Dolar 32,2614
Euro 34,7121
Altın 2.405,22
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Per 20°C
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C

Roman vatandaşlardan armut ve karpuz abajur üretimi

Roman vatandaşlardan armut ve karpuz abajur üretimi
24 Şubat 2021 22:19 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2021 22:32
551
A+
A-

Aydın’ın Efeler ilçesinin Ilıcabaşı Mahallesi’nde sepet üreterek geçimini sağlayan Roman vatandaşlar, müşterilerden gelen taleple ‘armut ve karpuz’ şekilli abajur yapımına başladı. İlk kez yaptıkları abajurlardan bu sezon çok şey beklediklerini belirten üreticiler, yaz sezonundan umutlu olduklarını vurguladı.

AYDIN MAGAZİN
Efeler‘de 3 bin kişinin yaşadığı Ilıcabaşı Mahallesi‘nde sepet üretimiyle geçimini sağlayan Roman vatandaşlar ayrıca kitaplık, şemsiye, sandalye ve köpek kulübesi gibi çeşitli ürünlerde yapıyor. Roman vatandaşlar son olarak gelen talep üzerine ‘karpuz ve armut’ şekilli abajur üretimine başladı. Bir ustanın günde en fazla 5 adet yaptığı abajurun tanesi, 100 liradan satılıyor. Bu ürünlerin en çok, restoran ve oteller tarafından tercih edildiği belirtildi.

Aydın Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Abdül Aydeniz, “Geçen yıl müşterilerin bizden istediği talepler vardı, değerlendirdik. Ustalarla hep birlikte oturduk. Talep sonrası armut ve karpuz abajur üretimini ilk kez yaptık. Nasip olursa, bu yaz piyasaya süreceğiz. Ustalarımız el becerisine göre günde 3 ila 5 tane üretebiliyor. Bu abajurları genelde sahil bölgelerine başta Marmaris olmak üzere Bodrum, Çeşme, Antalya ve diğer turizmin ağırlıklı olduğu bölgelere göndermekteyiz. Genelde restoran ve oteller istiyor. Fiyatı 100 liradan satılıyor” dedi.

Kargı bulmakta zorlandıklarına değinen Aydeniz, “Aydın bölgesindeki kargı tüketimimiz bize yetersiz kalıyor. Bu kargıların bir kısmını da Afyonkarahisar‘ın Eber Gölü’nden, Bolvadin ilçesinden ve Kayseri‘nin Develi ilçesinden getiriyoruz. Ilıcabaşı Mahallemizde 3 bin kişi yaşamaktadır. Bunların çoğunluğu hasırcılık yaparak geçimlerini sağlıyor. Yıllık 25 TIR kargı malzemesi kullanıyoruz. 500 ton civarında kargı tüketiyoruz” dedi.

Üreticilerden Ecevit Durgun, “Küçük yaşlardan beri bu işi yapıyorum. Türkiye’nin her iline yolluyoruz. Geçimimizi sağlıyoruz” dedi. Semiha Taşçı ise, “Evde çalışarak çocuklarımızın ekmek parasını çıkarıyoruz” dedi.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.