Dolar 32,3867
Euro 34,7927
Altın 2.406,28
BİST 10.184,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 21°C
Hafif Yağmurlu
Bursa
21°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 20°C
Pts 24°C

Sesimizi Duyuralım

19 Nisan 2024 10:33
308
A+
A-

27 Nisan Dünya Veteriner Hekimler Günü ve bu yıl bir basın açıklaması eşliğinde etkinlik düzenlenecek.
Mesleğe ve sorunlarına karşı, hatta içeriğine dair dikkat çekmek amaçlı.
Bu beni neden ilgilendiriyor ya da neden köşeme taşıdığıma gelince.
Bu konu aslında hepimizi ilgilendiriyor ve ben konuyu Işıklı Yol’da Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı, (Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konsey üyesi) ile birlikte ciddice gündeme getirmek istedim.
Nerden başlasam, nasıl anlatsam sanırım böyle bir durumda şarkı sözü olmuş.
Aklımdaki cümleler aynı anda dile gelmeyi deniyorlar.
Öncelik sokak hayvanları ve ortaya çıkan korkunç sonuçlar.
Kimse yargısız infaz yapmasın ve lütfen kızmaca darılmaca yok. Konu adilce, her yönüyle gündeme gelecek.
Konuyla ilgili sorumlu her kim olursa olsun pozitif ayrımcılık söz konusu değil.
Köyler, şehirler sokağa bırakılmış canlarla doldu. Bir heyecanla alıp hevesi bitince, bakımının zorluğu fark edilince bırakılan canlarla.
Onlara destek olmak için hayvanseverler mama bırakıyorlar, bu doğada yaşamaya, kendi beslenmesini sağlayabilenlere avlanmayı, doğa da bulmayı unutturuyor, doğada ki denge etkilenmeye başladı. Evden dışarı bırakılanlar da bu döngü de başka sorunlar yaşıyorlar. Belediyelerin besleme bakım stratejisi var ve ortaya kocaman bir karmaşa çıkıyor. Her yere bırakılan mamalar sanırım fayda yerine zarar da veriyor.
Ben konunun profesyoneli değilim lakin bu şehirde yaşayan bir insan olarak söz hakkım var. Zaten işin uzmanı konuya hem program da, hem de 27 Nisan da açıklık getirecek.
Öncelikli gündemim köpekler.
Sokaklar başıboş köpek dolu, aç kalınca vahşileşmeye başladılar, insanlara saldırıyorlar.
Gün geçmiyor ki bir saldırı haberi basında yer almasın.
Ben mahallemde yürüyüş yapamaya korkuyorum çünkü köpek sürüsü var hatta bazen arabadan inmek için havlayarak takip eden sürünün dağılmasını bekliyorum.
Geçtiğimiz günlerde bir baba çocuğunu kurtarmak için köpek sürüsünün içine daldı ve bu benim konuyu gündem yapma kararımı pekiştirdi.
Korkunç bir sahneydi ama film değil gerçekti.
Bayram için köyüme gittiğimde orada anlatılanlar kan dondurucu cinstendi.
Pandemiden önce başlamıştı aslında sorun, vahşi köpekler sürülere ya da ağıllara saldırıp hayvan telef ediyordular. Küçük köpekleri, kedileri de telef etmeye hatta yemeye başlamışlar, insanlara saldırdıkları için toplatılmışlar. Bu benim köyde edindiğim bilgi ya ülke genelinde durum nasıl?
Çocuklara hayvan sevgisi nasıl verilecek, insanlarda ki fobi nasıl geçecek, bu aşamaya nasıl geldik çözümü nedir?
Çip zorunluluğundan sonra sokaklarda ki hayvan popülasyonunda artış mı, oldu bana mı öyle geldi?
Daha narkozun etkisi geçmeden, yarası kapanmadan sokaklara salınan köpeklere ne oluyor biliyor musunuz, ölüyorlar. Sokakta, doğa da yaşamayı bilmeyen, yolda arabadan kaçamayan hayvanlar hem ülke ekonomisine ağır zarar veren kazalara sebep olarak korkunç şekilde can veriyorlar, hem de daha güçlü diğerleri tarafından katlediliyorlar.
Sürüsüne zarar verdiği, ağılına girdiği için vurulduklarını biliyor musunuz, oldukları yerde kalsın barınaklara götürülmesin derken bu sonuçlar aklınıza geliyor mu? (yasaları biliyorum, bende bir hayvanseverim, zaman zaman benimde köpeğim oldu lakin bu durum dikkatlice değerlendirilmeli)
Her can değerlidir lakin kimse kendi canını ya da evladınınkini korumak söz konusu olduğunda bunu hatırlamaz.
Çözüm benim elimde değil ama bir köşem ve bir programım var duyurmak insanlık görevim.
Konu çok önemli buradan başladım ama sadece sorun bununla kalmıyor.
Artan et&süt&yumurta fiyatları, azalan üretim, yetişilemeyen maliyet, kapanan çiftlikler de soruna dair.
Eğitime ne demeli, başta dediğimiz gibi kızmaca yok.
Veteriner hekimlik zor bir eğitim önemli bir iş, ya fakülteye girmek, o kolay işte.
Puanlar iyice düşürüldü, ziraat gibi oysa gerçekten zeki ve azimli insanlar buraya girebilmeli ki başarılı sonuçlar alabilelim. Hayvan sevdiği için veterinerlik yazan bir öğrenciye koçluk yaptım okulu bırakmak istiyordu çünkü mesleği, zorluklarını, cerrahi kısmını hiç hesaba katmadan tercih yapmıştı.
Bursa ovasında tarım ve hayvancılık tüm ülkeye yetip artabilecekken yazık ki et yemeyi bilmeyen çocuklar var. Doğru okudunuz ben ramazanda şahit oldum. Yumurta alamayan, süt içiremeyen hatta bu şehirde dikkatinizi çekerim evine şeftali götüremeyen ana babalar var bunun sorumlusu kimse bir an önce lütfen düzeltsin. Yarınlarımız diye umut yüklediğimiz çocuklarımız sağlıksız besleniyorlar hatta beslenemiyorlar.
Konuyu ziraat, tarım açısından daha önce ele aldık yine gündeme getiririz bu defa konu güvenli sokaklar, sağlıklı ve bol üretim, hakkı teslim edilmiş eğitim.
Yerel yönetimler, koruma dernekleri, akademik odalar ve üniversiteler işe hem bizi, hem sokakta ki canları korumak için önlem almak üzere iş birliği yapar mısınız lütfen.
Konuya dair konuşulacak çok şey var, programda devam edelim.
Sevgiyle kalın, gerçekten dünyayı sadece sevgi kurtaracak.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
20 Mart 2024 09:27
10 Nisan 2024 07:52
7 Kasım 2023 23:23
14 Şubat 2024 13:47
30 Aralık 2023 16:17
28 Şubat 2024 06:23
YORUMLAR

  1. Rana dedi ki:

    Çok doğru bir noktaya parmak basmışsınız. İnsanların linç edilmekten korkup konuşmaya çekindiği bir konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkürle

  2. Fatih YAMAÇ dedi ki:

    📌Sorumsuz insanlar evcil hayvanları önce alıp besliyor hevesleri geçince sokaklara salıyorlar devletin bu işe el atması gerekiyor ağır yaptırımlar olması lazım en büyük hayvanlar insan kılıklı vicdansız kişilerdir.

  3. Yeliz dedi ki:

    Dün uzun süre yürümüş olmanın verdiği yorgunlukla Ankarada bir taşın ucuna oturdum yanıma bir kedi geldi belli ev kedisi ama dışarda yanaştı bana sürtündü açtı bakılmış sonra sokağa bırakılmış o an doyurdum karnını ama sonrası dışarısı köpeklerle dolu üstümüze atlayan saldıran bunun bir çaresi yolu olmalı güzel bir konuya değinmişsiniz umarım biran önce bu sorunla ilgili kalıcı çözüm üretir yetkililer sevgiyle kalın❤️kaleminize yüreğinize sağlık.

  4. Kazım meydan dedi ki:

    Merhaba Reyhan hanım ; çok önemli çok çok özel bir konuya değinmişiniz… neresibden tutsanız nerasinden konuşsanız nerasinden sorunlara karşı cevap verseniz… konu şahsen bireysel olarak bizi aştığı gibi Veteriner hekimlerimizi ve Derneklerini de aşmaktadır… Hatta bu konu Bugün ki haliyle Belediyeleriöizi de aşmaktadır… dedipini gibi son yıllarda artan popilasyon neseniyle özellikle köpeklerde her bölgede çok büyük dogum artışları olmaktadır… bu artışlardaki kısırlaştırmalara bir çok belediye yetişememektedir kimi belediyeler bu hatvanları vahşice telef etmekte kimi belediyeler topladıkları hayvanları ormanlar içine atmakdadırlar bunlar burada yine üremekte bir kısmı aclıktan ölmektedir….ölmeyen üremeye devam eden hayvanlar orman içlerinde vahşileşmekte sonra azda olsa bir kısmı şehirlere yaya köylere ilcelere yerleşim yerlerine inmektedirler bu hayvanlarda bu sefer şnsanlara saldırmaktadırlar… şeker bayramında Ankara abant arasında orman bakanlıgına ait bir kamp yerinde kamp yaptıgımız da geri dönerken orman içinden 4, 5 aylık kırma golden yavrusu gördüm aracımı durdurdum biraz orman içlerine dogru gittim başka yavru varmı annesi varmı diye göremedim. Arabada biraz eknek gibi yiyecekler vsrdı verdim köpek çok actı ki bir çırpıda yedi… aldım yavruyu agacların arasına bıraktım ki yola çıkmasın araba çarpmasın diye…ama peşimden geldi sanki beni de götür buralarda bırakma dercesine ayaklarıma sarıldı…. kıyamadım aldık arabaya Ankaraya getirdim… evin arkasında çoçuk bahcesine bıraktım. Zira yapacak hiç birşeyim yoktu… bir haftadır takip ediyor kontrol ediyorum mama bırakıyorum. Çoçuklarda bakıyor bahcenin bekciside sahiplenmiş göz kulak oluyor… ben bu canı barınaga götürüp bıraksaydım şnanın ki orada yaşayamaz ölürdü….
    Reyhan hanım diyeceğin o dur ki… bu işi kökünden halletmek için devletin el atması belediyelerin daha çok ilgikenmesi lazım…. bizlere gelince eger ki bir hayvanı sahipleniyorsak ona cip takdırmak kati olarak zorunlu olacak hiç kimse beslediği hayvanını ben bıktım bakamıyorum diye sokağa salmayacak barınaklara bıraktıklaronda ise o köpegin en az 5 10 yıllık bakım parasını ödemek zorunda kalacak böyle çok radikal kanunlar yönetnelikler çıkarılmssı lazım ki.hayvan sahipleride bir hayvan sahiplebecekleri zaman bu şartları kabul etmiş.olacak…. evet bir hayvan yasamız var ancak yaptırımları çok kuvvetli değil…. AYRICA BU KONULARI SÜREKLİ OLARAK İL ORTA LİSE OKULLARINDA İŞLEMEK LAZIM EĞİTİM VERİLMESİ GEREKLİ……AMERİKADA AVRUPA ÜLKELERİNDE HİÇ BİR YERDE SAHİPSİZ KEDİ KÖPEK GÖREMEZSİNİZ BULAMAZSINIZ….. ÇOK BÜYÜK YAPTIRIMLARI VE CEZALARI VARDIR…
    O NEDENLE BU İŞLER HAYVAN DERNEKLERİ İLE OLACAK İŞLER OLMAYIP DEVLETİN BELEDİYELERİN KANUN VE YÖNETMELİKLER ÖLCĞSĞNDE ELE ALINIP DÜZENLENMESİ LAZIM ÖNCELİKLE KISIRLAŞTIRMA OLMASI GEREKTİĞİNE.İNANIYORUM

  5. Ferda dedi ki:

    Sevgili Reyhan! Çok önemli bir konu. Fıtratı bozulan insan olunca, hayvanın da fıtratını bozdu.
    Bir tasvirde der ki;
    ” kuşlar gibi havada uçmayı, balıklar gibi denizde yüzmeyi öğrendik ama bu arada bir şeyi unuttuk. Kardeşçe biarada yaşamayı.”
    Bilirsin, kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser.
    Hayvanlar üzerinden dönen ciddi bir sermaye var. Bu sermayedarlar bu sorunun çözülmesini istemezler.
    Çözüm; insan bilinçlenecek ve niye var olduğunu hatırlayacak. Sorunlar çözüme kavuşacak.
    İnsanın parçalarını biraraya getiren çocuğun dünya haritasını da düzeltmesi gibi.
    Kalemine, ilmine sağlık.
    Hepimiz köşemizin hakkını verirsek sokaklar temizlenir inşallah.

  6. Oya dedi ki:

    Çetelesmis sokak köpekleri gerçekten kabusumuz oldu, Yürüyüş yapmayı geçtim, ekmek almaya giderken bile korkarak gidiyoruz. Acil olarak bu konuda çözüme gidilmeli dusuncenize katılıyorum.