Dolar 32,4126
Euro 34,8222
Altın 2.432,20
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Az Bulutlu
Bursa
21°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 20°C
Cum 18°C

İnternetten Alışverişte Kötü Haber Geldi!

İnternetten Alışverişte Kötü Haber Geldi!
30 Haziran 2023 14:51
106
A+
A-

Türk sektör temsilcileri, mağaza dışındaki iadelerden ücret talep eden yabancı oyuncuları izliyor.

İnternetten yapılan alışverişlerde çok yaygın olan kargoyla iade döneminin sonu gözüktü. Artan maliyetler, online yapılan alışverişlerde ürünlerin mağazaya iade edilmesi olarak adlandırılan ‘BORIS’ sistemine geçiş sürecini hızlandırdı. H&M, Zara, Abercrombie&Fitch gibi perakende devleri mağaza dışındaki iadelerden ücret talep etmeye başladı. Sektör temsilcileri, trendlerin yakından izlendiği ve Türkiye’de de bu sistemin yakında hızla gelişeceği öngörüsünde bulundu.

Perakende sektöründe BORIS (buy online, return in store-çevrimiçi satın al, mağazada iade et) yükseliş dönemine geçti.

TÜRKİYE’DE SÜREÇ BENZER ŞEKİLDE

Hürriyet’ten Gamze Şener’in haberine göre; Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, Türkiye’de de sistemin dünyayla paralel şekilde ilerlediğini belirterek, “Perakende sektöründe dünya ortalamasının üzerinde teknoloji kullanımı söz konusu ve pandemi de bunu çok tetikledi. Hızlanan dijitalleşme sürecinde Batı Avrupa, Amerika seviyesinde olmasak da onlara yakın ilerliyoruz. Tüketici artık bütünleşik bir satın alma deneyimi yaşamak istiyor. Online alıp, mağazadan iade etmek istiyor ya da mağazadan teslim almak istiyor. Mağazadan beğenip, online sipariş verip, evine ya da iş yerine teslimat istiyor” değerlendirmesini yaptı.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük ise “Mağazalarımızın olduğu yerler Internet altyapısının çok geliştiği ülkelerde değil; bu anlamda çok yaygın değil. Pandemiden sonra alışverişin hızlandı ancak mağaza trafiği artarken; online taraftaki büyüme yavaşladı. Türkiye’de de ABD’deki kadar yüksek oranlarda olmasa da tüketiciler bu sistemi tercih ediyor” diye konuştu.

YENİ TREND EKSTRA ÜCRET

Perakende sektöründe daralan kâr marjları, son dönemde markaları iade süreçlerinde değişime itiyor. Aralarında H&M, Zara, Abercrombie&Fitch gibi şirketlerin de bulunduğu markalar, iade oranlarını ve masraflarını kontrol altına almaya çalışırken; online alışverişlerde iade ücreti almaya başladı. Önümüzdeki dönemde bu trendin gittikçe yayılacağı belirtilirken; ABD’de Ulusal Perakende Federasyonu’na göre, her 1 milyar dolarlık satış için ortalama bir perakendecinin 166 milyon Dolar değerinde ürün iadesi aldığı kaydedildi. Türkiye’de ise markalar henüz bu uygulamanın uzağında yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.