Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 19°C
Açık
Bursa
19°C
Açık
Pts 24°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C

Türkiye’nin ilk yaşayan sümerologu Çığ’ın adı Mudanya Tirilye’de yaşatılacak

Türkiye’nin ilk yaşayan sümerologu Çığ’ın adı Mudanya Tirilye’de yaşatılacak
25 Nisan 2022 14:19
131
A+
A-

Bursa’nın Mudanya ilçesi Tirilye Mahallesi’nde restorasyon çalışmaları Bursa Valiliği’nin kaynaklarıyla Mudanya Belediyesi tarafından yapılan Taş Mektep’in bir bölümüne Türkiye’nin ilk sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ’ın adı verilecek.

BURSA (İGFA) – Mudanya’nın Tirilye Mahallesi’nde restorasyon çalışmaları tamamlanan ve iç tefrişatı süren tarihi Taş Mektep’te, 108 yaşındaki Türkiye’nin ilk sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ’ın adı yaşatılacak.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri  Türkyılmaz, kararı sosyal medya hesabından, “Mudanya’nın simge yapılarından Taş Mektep’in Muazzez İlmiye Çığ adı ile anılmasından mutluluk duyuyorum” diyerek duyurdu.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Fen İşleri Müdürlüğü tarafından projelendirilen Taş Mektep Akademi’nin bir bölümüne “Muazzez İlmiye Çığ”ın ismi verilecek. Atölye ve eğitim odaları ile kütüphane, sergi salonu ve etkinlik alanının bulunacağı Taş Mektep Akademi içerisinde ayrıca sümerolog Çığ’a ait kişisel eşyalardan oluşan daimi sergileme alanı da bulunacak.

Hatırlanacağı gibi Tirilye’de yıllarca eğitim yuvası olarak hizmet veren Taş Mektep’in 30 yıl sonra yeniden kimliğine özgü bir şekilde yaşatılması için ilçe belediyesi müze ve akademi olarak kent kültürüne kazandırılacağını duyurmuştu.

Tirilye’de doğan ve Yunanistan’da eğitim gördükten sonra Metropolit olarak Türkiye’ye dönen Chirisostomos tarafından 1904- 1909 yılları arasında yaptırılan Taş Mektep , Tirilye’de Rum nüfusun iyice azalması nedeniyle 1924’te yetim ve öksüz çocukların eğitimi için Darü’l-Eytam Okulu olarak hizmete açılmış, ilkokul ve ortaokul olarak 1986’ya kadar işlevini sürdürmüş ve 1989 yılında boşaltılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.