Dolar 32,4571
Euro 34,7340
Altın 2.439,37
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 19°C
Sal 19°C

Arpacık sorununu gözünüzde büyütmeyin

Arpacık sorununu gözünüzde büyütmeyin
24 Şubat 2021 10:28 | Son Güncellenme: 24 Şubat 2021 10:29
338
A+
A-

Arpacık sorunu alınacak doğru önlemlerle ortadan kaldırılabiliyor.

Göz kapaklarında yağ bezelerinin şişmesi ve ardından yaranın oluşmasına neden olan arpacık sorununun, gözde ağrı, acı, batma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtiler gösterebileceğini aktaran Özel Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Berkant Kaderli, alınacak doğru önlemler ve uygulanacak basit tedavi yöntemleri ile sorunun ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Kirpik köklerinin iltihaplanması sonucunda göz kapağında şişkinlik, kızarıklık, kaşıntı ve ağrı ile kendini gösteren bir enfeksiyon çeşidi olan arpacık, özünde irinle dolu bir apsedir. Gözkapağında doluluk hissi, ağrı ve kaşıntıya neden olan rahatsızlık, kişide ağrılı bir sürece neden olmaktadır.

SİNSİCE YERLEŞİYOR

Göz kapaklarında yağ bezelerinin şişmesi ve ardından yaranın oluşmasına neden olan arpacık ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Berkant Kaderli, kendiliğinden geçmiş gibi görünen arpacık sorununun, göz kapağında sinsice yerleşip bir süre sonra yeniden ortaya çıkabileceğini söyledi.

Kaderli, arpacığın kırmızı renkli, ağrılı ve göz kapağı kenarında veya içinde şişlik şeklinde ortaya çıktığını belirterek, “Rahatsızlık göz kapağında oluşan iltihabi hastalık geçiren kişilerde daha çok ortaya çıkar. Bazı durumlarda kapak kenarlarında sarımtırak kepeklenme ya da çapaklanma da bu soruna eşlik edebilir” dedi.

HER YAŞTA ORTAYA ÇIKABİLİR

Arpacığın gözde ağrı, acı, batma, sulanma, kaşıntı, kızarıklık gibi belirtileri olduğunu dile getiren Kaderli, bu durumda gözün ışığa karşı hassaslaştığına dikkat çekti. Kaderli, rahatsızlığın alt ya da üst göz kapağında oluşabildiğini belirterek, “Bu enfeksiyon her yaş grubundan kişilerde görülebilir. Makyajın iyi temizlenmemesi, stres veya fiziksel yatkınlık da arpacığın sebepleri arasında yer almaktadır. Arpacığın kolay bir şekilde geçmesi için gözün steril (temiz) tutulmasına özen gösterilmeli” diye konuştu.

GÖZ DOKTORUNA DANIŞILMALI

Alınacak doğru önlemler ve uygulanacak basit tedavi yöntemleri ile sorunun tamamen ortadan kaldırılabileceğini dile getiren Prof. Dr. Berkant Kaderli, sıcak pansumanın da bu konuda oldukça etkili olduğuna dikkat çekti.

Kaderli, arpacığın bazen gözle görülmeyecek şekilde kendini gizlediğini ve sonradan farklı şekilde enfeksiyonlara da neden olabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Arpacığın tedavisi için öncelikle göz doktoruna gidilmelidir. Doktorun önerdiği damlalar ve antibiyotik ilaçlar kullanılmalıdır. Gözün etrafında ilerlememesi için doğru tedavi ile arpacığın gelişimi engellenmeli. Doğru tedavi yöntemi ile göz kapağı kıkırdağındaki bezlerin enfeksiyon kapma riski azaltılarak, hastalığın tekrarlanması önlenmeli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.