Dolar 32,4768
Euro 34,9560
Altın 2.436,58
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 20°C

Bursalı firmalara ‘AB projesi’ tavsiyesi

Bursalı firmalara ‘AB projesi’ tavsiyesi
21 Haziran 2020 17:06
390
A+
A-

Floteks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, Bursalılara AB projelerinin içeriğini anlattı.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) tarafından düzenlenen “AB Desteklerinin tanıtılması, Proje Hazırlanması ve Müracaatı” konu webinarların ilki eski BUSİAD ve Türkonfed Başkanı Floteks AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel’in “AB Projelerinin firmalara katkıları” konulu sunumuyla başladı.

Floteks AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Celal Beysel, AB projelerinin para kazanma ve proje yaptım demek amacıyla yapılmaması gerektiğini belirterek, “AB projelerini firmanızı bir adım öteye götürmek için yapmalısınız” dedi.

Beysel, AB projeleriyle tanışma sreüveni hakkında bilgi verirken şunları söyledi:

“1983 yılında üretime ülkeye yeni bir teknoloji getirerek başlamıştık. Ancak maalesef ülkemizde Fikri Mülki Haklar Hukuku çalışmıyor. Zaman içerisinde bazı firmalar, bizim ürünlerimizi kopyalamaya ve piyasayı bozmaya başladılar. Hem kendileri yeterince kar edemediler, hem de bizim karlarımızı düşürdüler.. O zaman bir fark yaratmak istedik ve 2000 yılında Ar-Ge çalışmalarını başlattık. KOSGEB ve TÜBİTAK Projeleri yaptık. TÜBİTAK’ta yaptığımız bir projede edindiğimiz know how’ımızı Hindistana lisans satarak değerlendirdik. Daha sonraları çeşitli nedenlerle TÜBİTAK desteği alamamaya başladık ve bu defa 2010 yılında AB projesi yapmaya karar verdik. 2 sene süren çabalardan sonra İngiltere’den bizi partner almayı kabullenen bir firma bulduk.  İlk projemizde 18 bin Euro destek aldık ama 35 bin Euro harcadık. Tecrübesizlik. Daha sonra işi öğrenince projelerden önemli destekler almaya başladık. Bugün proje sayımız 5’e ulaştı, sürekli yeni proje yazıyoruz. Projeler bir taraftan firma prestijini yükseltiyor, ARGE laboratuvarımızı güçlendiriyor, çalışan arkadaşlarımızın eğitim seviyesini artırıyor. Diğer taratan da ülkeye döviz giriyor. “

Beysel, AB projesi hazırlamanın ilk adımının çok zor olduğunu ancak arkasının çorap söküğü gibi geldiğini söyledi. Beysel, “Sonrasında tecrübe kazanınca sizi buluyorlar. Örneğin son 6 ayda İspanya’dan 2-3 proje için ortak çalışalım teklifi aldık. En güzel tarafı para hibe şeklinde, peşin geliyor ve siz proje süresi içinde harcıyorsunuz” diyerek, Kobi ,FTI ve özel çağrılı proje çeşitleri olduğunu kaydetti.

Kendilerinin Ar-Ge merkezi ünvanı almadıklarını ancak AB projesi kazandıkları için Ar-Ge merkezinin faydalandığı tüm haklardan faydalandıklarını da söyledi.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.