Dolar 32,5601
Euro 34,8680
Altın 2.425,68
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 25°C
Az Bulutlu
Bursa
25°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 23°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Türkiye 5 yılda ‘bulut’lu ortama geçecek

Türkiye 5 yılda ‘bulut’lu ortama geçecek
15 Şubat 2021 09:39
277
A+
A-

Yapılan araştırmalar ülkedeki şirketlerin yüzde 32’sinin 5 yılda entegre hibrit bir ortama geçeceğini söyledi. Ayrıca bulut kullanımında da farklılıklar baş gösterecek.

Üçüncü kez gerçekleştirilen Yıllık Nutanix Araştırması, Türkiye’deki şirketlerin %78’inin ideal altyapı olarak hibrit, seçtiğini, yüzde 32’sinin beş yıl içinde entegre bir hibrit ortama geçmeyi öngördüğünü ortaya koyuyor.

Özel bulut, hibrit ve çoklu bulut bilişimin lideri Nutanix, Inc. (NASDAQ: NTNX), Türk şirketlerinde karma bulutun benimsenmesini dünyanın diğer ülkeleriyle karşılaştıran üçüncü küresel Kurumsal Bulut Endeksi anketinin sonuçlarını yayınladı. Türkiye’de karma bulutun benimsenmesi genel trendlerle büyük ölçüde benzer olmakla birlikte, analiz hibrit bulut uygulamasında önemli farklılıklar olduğunu gösteriyor.

Araştırmaya Türkiye’den katılanların yüzde 17’si yalnızca birden çok genel bulut kullandığını,yüzde 72’si ise diğer BT modellerinin yanı sıra birden fazla genel bulut kullandığını ifade etti. Ayrıca COVID-19 salgını, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki şirketleri BT’yi ani bir şekilde uzaktan çalışmaya zorlanan kitlelerini desteklemek için bulut bilişim dağıtımlarını hızlı bir şekilde devreye almaya zorladı.

İŞTE O BULGULAR

-Hibrit bulut Türkiye dahil yanıt verenlerin çoğu için ideal BT işletim modeline karşılık geliyor. Türkiye’den anketi yanıtlayanların %78’i hibrit bulutun kuruluşları için ideal altyapı modeli olduğunu bildirirken, küresel katılımcıların ortalamada daha da yüksek bir yüzdesi (yüzde 87) bu fikri destekliyor.

– Türkiye’deki kurumlar geleneksel veri merkezlerinin çoğunu bir yıl içinde hizmetten çıkarmak veya değiştirmek için plan hazırlıyor. Bulut özellikli olmayan geleneksel veri merkezlerinin penetrasyonunun Türkiye’de önümüzdeki 12 ay içinde %30’dan %5’e düşmesi, ayrıca genel bulut kullanımının yüzde 21 artması bekleniyor.

-Hibrit bulut ideal olsa da Türkiye’deki katılımcılar karma bir modelin beklentisi içinde. Türkiye’deki ankete katılanların yüzde 32’si 5 yıl içinde yalnızca hibrit bulut çalıştırmayı öngörüyor. Bu küresel ortalama olan yüzde 49’un altında bir oran. Aynı dönemde Türkiye’de kullanılması beklenen diğer modeller arasında yalnızca özel bulut (yüzde 14), yalnızca genel bulut (yüzde 25) ve özel / genel bulutların ve geleneksel veri merkezinin entegre olmayan bir karışımı (yüzde 17) yer alıyor.

-Türkiye’deki altyapı değişikliğinin arkasındaki temel faktör maliyet tasarrufu değil. Türkiye’de BT altyapılarını modernize etmenin en önemli üç nedeni BT kaynaklarını daha iyi kontrol etmek (yüzde 57), iş hedeflerini karşılamak için gereken esnekliği (yüzde 52) ve hızı (yüzde 51) artırmak olarak öne çıkıyor. Maliyet tasarrufu ise yüzde 23 ile Türkiye’den ankete yanıt verenler arasında bir değişim faktörü olarak listenin son sırasında yer alıyor.

-Küresel salgın BT’nin profilini yükseltti ve bulutun benimsenmesini hızlandırdı. Türkiye’deki ankete katılanların büyük çoğunluğu (yüzde 86) COVID-19’un kuruluşlarında BT’nin daha stratejik algılanmasına neden olduğunu söyledi. Küresel ortalamaya (yüzde 47) kıyasla daha Türkiye’den daha yüksek oranda katılımcı (yüzde 65) genel bulut yatırımında artış bildirirken, Türkiye’deki BT altyapısının iyileştirilmesi oranı yüzde 60 ile yine yüzde 50’lik küresel ortalamanın üzerinde gerçekleşti.

ÖZEL VE GENEL BULUTLAR

Nutanix MED Kıdemli Satış Müdürü Nir Hollander, Tek bir BT modelinin yegâne altyapıya dönüştüğüne bakılmaksızın, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki şirketlerin hibrit bulut kullanımını artırmak için bir yolculuğa çıktıklarının açıkça görüldüğünü söylerken, “Bu adım özel ve genel bulutları benimserken atmaları gereken geleneksel, bulut etkin olmayan veri merkezlerini devre dışı bırakmayı da içeriyor. Türkiye’nin gelecekteki BT altyapı planları neredeyse tamamen bulut tabanlı olsa da karma bir görünüm sergiliyor. Ankete katılanların yüzde 78’i Türkiye için ideal altyapı olarak hibriti seçmesine rağmen, yalnızca yüzde 32’si beş yıl içinde entegre bir hibrit ortam öngörüyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.