Dolar 32,2823
Euro 34,7777
Altın 2.407,24
BİST 10.246,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Açık
Bursa
24°C
Açık
Sal 26°C
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 14°C

Dalgıçlara saldıran denizyılanlarının aslında çiftleşmek istediği ortaya çıktı

Dalgıçlara saldıran denizyılanlarının aslında çiftleşmek istediği ortaya çıktı
21 Ağustos 2021 13:15
283
A+
A-
Bilim insanları, zehirli denizyılanının aslında çiftleşmek istediği için dalgıçlara saldırdığını keşfetti.

Biyologlara göre zeytin denizyılanları, en büyük deniz yılanı türleri arasında. Yetişkin dişiler 2 metre uzunluğa ve 3 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor

Independent Türkçe’nin haberine göre bilim insanları, tropikal sularda dalgıçlara saldırdığı bilinen son derece zehirli denizyılanının aslında çiftleşmek istediğini keşfetti.

Avustralya ve Yeni Gine’deki tropikal mercan resiflerini araştıran dalgıçlar Zeytin denizyılanı diye bilinen bu canlılara aşina. Zira Latince ismi Aipysurus laevis olan bu denizyılanı, genellikle hiçbir kışkırtma olmaksızın dalgıçlara saldırıyor ve onları kovalıyor.

Zehirli denizyılanlarının ısırıkları nedeniyle balıkçılar hayatlarını kaybediyor. Bu durum, söz konusu canlılarla okyanusta karşılaşan dalgıçları endişelendiriyor.

Ancak bu canlıların, insanları gördüğünde kaçmak yerine neden ısrarla onlara yaklaştığı bilinmiyordu.

Öte yandan Scientific Reports isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan yeni bir araştırma, denizyılanlarının dalgıçlara aslında çiftleşmek istediği için yaklaştığını ortaya koydu.

Araştırmanın ortak yazarı Tim Lynch, Büyük Set Resifi’ndeki yılanların davranışlarını 27 aylık dalış gözlemleriyle dikkatle kaydetti.

Dalışlar sırasında Lynch’e tam 158 kez zehirli denizyılanlarıyla karşılaştı. Bunların 74’ünde denizyılanları dalgıca yaklaştı ve etrafında yüzerken dillerini Lynch’in vücuduna yaklaştırdı.

ERKEKLER PEŞİNDE

Erkeklerin dalgıca dişilerden daha sık yaklaşması ve etrafında uzun süre kalması ise dikkat çekti.

Bunun yanı sıra etkileşimlerin çoğunlukla denizyılanlarının çiftleşme mevsimine denk gelen mayıs ve ağustos arasında yaşandığı ifade edildi. Çiftleşme mevsimi boyunca erkekler zamanlarının çoğunu resif kenarında hızla yüzerek ve karşılaştıkları dişilere kur yaparak geçirirken, dişilerse mercan yarıklarına sığınarak veya hızla uzaklaşarak bu kur girişimlerinden kaçıyor.

Lynch’in karşılaşmaları sırasında da erkek denizyılanlarının kur hareketlerine benzer davranışlar sergilediği gözlemlendi.

Araştırmacılara göre bu saldırılar, “genellikle kur yapan bir erkeğin, peşinde olduğu dişiyle temasını kaybetmesinden, rakip erkekler arasındaki etkileşimlerden sonra” meydana geldi.

Lynch’e yaklaşan azınlıktaki dişi denizyılanlarının da bunu ancak bir erkek tarafından kovalandıktan sonra yaptığı bildirildi.

AMAÇ ÇİFTLEŞMEK

İşte bu gözlemler, araştırmacıları, son derece saldırgan diye nitelenen denizyılanlarının aslında sadece çiftleşmek istediği sonucuna götürdü.

Söz konusu canlıların bir insan dalgıcı potansiyel bir eş sanmaları ilk bakışta gülünç görünebilir ama araştırmacılar, aslında su altında görmenin epey zor olduğunu söylüyor.

Bu nedenle denizyılanlarının nesneleri ayırt etmekte zorlandığı ve daha iyi koku almak için ilginç buldukları her şeye yaklaştığı düşünülüyor. Dişilerinse yalnızca sığınacak yer aradığı tahmin ediliyor.

Biyologlara göre zeytin denizyılanları, en büyük deniz yılanı türleri arasında. Yetişkin dişiler 2 metre uzunluğa ve 3 kilogram ağırlığa ulaşabiliyor. Erkeklerse biraz daha küçük.

Tüm yaşamlarını su altında geçiren bu canlılar, Avustralya ve Yeni Gine çevresindeki tropik sularda yaygın görülüyor ve salyangoz, balık ve kabuklularla besleniyor.

Denizyılanlarının, dalgıçlara saldırıları sırasında normal yüzme davranışlarından çok farklı davrandığı ve hızlı hareket ederek, zikzak çizdiği biliniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.