Dolar 32,5108
Euro 34,9455
Altın 2.433,58
BİST 9.795,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 20°C

Yunus Emre’de Troya buluşması

Yunus Emre’de Troya buluşması
27 Şubat 2021 09:36
321
A+
A-

Anadolu’nun en değerli kültürel miraslarından Troya, Washington da masaya yatırıldı.

Yunus Emre Enstitüsünün Washington DC’de bulunan merkezi tarafından Anadolu’nun kültürel mirasını tüm dünyayla buluşturan konferans serisinin konusu Patara ve Hattuşa antik kentlerinin ardından Troya oldu.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Troya Antik Kenti’nin Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’ın konuşmacı olarak katıldığı programda kent siyasal ve kültürel tarihinin yanı sıra büyük öneme sahip arkeolojik buluntuları ışığında tüm detaylarıyla ele alındı. Roma ve Yunan mitolojisinde de büyük üne sahip olan ve Troya kentinde geçen Troya Savaşı ve savaşın önemli isimleri hakkında da bilgi paylaşan Prof.Dr. Aslan, bunların efsaneden ileriye geçemediğini çünkü Troyalılar hakkında yazılı bir kaynak bulunmadığını dile getirdi. İki yüz yıldır Troya antik şehrinde incelemelerde bulunan arkeologların bölgeyi nasıl ortaya çıkardığını aktaran Prof.Dr. Aslan, M.S. 5. yüzyılda yaşanan deprem ve sel felaketleri sebebiyle şehrin denizi erişiminin kesildiğini ve zamanla terk edildiğini belirtti.

Konferans, uzun bir çalışmanın ürünü olan ve arkeolojik kazılarla elde edilen parçaların yer aldığı Troya Antik Müzesi tanıtım videosu ile sona erdi.

SCHLIEMANN’IN MERAKIYLA ORTAYA ÇIKTI

Tunç çağı Ege kültürünün tarihlendirmesi açısından da büyük öneme sahip olan Troya Antik Kenti, Homeros’un İlyada ve Odysseia eserlerine ilgi duyan Heinrich Schliemann’ın merakı sonucu gün yüzüne çıkarıldı.

Antikçağda Akdeniz’in en ünlü kentlerinden biri olan, Homeros’un deyişiyle Akhalar olarak bilinen Troyalılar tarafından kurulan şehirde, MÖ yaklaşık 3 bin yıldan 1100’lere kadar olan dönem içerisinde dokuz farklı yaşam evresi tespit edildi. 19. yüzyılın ortasında Schliemann’ın kazılarıyla tüm dünya tarafından duyulan kent, Türkiye’nin kültürel mirasının en önemli parçalarından biri olarak günümüzde de cazibesini koruyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.