Dolar 32,3075
Euro 34,8300
Altın 2.409,53
BİST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
24°C
Parçalı Bulutlu
Sal 26°C
Çar 21°C
Per 17°C
Cum 14°C

Marmara belediyeleri ‘müsilaj’ için toplandı

Marmara belediyeleri ‘müsilaj’ için toplandı
5 Haziran 2021 12:25
478
A+
A-

Marmara Belediyeler Birliği (MBB), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle “Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” başlıklı çevrimiçi çalıştay gerçekleştirdi.

İSTANBUL (İGFA) – “Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi ve Çözüm Önerileri” konulu program açılışında konuşan MBB Genel Sekreteri M. Cemil Arslan, yapılan analizlere göre çevre alanında en fazla imza toplanan konulardan birinin Marmara Denizi olduğundan bahsetti. Arslan, Türkiye’nin taşıyıcı gücü olan Marmara Bölgesinin en önemli değerlerinin başında Marmara Denizi geldiğini etti.

“ATIKSU BERTERAFI İÇİN BELEDİYELERİMİZLE GÖRÜŞTÜK”

Müsilaj varlığının sebeplerinden bahseden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, “Müsilajın, deniz yüzeyinde, su kolonunda ve deniz dibinde geniş alanları kaplayarak görsel, maddi ve ekolojik hasarlara yol açtığını görüyoruz. Bu sorun deniz yüzeyini kaplayarak oksijen transferini engellemekte, koku oluşumuna neden olmakta ve bir süre sonra deniz dibinde ciddi hasarlara yol açmaktadır. Müsilaj problemine neden olan ana kaynaklar iklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığının aşırı yükselmesi, Marmara Denizi’nin durgun yapısı ve azot ve fosfor birikimleridir.” diyerek çözüm önerisi için de yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Azot ve fosfor birikiminin neden olduğu kirliliğinin ana kaynağın arıtılmadan denize verilen atıksular olduğu bilindiğini ifade eden Karahan, özellikle Susurluk, Bandırma ve Erdek körfezine iç sularla taşınan tarımsal kökenli yayılı kirliliğin önüne geçilmesi önem arz ettiğini söyledi.

“MARMARA DENİZİ’NE YAPILAN DEŞARJLAR BİYOLOJİK ARITMADAN GEÇMELİ”

MBB’nin Marmara Denizi çalışmalarını daha da yoğunlaştıracağından bahseden MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “MBB’nin kuruluş misyonunun gereği olarak bu alanda daha çok çalışma yapması için çaba göstereceğiz” dedi. Marmara’nın bir havza olarak çevresindeki tüm paydaşlarla ve ilişkilerle birlikte ele alınması gerektiğinin altını çizen Başkan Büyükakın, ortak bir eylem planı konusunda Marmara Denizi’ne sınırı olan tüm belediyelerin aynı fikirde olduğunu belirtti.

“Marmara Denizi’ne atıksu tesislerinin kurulması için sürecin bir de finansman boyutu var” diyen Büyükakın, “Sayıları büyük ölçüde biliyoruz. Marmara Denizi’ne yapılan deşarjların yüzde 40- yüzde 50’si biyolojik arıtmaya girmeden yapılan deşarjlar. Sadece kanalizasyondan kaynaklanan değil, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin de düşünülmesi lazım. Ancak hızlıca kontrol edebileceğimiz değişken arıtma tesisleri. İleri Biyolojik Arıtma imkânını geliştirmemiz lazım. Bunun da bir bütçe karşılığı var. Hem panelistlerden hem katılımcı arkadaşlardan beklentilerimiz, yenilikçi fikirler. Çalıştay notlarında bu tür fikir ve önerilerin, MBB ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın gündemine alması açısından altı çizilerek not alınması önemli olacaktır” diye konuştu.

6 HAZİRAN’DA EYLEM PLANI AÇIKLANACAK

Program ikinci bölümünde Marmara Denizi’nde Çevre Yönetiminin sektörel etkileri ele alındı. Mevcut sorunlar ve çözüm önerileri çalıştay masalarında yoğun şekilde görüşüldü. Tüm bu çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un teşrifleriyle 6 Haziran’da Kocaeli’nde gerçekleştirilecek Marmara Denizi Ortak Eylem Planı İstişare Toplantısı’nda görüşülerek, basına lanse edilecektir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.