Sahipsiz köpeklerin yüzde 99,9’u toplandı
Sahipsiz köpeklerle ilgili ülke genelinde uygulama
2024’te yapılan kanun değişikliğiyle belediyelerin sahipsiz köpekleri toplama, rehabilite etme ve barındırma yükümlülüğü getirildi; belediyelere bakımevi kurma ve bütçelerinden pay ayırma zorunluluğu tanındı.
Uygulama sürecinde bazı iller çalışmaları hızlı yürütürken, yeni İçişleri Bakanı döneminde ülke çapındaki operasyonlar hız kazandı.
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, saha çalışmalarının ardından ülke genelinde toplanan sahipsiz köpek oranının yüzde 99,9 seviyesine ulaştığını bildirdi; yalnızca Diyarbakır’da çalışmaların sürdüğünü ve önümüzdeki hafta bu ilin de tamamlanmasıyla oranın yüzde 100’e çıkacağını söyledi.
Bakan, açıklanan oranın bütün sahipsiz hayvanların mutlak olarak toplandığı anlamına gelmediğini; hesaplamanın valiliklerden alınan ilk tahmini sayılar üzerinden yapıldığını ve saha çalışmaları ilerledikçe bu tahminlerin değişebileceğini vurguladı.
Örneğin Erzurum’da başlangıçta bildirilen 12 binlik tahminin saha çalışmalarıyla 6-7 bin seviyelerine indiği, hayvan doğumları ve sahipli hayvanların sahipsiz kalması nedeniyle sayıların dinamik olarak değiştiği ifade edildi.
Erzurum Valiliği döneminde yaşanan bir köpek saldırısında yaralanan bir çocuğun başına dikiş atıldığı hatırlatıldı; bu tür olayların yerel yaşamı etkilediği, yaşlıların camiye gitmede, çocukların okula gitmede, kadınların sokağa çıkmada zorluk yaşadığı belirtilerek çalışmalara öncelik verildiği kaydedildi.