pandemi dönemi ölümcül sonuçlara yol açtı. Sosyalist yayın Peoples Dispatch’te yayımlanan “Hindistan’da Covid-19 felaketi büyüyor” başlıklı yazıda ülkede çökme noktasına gelen sağlık sistemine mercek tutuldu. Yazıda, “2014’te iktidara gelen merkezi hükümetin harekete geçmemesi ve yıllarca sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi, Hindistan’ı pandeminin merkez üssüne yerleştirdi. Tıbbi altyapının zayıflığı, çoğu özel sektöre devredilen hastanelerin pik seviyelerle başa çıkma kabiliyetinin olmamasından kaynaklı. Modi ise salgını hafife aldı. İnsanları virüsü korkutmak için mum yakmaya ve tencere vurmaya, ses çıkarmaya çağırdı” denildi. Sağlık bütçesinin yetersizliğine dikkat çekilen yazıda, “GSYİH’nin yüzde 3,5’ini ayıran sağlık bütçesi yıllardır aynı kaldı. Ülkede bin Hint vatandaşına 0,8 tıp doktoru ve 1,7 oranında hemşire düşüyor. Çin’in Wuhan’da 70 bin ventilatörü varken Hindistan’ın tamamında bu sayı yalnızca 48 bin. Hindistan’ın büyüklüğüne ve zenginliğine sahip hiçbir ülkenin sağlık çalışanı bu kadar düşük değildir” diye vurgulandı.

ÜCRETSİZ AŞI PROGRAMI DERHAL BAŞLATILMALI

Hindistan Komünist Partisi (Marksist) ise hükümet yetkililerine ve tüm eyalet yönetimlerine ücretsiz aşılama programı başlatılması için çağrıda bulundu. “Şimdi harekete geç” başlıklı açıklamada, Modi hükümetine şu çağrı yapıldı: “Covid-19’un ikinci dalgasının yarattığı bu benzeri görülmemiş kriz bir tsunamiye dönüşüyor. Tüm abartılı harcamalar askıya alın. Acil Durumlarda Vatandaş Yardımı (PM-CARES) fonu için toplanan bütçeyi ücretsiz oksijen ve aşı temini için kullanın. Tüm göçmen işçilerin evlerine ücretsiz dönebilmesini sağlayın. Daha fazla ölümü önleyemezseniz hükümetiniz ahlaki olarak yönetme yetkisini kaybedecektir. Halkı önlemlere uymamakla suçlayarak ve suçu eyalet yönetimlerine atarak sorumluluktan kaçamazsınız.”

***

Oksijen tüpleri için prosedür olsaydı felaket önlenebilirdi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta oksijen tüpünün patlaması sonucu 82 kişinin can verdiği hastane yangınında ihmaller gündemde. Associated Press’in (AP) haberine göre, 110 kişinin yaralandığı yangının oksijen tüpünün yoğun bakım ünitesinde kullanımı sırasında patlaması sonucu meydana geldiği kesinleşirken sağlık hizmetlerinin yetersizliği tartışma konusu oldu. Irak Enerji Enstitüsü danışmanlarından Yesar el Maliki, AP’ye verdiği demeçte “Özellikle riskli ekipmanlarla çalışırken sağlık çalışanlarına bunun adım adım nasıl yapılacağına dair ayrıntılı bir eğitim verilmiyor. Oksijen tüplerinin kullanımına dair standart bir işlem prosedürü olsaydı yangın önlenebilirdi” dedi. Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, hastane yangını sonrası Sağlık Bakanı Hasan Temimi, Bağdat Valisi Muhammed Cabir Ata ve Bağdat Risafa Yakası Sağlık Müdürü Abdulgani Saadi’yi soruşturma tamamlanana dek görevden aldığını açıklamıştı. Öte yandan, Avrupa ülkeleri aşılama kampanyaları sonucu önlemleri hafifletmeye hazırlanırken İtalya’da dün 50 milyon kişi için normalleşme başladı. Ülkede bölgelerin 4’te 3’ü sarı kategoride ilan edilirken bu bölgelerde okullar, restoranlar, barlar ve konser salonlarının yeniden açıldığı duyuruldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.