Dolar 46,4792
Euro 52,9698
Altın 6.160,29
BİST 14.578,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 29°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
29°C
Parçalı Bulutlu
Çar 30°C
Per 31°C
Cum 32°C
Cts 31°C

Tarım Arazilerinde Yeni Düzenleme ve Tedbirler

Tarım Arazilerinde Yeni Düzenleme ve Tedbirler
23 Haziran 2026 16:42
35
A+
A-

Resmi Gazete’de yayımlanan 7584 sayılı Kanun ile tarım arazilerinin korunmasına yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Amaç, tarım vasfındaki arazilerin izinsiz kullanımı ve hobi bahçesi benzeri uygulamalarla tarım dışına çıkarılmasının önüne geçmek.

Emlak uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, özellikle büyükşehir çevrelerinde tarım arazilerinin küçük parçalara ayrılarak kooperatif veya üyelik modelleriyle pazarlanmasının yaygınlaştığını, bunun hukuki ve teknik sorunlara yol açtığını belirtti.

Kooperatiflere ve Mülkiyet Edinimine Sınırlamalar

Düzenleme ile Kooperatifler Kanunu’na tabi kooperatiflerin, imar planlarında “tarımsal niteliği korunacak alan” olarak belirlenen bölgelerde ve tarım arazilerinde mülkiyet veya sınırlı ayni hak edinimi sınırlandırıldı. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin ise bu tür taşınmazları edinmesi artık Tarım ve Orman Bakanlığı iznine bağlandı.



İzinsiz Yapılara Abonelik Yasağı ve Cezalar

Kanun, izinsiz inşa edilen yapılara elektrik, su ve doğal gaz aboneliği verilmesini engelliyor. İzin alınmadan altyapı bağlantısı tesis eden kurumlara her abonelik için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak; tebliğden sonra abonelik 30 gün içinde iptal edilmezse aylık ek 100 bin lira ceza kesilecek. Ayrıca izinsiz kullanım için metrekare bazlı idari para cezaları artırıldı.

Tüketicilere ve Emlakçılara Uyarılar

Özelmacıklı, tarlanın, bağın veya hobi bahçesi olarak pazarlanan projelerde vatandaşların resmi belgeleri incelemeden yatırım kararı vermemesi gerektiğini vurguladı. Tapu niteliği, imar durumu, tarım dışı kullanım izinleri, yapı ruhsatı ve aboneliklerin hukuki dayanakları mutlaka araştırılmalı.

Kooperatif üyeliği, kullanım sözleşmesi veya hisse devrinin doğrudan tapu mülkiyeti anlamına gelmediği, aboneliklerin de mevzuata uygunluğu tek başına kanıtlamadığı hatırlatıldı. “İmar gelecek”, “ev yapılabilir” gibi ifadelerin resmi belgelerle doğrulanması gerektiği belirtildi.

Emlak profesyonellerine de belge dayanmayan vaatlere itibar etmeme çağrısı yapıldı; vatandaşların yetki belgeli işletmelerle çalışması ve işlemleri resmi belgeler üzerinden yürütmesi önem taşıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.