Dolar 32,5854
Euro 34,7959
Altın 2.511,26
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 16°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 25°C
Sal 26°C

Rapor: Dünya’daki ekosistemlerin yalnızca yüzde 3’ü bozulmadan kaldı

Rapor: Dünya’daki ekosistemlerin yalnızca yüzde 3’ü bozulmadan kaldı
16 Nisan 2021 10:50
321
A+
A-

Frontiers in Forests and Global Change dergisinde yayınlanan araştırmada bozulmamış alanların çoğunun, yerli topluluklar tarafından yönetilen bölgelerde olduğu kaydedildi.

The Guardian’ın haberine göre insan faaliyetlerinden zarar görmeyen bu vahşi doğa parçaları, çoğunlukla Amazon ve Kongo tropikal ormanlarının, doğu Sibirya ve kuzey Kanada ormanlarının ve tundrasının ya da Sahra’nın bazı kısımlarında bulunuyor.

Araştırmacılar, filler veya kurtlar gibi az sayıdaki önemli türün, bazı hasarlı bölgelere yeniden getirilmesini öneriyor. Bu, dünya topraklarının yüzde 20’sinin ekolojik bütünlüğünü sağlamlaştıracak bir fikir.

Aslanlardan böceklere kadar pek çok yaban hayatı popülasyonunun, esas olarak tarım ve inşaat faaliyetleri sebebiyle dibe vurduğu, dünyanın bir biyoçeşitlilik krizinde olduğu yaygın olarak kabul edilen bir görüş.

Bazı bilim insanları, Dünya’daki yaşamın ‘altıncı kitlesel yok oluşu’nun başladığını ve bunun insanlığın bağlı olduğu gıda, temiz su ve hava için ciddi sonuçlara yol açtığını düşünüyor.

Doğaya çok daha fazla alan vermemiz gerekiyor

Çalışmanın baş yazarı Dr. Andrew Plumptre, ‘bozulmamış habitat olarak kabul edilen şeylerin çoğunun avcılık, istilacı türler veya hastalıklar nedeniyle kaybolduğunu’ söyledi.

Almanya’daki Eberswalde Sürdürülebilir Kalkınma Üniversitesi’nden Prof. Pierre Ibisch ise şunları aktardı: “Bizi geleceğe taşımak için doğaya çok daha fazla alan vermemiz gerekiyor, ancak korkarım bazı alanlara birkaç türün yeniden girmesi sorunu kökünden çözmeyecek.”

Ibisch, analizin ‘iklim krizini hesaba katmadığını’ belirterek şöyle devam etti: “İklim değişikliğinin hızlanması, tüm ekosistemlerin işlevselliği için genel bir tehdit haline geliyor. Dünün memeli bütünselliği, küresel ısınma çağında işleyen ekosistemler hakkında bize pek bir şey söylemiyor.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.