Dolar 32,2689
Euro 34,7100
Altın 2.400,76
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 14°C
Cts 19°C

Alkol ve sigaraya en az payı Türkiye ayırdı!

Alkol ve sigaraya en az payı Türkiye ayırdı!
6 Ocak 2022 12:09
320
A+
A-

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 verilerine göre, Avrupa’da aile bütçesinden alkol ve sigaraya en az pay ayıran ülkelerden birisi Türkiye.

Yıllık enflasyonun yüzde 36’yı aştığı Türkiye'de 2022’ye girerken fiyatı zamlanan ürünlere alkollü içkiler ve sigara da eklendi.

Alkol ve sigaradan alınan özel tüketim vergisine (ÖTV) yüzde 47 zam gelirken, satın alma gücüne göre bakıldığında Avrupa’da en pahalı alkollü içki sıralamasında Türkiye üst sıralarda yer aldı. Sigarada ise en ucuz iki ülkeden birisi Türkiye oldu.

euronews'in derlediği Avrupa Birliği (AB) İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) 2020 verilerine göre Avrupa’da aile bütçesinden alkol ve sigaraya en az pay ayıran ülkelerden birisi Türkiye. Türkiye’de hanehalkı tüketim harcamasının sadece yüzde 3,6’sı alkol ve sigaraya gidiyor. Bu oran AB ülkelerinde ortalama yüzde 4,4.

Türkiye 37 Avrupa ülkesi içinde 32. sırada yer alıyor. Avrupa’nın önde gelen ve ekonomik olarak güçlü olan ülkelerde alkollü içecek ve sigaraya giden payın düşük olması dikkat çekti.

Öte yandan satın alma gücü paritesi (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlanıyor. Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre fiyat düzeyi endeksi; ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi olarak tanımlanıyor.

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK PAY GIDANIN

Türkiye’de hanehalklarının en çok harcama yaptığı alan yüzde 24,2 ile gıda ve alkolsüz içecek.

Türkiye’de ailelerin yaptıkları harcamaların dörtte biri gıda ve alkolsüz içeceğe gidiyor. İkinci sırada yüzde 15,3 ile ulaştırma var. Konut ve kira harcamalarının oranı ise yüzde 15,1. Harcamaların yüzde 8,5’i ise mobilya ve ev eşyalarına giderken giyim ve ayakkabının payı yüzde 6,4.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.