Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 18°C
Az Bulutlu
Bursa
18°C
Az Bulutlu
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 19°C
Çar 20°C

Bursa Nilüfer’de kadın sanatçılar “Eşit Miyiz?” diye sordu

Bursa Nilüfer’de kadın sanatçılar “Eşit Miyiz?” diye sordu
16 Kasım 2021 13:19
191
A+
A-

Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği Kütüphane Günleri’nde farklı alanlarda üreten 4 kadın sanatçı, “Başka Patikalar” adlı söyleşide “Eşit Miyiz?” sorusuna yanıt aradı.

BURSA (İGFA) – Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği Kütüphane Günleri geniş katılımlı etkinliklerle devam ediyor. Kütüphane Günleri kapsamında Çağrışımlar isimli karma fotoğraf sergisi de izlenime açıldı.

68 kadınının bir araya gelerek ortaya çıkardığı sergi, Nilüfer Belediyesi Akkılıç Kütüphanesi’nde sanatseverlerle buluştu.  Sergide 34 kadının çektiği fotoğraflar yer aldı. 34 kadın da bu fotoğrafların kendilerindeki çağrışımlarını yazdılar. Gösterilen fotoğrafların duygusunu, hikâyesini içeriklerinden bağımsız olarak anlattılar.

Serginin açılışının ardından da “Başka Patikalar “ isimli söyleşi düzenlendi. Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşide, Çağrışımlar isimli fotoğraf sergisinin mimarlarından biri olan Desislava Şenay Martinova,  sanatçı Güneş Terkol, şair Bütel Dünder ve oyun yazarı  Ebru Nihan Celkan “Eşit Miyiz?” sorusuna cevaplar aradı.

Söyleşiye katılan Desislava Şenay Martinova,  Çağrışımlar isimli serginin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Serginin mimarları olarak 2017 yılında bir araya geldiklerini anlatan Martinova, “Görünmediğimizi düşündüğümüz için bir araya geldik. Özellikle erkek egemen fotoğraf dünyasında, kadınlara söz hakkı verilmediğini  düşünerek bir araya geldik ve bir çağrı yayınladık.  Ardından Diyarbakır’da bir dizi etkinlik düzenledik bunların sonucunda da yine bir sergi ortaya çıktı” sözleriyle serginin hikayesini anlattı.  Kendilerini vatoz olarak adlandırdıklarını ifade eden Martinova “Kendimize vatoz diyoruz çünkü vatoz denizin derinliklerinde saklanıyor ve bir tehdit oluştuğunda karşılık veriyor” ifadesini kullandı.

Kullandığı ilginç materyallere dikkat çeken ressam Güneş Terkol da, söyleşide  eşitlik ve eşitsizliği fark ettiği noktalar üzerine yaptığı çalışmalardan örnekleri katılımcılarla paylaştı. Bir sanatçı olarak genellikle  toplumsal cinsiyet konuları üzerine çalıştığını anlatan Güneş Terkol, “Çalışmalarımda kumaşı seçiyorum. Çünkü kumaş herkesin ulaşabileceği, basit, her yere taşınabilir bir malzeme. İki yönlü çalışıyorum. Bir kişisel birikimlerimi, hikayelerimi, rüyalarımı, mitolojilerle birleştirerek onları resim haline getiriyorum. Bir de kolektif çalışmalar yapıyorum” diyerek çalışmalarından örnekler sundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.