Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 24°C
Az Bulutlu
Bursa
24°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 27°C
Pts 29°C

TETSİAD üyelerine “E-İhracat” anlatıldı

TETSİAD üyelerine “E-İhracat” anlatıldı
12 Ekim 2020 13:16
555
A+
A-

Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) üyelerine yönelik panellerine devam ediyor. Son olarak Mentor Grup Ortağı, Akademisyen Dr. Hakan Çınar ve E-İhracat Türkiye Başkanı Mert Tanciğer’in konuşmacı olarak katıldıkları ‘E-İhracatla ile Alakalı Herşey’ konulu panelde dünya genelinde hızla büyüyen E-Ticaret hacmi konuşuldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram,pandemi süreci ile birlikte dünya genelinde ortaya çıkan zorlukların hep birlikte üstesinden gelmek ve sürecin beraberinde getirdiği avantajlardan hep birlikte faydalanarak işimizi geliştirmek için eğitim programlarımızı ve görüş alışverişlerimizi aralıksız sürdürdüklerini belirtti.

Son zamanlarda dünya genelinde önemli bir trend haline gelen iş yaşamında dijitalleşme ve ticaretin online ortamlarda sürdürülmesi konusunun öneminin pandemi süreci ile birlikte bir kez daha ortaya çıktığını ve tüm dünya ile birlikte ülkemizde de iş yaşamında iş yapış şekillerini değiştirdiğini söyleyen Bayram, “Pandemi sürecinin beraberinde getirdiği zorlukların yanı sıra dünya üzerinde açılan yeni pazarlara ulaşmak ve süreci fırsatlara dönüştürmek, iş yaşamında dijitalleşme ve bu alandaki eğitimlerle mümkün olabiliyor. İşte bizler de düzenli aralıklarla gerçekleştirmeye çalıştığımız programlarımızla bu fırsatlar hakkında siz değerli üyelerimize yeni ufuklar açmaya çalışıyoruz. İhracattaki payını daha önce girmediği pazarlara girerek büyütmek isteyen, pandemi süreci ile birlikte oluşan yeni ekonomik düzenin avantajlarından faydalanarak sektörüne ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamak isteyen siz değerli üyelerimize iş yaşamında yeni yol haritaları belirleyip, yeni çağa hep birlikte ayak uydurabilmeyi hedefliyoruz. Tüm dünyanın dengelerini alt üst ederek ekonomik ve sosyal yaşamda yeni bir dönemin başlangıcı olan Covit19 pandemi süreci dünya ticaretinin olmazsa olmazlarından biri haline gelen E-İhracat, E-ticaret ve yine önemli trendlerden biri olan sanal fuarcılık konularının ayrıntılarını, avantajlarını öğrenerek ve uygulayarak ülkemizin ekonomisine ve ihracatına daha fazla katkı sağlayabilmenin yollarını arıyoruz” diyerek panelin konuşmacıları Mentor Grup Ortağı, Akademisyen Dr. Hakan Çınar, E-İhracat Türkiye Başkanı Mert Tanciğer ve programın katılımcılarına teşekkür etti.

“PANDEMİ SÜRECİ E-TİCARETİN HIZINA HIZ KATTI”

Mentor Grup Ortağı, Akademisyen Dr. Hakan Çınar, panelde dünya genelinde hızla gelişen E-İhracat konusunun pandemi süreci ile birlikte daha büyük bir ivme kazandığını söyledi. Dünya genelinde artık interneti kullanabilen, kredi kartı kullanan herkesin internet üzerinden alışveriş yapabilir hale geldiğini anlatan Dr. Hakan çınar, “Görünen o ki bir on yıl sonra artık teknolojinin uzağında olan kimse kalmayacak. E-ticaret teknoloji ile birlikte tüm dünyada çok gelişti. Rakamlara baktığımızda dünya ticaretinin her on yılda katlana katlana arttığını görüyoruz. Bu da bize dünya üzerinde dış ticaretin çok arttığını gösteriyor. Ülkemizde de bunu yapmaya çalışırken ev tekstilinin durumuna da bakmak gerekiyor. Tekstil ortamına baktığımızda ev tekstilinin diğer ürünlere göre daha fazla katma değer ürettiğini görüyoruz. Markalaşma ile birlikte bu katma değerin daha da artması kaçınılmazdır” dedi.

“KAYDİ PARA NAKDİ PARANIN ÖNÜNE GEÇİYOR”

Pandemi süreci ile  kaydi paraların nakdi paralardan daha önemli olduğu ortaya çıktığını anlatan Dr. Hakan Çınar, “Kaydi para E-ticaretle birlikte yürüyen bir büyüme gösteriyor. Artık uluslararası ticaretin kaydığı yer de E-ticaret olmaya başladı. Bu gün çok yüksek rakamlarda, artık sadece hava taşımacılığı değil kara taşımacılığının da kullanıldığı bir E-ticaret var. Ticaret Bakanlığımız da pandemi sürecinde önemli adımlar attı. Artık tüm dünyada E-ticaret alışkanlığı yerleşti. Dünya üzerinde yapılan her 2 Dolarlık alışverişin 1 Dolarlık bölümü ülkelerin birbirleri arasında yaptıkları ticaretten kazanılıyor. Bu oran bundan 30 sene önce yüzde 20’lerdeymiş şu anda yüzde 50’lerde. Bu da uluslararası ticaretin her geçen gün büyüdüğünü gösteriyor” dedi.

“PANDEMİ İLE BİRLİKTE ÜLKELERİN KENDİ İÇLERİNE DÖNMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Pandemi süreci ile birlikte bazı ülkelerin uluslararası ticarete kapılarını kapatacakları söylentilerini gerçeği yansıtmadığını belirten Dr. Hakan Çınar, “Böyle bir şey mümkün değil. Bunlar ancak belirli süreli tepki davranışlarıdır. Çünkü devletler tepki de gösterse günün sonunda bütün yaşantıyı belirleyen son tüketicilerin alışkanlıklarıdır. Son tüketici tüketmeyi devam ettiği sürece hayat kaldığı gibi devam edecektir. Pandemiden sonra da her şey eskisi gibi olacak. Çünkü işin içinde insan var ve insanın olduğu her yerde ticaret, tüketim devam edecektir. Tabi ki ülkeler kendi üreticilerini belirli ölçülerde koruyacaklardır, bunu ülkemizde yapıyor ancak bu durum uluslararası ticaret artmaya devam edecektir. Katma değerli ürün gruplarını daha fazla tercih etmek her zaman önemli. Mikrobazlı yapılacak satışlarımızda marjlarımızın çok doğru ayarlanması gerekiyor. E-İhracat, normal ihracattan çok daha kolay ve yapılabilir bir yöntem. Doğru şekilde maliyetlerin planlanması, doğru partnerlerle doğru işbirlikleri yapılması, doğru platformlarda olunması gerekiyor. Bu şekilde ülkemizin E-İhracatı artacaktır” şeklinde konuştu.

“E-İHRACATTA BAŞARI DOĞRU STRATEJİLERLE MÜMKÜN”

E-İhracat Türkiye Başkanı Mert Tanciğer ise, E-İhracat konusunda Almanya, Çin ve ABD’nin ileri seviyelerde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Almanya, 1,5 Trilyon Dolarlık ihracatının yüzde 20’sini E-İhracat olarak yapıyor. Yunanistan, bize göre çok küçük bir ekonomi olmasına rağmen 38 milyar Dolarlık ihracatının yüzde 16’sı E-İhracata dönüşmüş vaziyette. Çin’de ise 2,5 trilyon Dolarlık ihracatının yüzde 25’ini E-İhracat olarak gerçekleştiriyor. Çin her gün yüzlerce uçak ve gemiyi dünyanın farklı bölgelerine gönderiyor. Yani ihracat yapan müteşebbis firmalara bedava taşıma, kargolama ve gümrükleme hizmetleri sağlıyor. 2003 yılında 438 milyar Dolarlık ihracat yapan Çin, bugün 2019 yılında 2,5 trilyon Dolar gibi bir rakama ulaştı. Bu arada pazar payının da dünya çapındaki Pazar payının da yüzde 13.2’sine kavuştu. Çin pandeminin ilk zamanlarında çok zor zamanlar geçirmesine rağmen 2018 yılına göre ihracat paylarını yüzde 2-3 oranında arttırdılar. Bugün Çin’in ihracat menzili 7 bin, Amerika’nın 7500 km, Almanya’nın ise  11 bin km. Bizim ihracat menzilimiz E-İhracatla çok senkronize olamadığımız için 3200 km’de kalıyor. Bu menzili büyütmenin yolu doğru ürünler, doğru stratejiler, doğru partner ve doğru platformlarda iş yapmaktan geçiyor. Pandemi sürecinin beraberinde getirdiği yeni düzenin avantajlarından ancak bu şekilde faydalanabiliriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.