Dolar 32,2494
Euro 34,6703
Altın 2.400,14
BİST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Per 20°C
Cum 15°C
Cts 18°C
Paz 20°C

Ramazanda kesinlikle kızartma tüketmeyin

Ramazanda kesinlikle kızartma tüketmeyin
2 Mayıs 2020 15:11
370
A+
A-

Uzmanlar, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının ramazanda artış gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Meltem Ergün, “Kesinlikle kızartma tercih etmeyin” deyip, sahur ve iftar besinlerini anlattı.

Ramazan ayıyla birlikte beslenme alışkanlıkları da değişkenlik göstermeye başladı. Uzun süren açlığın ardından yenen yemek ya da sahurda tüketilen besinler özellikle gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları yaşayan kişileri olumsuz etkileyebiliyor. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarını ramazan ayında daha da arttığını ifade eden Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, hastalara önemli tavsiyelerde bulundu. Ramazan ayında günler de uzun olduğundan aç kalma süresi uzadığını belirten Prof. Dr. Meltem Ergün, “Dolayısıyla su ve sıvı ihtiyacı daha fazla olmaktadır. Orucu açarken suyla açmak, çorba gibi sıvı bir yiyecekle devam etmek ve ardından bir süre bekledikten sonra ana yemeğe geçmek fayda sağlayacaktır. İftar yaptıktan sonra ya da sahurda yemek yedikten sonra direkt uzanır pozisyona geçilirse hastaların şiddetli reflüsü ortaya çıkabilmektedir onun için iftarda ve sahurda yemek yedikten sonra hemen yatılmamalıdır. Aradan bir iki saat geçtikten sonra yatılması reflü rahatsızlığını artırmaması açısından faydalıdır” dedi.

“RAMAZANIN İKİNCİ YARISI ŞİKÂYETLER ARTIYOR”

Gastrit ve ülseri olan hastaların rahatsızlıkları ramazan döneminde daha belirgin hale gelebilmektedir diyen Prof. Dr. Meltem Ergün, “Özellikle ramazanın ikinci yarısında bu tarz rahatsızlıkları olanların özellikle ülseri olanların ülserinde delinme, ülser kanamalarında artışı biz hastalarımızda da saptıyoruz. Özellikle bilinen aktif ülseri olan hastaların oruç tutmamasını tavsiye ediyoruz. Ülseri olup da iyileşen kişiler, tabi ki oruç tutabilirler. Ama en azından ramazan döneminde iftar ve sahur olmak üzere günde iki kez asit baskılayıcı tedaviyi yemekten önce kullanın. İftar vakti ilacı içip beklemek biraz zor olabilir ama mümkün olduğunca ilacı içip sonrasında bir 5-10 dakika sonra yemek ilacın etkisini artırma adına etkili olacaktır” uyarısında bulundu.

“ORUÇ SIVIYLA AÇILMALIDIR”

Ülser ve gastriti olan hastalarımızın yemek yemeden 5-10 dakika önce mide ilaçlarını kullanmalarının mide rahatsızlıklarının artmasını engelleyeceğine dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün, şu uyarılarda bulundu: “Özellikle su ve çorba gibi sıvı gıdalar ile iftarı açmak faydalıdır. Ayrıca, orucu açtıktan sonra araya bir 15-20 dakika koyduktan sonra ana yemeğe geçilmesini özellikle tavsiye ediyoruz. Ağır yemeklerden kaçınılmalı, mümkün olduğu kadar sebze yemekleri, ya da sebzeli etli yemekler olabilir. Ama bunlar da tencere yemeği şeklinde olmalıdır. Ya da fırında pişen yemekler tercih edilmelidir. Kızartmalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Acılı yiyeceklerden kaçınılmasını öneriyoruz. Fast-food ramazanda tercih edilen yiyeceklerden değil. Karbonhidratı mümkün olduğunca az tüketmeye özen gösterin. Börek, baklava gibi yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterin. Ramazan’da özellikle tüketilmemesi gereken şeyler, sigara, çay, kahve bunlar reflü ve mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bunun yerine su ve ıhlamur nane-limon gibi bitkisel çaylardan faydalanabiliriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.