Dolar 32,4781
Euro 34,9319
Altın 2.435,57
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 20°C

Yemek sanayicileri de otomatik fiyatlandırmaya geçecek

Yemek sanayicileri de otomatik fiyatlandırmaya geçecek
6 Şubat 2022 10:59
146
A+
A-

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, Ocak ayı tencere enflasyonunun yüzde 14,9 olarak gerçekleştiğini belirterek, sektör olarak bundan sonraki süreçte müşterilerine menü fiyatlarını ihalelerde sözleşme fiyatının maliyetlerdeki artışa göre güncellenmesi ile verecekleri bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi.

BURSA (İGFA) – BUYSAD Başkanı Coşkun Dönmez, TÜİK’in verilerine göre Ocak ayındaki genel enflasyon ve tencere enflasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Verilere göre yıllık enflasyonu yüzde 48,69, Ocak ayı enflasyonunu ise yüzde 10,9 olarak açıkladığını belirten Başkan Dönmez, tencere enflasyonunun genel enflasyondan 4 puan daha yüksek olduğunu vurguladı. Başkan Dönmez, menü fiyatlarını önce yıllık, sonra 6 aylık ve son dönemde de 3 aylık periyotlarla belirlemeye başladıklarını anımsattı.

Gıdada fiyat artışı hız kesmediğini ifade eden Dönmez,  “Dünyadaki petrol ve enerji fiyatlarındaki artış, Türkiye’de elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve buna bağlı işçilik ücretlerinde artışa yol açıyor. Tüm bu faktörlere, kış mevsimiyle birlikte sebze ve meyve üretimindeki düşüş de eklendi. Haliyle yemek sanayicileri olarak maliyetlerimiz arttı” diyerek maliyetlerdeki artışa göre güncelleme olan ‘eskalasyon’ sisteminin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Her ay fiyat belirleme pazarlıklarının sürdürülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Dönmez, “Her ay yapılacak fiyat pazarlıklarının hem müşteri hem de işletme açısından hoş olmayacak. Bundan sonraki süreçte müşterilerine fiyat verirken eskalasyon sistemiyle verme üzerinde çalışıyoruz.  Bu sisteminin bir anlamda akaryakıttaki Eşel-Mobil sistemine benzediğini belirterek, yemek sanayicileri olarak müşterilerine her ay artan/düşen maliyetlere göre fiyat vereceğiz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.