Dolar 32,2016
Euro 35,0386
Altın 2.494,84
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 25°C
Az Bulutlu
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Cts 25°C
Paz 27°C
Pts 26°C
Sal 28°C

Lojistikçiler e-ihracat için ‘ortak akıl’da buluştu

Lojistikçiler e-ihracat için ‘ortak akıl’da buluştu
19 Haziran 2021 11:35
236
A+
A-

WORLDEF ile Horoz Lojistik’in iş birliği ile düzenlenen “E-İhracat Ortak Akıl Toplantısı”, ihracat ve e-ihracat ekosisteminin önemli isimlerini bir araya getirdi.

İSTANBUL (İGFA) – E-ihracat’ın artması için yapılması gereken stratejik konular özelinde düzenlenen ortak akıl toplantısı programında; e-ihracat, sınır ötesi e-ticaret ve mikro ihracat gündemine ilişkin konular değerlendirildi.

Toplantıda ekosistemin önemli isimleri, e-ihracatın nasıl yapılacağından ziyade nasıl şekilleneceğine odaklandı. Ayrıca; Türkiye’nin e-ihracatını artırmak için nasıl bir strateji izlenmelidir; e-ihracat ekosistemi nasıl oluşmalıdır; kısa, orta ve uzun vadede hedefler neler olmalıdır; Türkiye bir e-ihracat merkezi olabilir mi; Çin uygun bir örnek midir gibi sorulara cevap arandı. Toplantının “beyin fırtınası” oturumunda ise, e-ihracatta başarı için mevzuat, gümrük, lojistik, banka, finans, ödeme ve arayüz gibi alanlarda değiştirilmesi gerekenler tartışıldı.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, sınır ötesi e-ticaret ile e-ihracat arasındaki farkı ortaya koymak gerektiğini söyledi. E-ihracatta iade oranlarına dikkat çeken Nart, “Aslında e-ihracat ile ilgili devlette de bir ortak akıl yok. Aslında bütün kurumların bir araya gelip bu kümelenme işini ve bu kümelenmenin nasıl destekleneceğini konuşması lazım. Bu şekilde yapılmadan e-ihracattan sınır ötesi e-ticarete, -hatta bu ikisi kendi içinde bir hibrit modelde de gidebilir- ama bunların artık kümelenme ile gidiyor olması lazım. Bu işin sadece mikro ihracat ile gitmeyeceği çok açık” diye konuştu.

Horoz Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Taner Horoz ise, Türkiye’nin ihracat değerinin düştüğünü vurgulayarak, büyük hacimli firmaların yeterli seviyede e-ihracat yapmadığına işaret etti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Başaran Bayrak da, göstergelere küresel tedarik zincirlerinde derin bir dönüşüm yaşanan bu dönemde belli alışkanlıkları değiştirmek gerektiğini vurguladı. Bayrak, “Konvansiyonel ihracat bir yandan devam ederken, yeni ihracat metotları geliştirmek, yeni potansiyellerin önünü açmak zorundayız. Bu yüzden e-ihracatın veya mikro ihracatın Türkiye’nin ihracatına yeni bir soluk getireceğini, ihracatta bizleri devler liginde en iyi oyuncular arasına taşıyacağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.