Dolar 32,3640
Euro 34,9634
Altın 2.324,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Cts 28°C
Paz 28°C
Pts 29°C
Sal 19°C

Uluslararası Göç Filmleri Festivali start aldı

Uluslararası Göç Filmleri Festivali start aldı
15 Haziran 2020 00:30
386
A+
A-

Uluslararası Göç Filmleri Festivali,  3D sanal stüdyoda artırılmış gerçeklikteki törenle başladı.

Gaziantep’te gerçekleştirilmesi planlanan ancak salgın nedeniyle ertelenen festival, Türk mühendisler tarafından yapılan özel uygulamayla artırılmış gerçeklik dünyasına taşındı. Böylece dünyada ilk kez uluslararası bir etkinlik görüntünün sanal mı gerçek mi olduğunun anlaşılmadığı ‘artırılmış gerçeklik’ teknolojisiyle izleyicilerle buluştu.

Bakan Soylu: Göçü tanımak, kendimizi tanımak demektir

Açılış töreni, organizasyonun mimarı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ‘sanal olarak’ Gaziantep’teki tarihi Mecidiye Han’dan birlikte yaptıkları açılış konuşmasıyla başladı. Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin kültürel bir etkinlikten çok daha fazlası olduğunu, daha iyi bir gelecek ve dünya için önemli bir adım olacağını dikkat çeken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi:

‘’2011 yılından beri dünya göçün tek bir yüzüne odaklanmış durumda. Göçün yüzü, sadece ellerinde bavullarla sınıra koşan, bir lastik botla denizin ortasında sürüklenen insan manzaraları değildir. Göçü anlamak, Aylan bebek üzerinden vicdanlarımızı sorgulamak veya göçün toplumsal çatışmaları ile ekonomik etkileri üzerinden uzun uzun analizler yapmak demek de değildir. Göçü tanımak demek, aslında kendimizi tanımak demektir. Çünkü bizim göç hatıralarımız, sadece 9 yıl öncesinde Suriye iç savaşına uzanıyor değildir. Oysabu toprakların göç hikayesi, medeniyetimizle aynı tarihte başlamıştır. Bir kutlu göçü, hicreti, takvim başlangıcı olarak kabul edenbir inancın sahipleriyiz. Hazret-i Nuh’un gemisinin yolcuları olarak aslında hepimiz, binlerce yıldır süregelen büyük bir göçün“konar göçerleri”’yiz. İşte bunun için iç içe geçmiş alışkanlıklarımız, inançlarımız, tepkilerimiz, dilimize yerleşen kelimelerimiz ve hatta lezzetlerimiz var. Kabul etsek de etmesek de göçten besleniyoruz ve ondan da güç alıyoruz.’’

Türkiye’nin 21. yüzyılın göç gerçeğini açık ara en başarılı şekilde yöneten ülke olduğunu, mazisinden getirdiği göç tecrübesiyle dünyada göçle karşı karşıya kalmış hiçbir ülkede görülmemiş adımları başarıyla attığını belirten Bakan Soylu ‘’Bu başarı, bize bir misyon daha yükledi; Göçü ve aynı göçün çocukları olduğumuzutüm dünyaya yeniden hatırlatmak’’ diye konuştu.

Bakan Ersoy: Sanatın dili empatiyi kolaylaştıracak

Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin korkuları bilgiyle, önyargıları empatiyle yenmenin gayreti olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi: ‘’Göçün arkasında hep bir zorunluluk önünde ise daima umut vardır. Bugün ise maalesef bir ölüm hikâyesi.. Korkular ve önyargılar aklı ve vicdanı boğmaktadır. Dili, dini, milliyeti ne olursa olsun, Türkiye’nin herkesi insan paydasında değerlendirdiği bu anlayışın uluslararası kamuoyunda da yaygınlaşması için çalışıyoruz. Uluslararası Göç Filmleri Festivali bu amaçla atılmış çok değerli bir adımdır. Sinema gibi etkili bir sanat dilini kullanarak oluşturabileceğimiz bilinç ve farkındalığa her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. İnanıyorum ki sanatın dili, empatiyi kolaylaştıracak ve güçlendirecektir. Anlayış ise sevgi ve hoşgörüyü tesis edecek, çözümün önündeki engelleri kaldıracaktır. Uluslararası Göç Filmleri Festivali korkuları bilgiyle, önyargıları empatiyle yenmenin gayretidir. Yolu yolcudan dinleyerek, onun gözlerinden görerek, duygularına kulak vererek bir nebze de olsa göçü deneyimleme fırsatıdır. Bu fırsatı olabildiğince fazla insanın en iyi şekilde değerlendirmesini ve deneyimlemesini umut ediyor; insani dramların sadece beyaz perdede bir sanat eseri olarak yaşandığı günlerin gelmesini temenni ediyorum.’’

Danny Glover’a ‘Onur’, Gamze Özçelik’e‘Sınırsız İyilik’ Ödülü

Yeni nesil açılış töreninde dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı Uluslararası Uzun Metraj, Unicef Uluslararası Kısa Film ve Aynı Gemi Kısa Film Yarışması jüri üyeleri ile yarışma filmleri de tanıtıldı. Kendisi de Suriye göçmeni bir aileden gelen Festivalin Onursal Başkanı Oscarlı oyuncu F. Murray Abraham’ın görüntülü videoyla herkesi festivale davet ettiği açılış töreninde ‘uzun metraj’ jürisinde yer alan ABD’li oyuncu Danny Glover’a ‘Onur Ödülü’, yıllardır mülteciler için yardım çalışmaları yürüten Gamze Özçelik’e ise ‘Sınırsız İyilik Ödülü’ verildi. Gamze Özçelik ‘’En büyük ödülü Allah bu yola girmeyi nasip ederek verdi. Ne kadar şükretsem az. Bizim için en büyük mutluluk yeryüzünde bir canın gülümsemesine vesile olabilmek. Sizin bu ödülünüzü her gördüğümde inşallah o arşınladığımız yolları, o başını okşadığımız yetimleri, belki susuz bir canın su bulmamamıza vesile olmamızı hatırlayacağım’’ dedi.

‘Göçün Çığlığı’ sahne aldı

30 ülkeden 45 filmin gösterileceği Uluslararası Göç Filmleri Festivali’nin açılış töreninde ‘Göçün Çığlığı’ da sahne aldı. Dünyanın en iyi udilerinden Ara Dinkjian, neyzen Bilgin Canaz, ünlü orkestra şefi Musa Göçmen ve Japon arp sanatçısı Tomoko Sato, “Suzan Suzi“; dünyanın dört bir yanından dijital olarak bir araya gelen 20’den fazla sanatçı ise özel enstrümanlarla Gaziantep Yolunda türküsünü seslendirdi.

Gecenin sunuculuğunu Fadik Sevin Atasoy ile Toprak Sergen yaptı.

21 Haziran’daki kapanış töreni yine artırılmış gerçeklikle İngiltere’deki Stonehenge Anıtı ile Göbeklitepe’nin dijital olarak harmanlanmasıyla oluşturulan sanal sahnede gerçekleştirilecek.

‘Uzun Metraj’da 8 film yarışacak

  • For Sama/Sama İçin (İngiltere, ABD / 2019)
  • Midnight Traveler/Gece Yolcusu (Amerika, Katar, Kanada, İngiltere / 2019)
  • Omar And Us/Omar ve Biz (Türkiye / 2019)
  • Kızım Gibi Kokuyorsun/Scent Of My Daughter (Türkiye, Amerika, Fransa / 2019)
  • Oskar&Lilli (Avusturya / 2020)
  • Oğlum Gibi/Just Like My Son (İtalya, Hırvatistan, Belçika / 2018)
  • Rafaël (Hollanda, Belçika, Hırvatistan / 2018)
  • The Merger/Extra Time / Birleşme (Avustralya / 2018)
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.