Dolar 32,4944
Euro 34,5532
Altın 2.496,26
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 26°C
Az Bulutlu
Bursa
26°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 21°C
Cum 16°C
Cts 19°C

Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı?

Kurban Bayramı’nda kısıtlama olacak mı?
24 Haziran 2020 19:58 | Son Güncellenme: 24 Haziran 2020 20:31
373
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Vefat sayısı 24 artışla 5 bin 25’e yükseldi. Koca, şu an yaşanan artışın 2’nci dalga değil ilk dalganın etkisi olduğunu söylerken, Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma kısıtlaması olup olmayacağına dair görüşlerini paylaştı.

Bakan Fahrettin Koca, video konferansla gerçekleştirilen Bilim Kurulu toplantısının ardından Coronavirüs ile ilgili son gelişmeler ve aldıkları yeni tedbirlere ilişkin basın açıklamasında bulundu.

İŞTE O AÇIKLAMALARDAN SATIR BAŞLARI

Dünya ölçeğindeki sağlık krizinde devlet olarak gücümüzün yettiğini gösterdik.

Sağlığımızı güvenceye alırken 83 milyon hayatın önünü açmaya devam edeceğiz. 1 Haziran’da başlayan yeni normalleşme süreci 1 aynını dolduracak.

Kontrol dışı gelişmeleri ayrı tututarsak, önümüzdeki günlerin bu yaz günleri gibi aydınlık olacağına güçlü gerekçelerimiz var.

Bugünkü hayatımız tedbirlere bağlı kalarak planlarımızı uygulayacağımız bir hayattır.

Geldiğimiz nokta çok şükür ileri bir noktadır. Mevcut durum korunması gereken bir kazanımdır.

Başarı “Her işin başı sağlıktır” prensibiyle kaldığımız yerdeki yaşama temposuna yaklaşacağız.

Ağız ve burun yoluyla bulaşan, mesafe kısaldıkça bulaşma riski bulaşan bu virüs, evimizin dışında başka insanlarla bulunduğumuz ortamlarda koruyucu maske kullanmamızı zorunlu kılıyor.

Bazı kontrol mekanizmalarını bir süre daha sıkı tutmaya mecburuz.

Bir ortamda 3’ümüz maske takıyor, 1’imiz takmıyorsa hepimiz az çok risk alıyor demektir.

Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Ortak mekanlarda herkesin bu kuralı uymaya davet ediyorum. Bu medeni davranışa aynı medeni davranışla karşılık verelim.

Maske tüm Türkiye’de ortak sorumluluğumuzdur.

Sokağa çıkma kısıtlamasının önemi neyse bugün aynı önemi maske ve mesafe taşıyor. Lütfen sıcaklara yenilmeyelim. Eğer sıcaklara yenilirsek, vaka sayının artışa geçeceğini bunlardan bir kısmının yoğun bakıma geçeceğini unutmayalım.

Bir uyarımız daha var. Yılın ilk aylarından kabul gören tahminler, Coronavirüs’ün kışın daha etkili olacağını yazın etkini kaybedeceğini söylüyordu. Virüsün yayılma hızında azalma olmamıştır. Virüsün hasta etme gücünde azalma olduğu konusunda bilimsel bir kanıt yoktur.

Mevcut şartlarda büyüklerimiz ve kronik hastalığı olanlar risk grubundadır. Onların ve çevresindekilerin ciddiyeti unutmamaları gerekiyor. Lütfen aynı hassasiyeti koruyalım.

Dünyada iyilik, özgürlük, güzellik adına ne yapılmışsa, insanlık adına hangi adım atılmışsa bunların hepsi sizin yaşınızda kalmayı başarabilenler tarafından yapılmıştır.

Bugünün dünyasını sizin yaşınıza yakın yaşlardaki insanlar değiştirdi. Gelecek bizi ileride beklemiyor, geleceği bizlere gençler getiriyor. 2 sınav günü var. Bu iki günün hayat boyu kutlamaya değer bulacağınız 2 başarı günü olmasını yürekten diliyorum. Bu yıl hekim olmak isteyen gençlerin sayısı her zamankinden fazla.

Pandemi boyunca toplumsal sorumluluğun gereklerini yerine getirmekle kalmadınız, örnek oldunuz. Sağlık yönünden sınava uygun şartların hazırlanması konusunda bizler elimizden geleni yaptık. Bilim Kurulumuz, sınav tedbir rehberimi hazırladı. Bugün itibariyle bizim de belirtmekte fayda gördüğümüz hususlar var. Örneğin okul girişlerindeki yığılmalarda ailelerin etkili olduğunu biliyorsunuz. Yığılmanın daha az olacağını umuyoruz. Yine de gençlere iştirak edecek aileler olursa, gruplar oluşturmamalarını rica ediyoruz. Sınav tarihi üzerinde yaşadığımız şartların sonucu olarak bazı gündemler oluştu. (YKS) Sınavın, ne getireceği meçhul bir zamandansa şimdi yapılmasına ilgili kurullar tarafından karar verilmesi doğru görünmektedir.

 

BİN 492 YENİ VAKA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye Günlük Coronavirüs sayısını da açıkladı.

Yeni vaka sayısı bin 492 olurken, vefat sayısı ise 24 yükselerek 5 bin 25 olarak duyuruldu. Toplam vaka sayısı ise 191 bin 657 oldu.

İKİNCİ DALGA YOK

Şu an ikinci dalga değil birinci dalganın etkilerini görüyoruz. Bazı bölgelerde vaka sayısının arttığını görüyoruz. 1 ay öncesine göre artışa rağmen yoğun bakım, entübe ve vefat eden hasta sayımız azaldı. Eskiden yüzde 3 olurken, yüzde 2’ye geriledi.

Virüs etkisini kaybetmedi, erken tedbir aldık. Birinci dalganın dalgalanmalarını yaşıyoruz.

Burada da özellikle her geçen gün vefat eden vatandaşımızın da yaş ortalamasının giderek yükseldiğini görüyoruz. 16 Mayıs’tan önce 71 iken şuan vefat edenlerin ortalama yaş ortalaması 74’e çıkmış oldu.

Özellikle gençlerimizin kendilerini rahat hissetmemeliler. Ciddi bir durumla karşılaşmıyorlar olsa bile riskli olan büyüklerimize ve kronik hastalığı olanlara hastalığı bulaştırma potansiyel olduğu için hassasiyet göstermelerini istiyoruz.

Özellikle dünyada benzer şekilde büyük ölçekte yapılan çalışmanın olmadığını, 153 bin kişiyi hem PCR hem antikor testinden geçirdiğimizi, bu anlamda antikor bağışıklığını test etme açısından önemli olduğunu söylemiştim. 163 bin kişinin taranan 118 bin oldu. 118 bin içinde PCR taramasıyla pozitif bulduğumuz oran binde 2.8. Son derece düşük. Yine antikor testi yapıyoruz. Onda ise şu dönemde binde 8.1. Yani toplumun bağışıklığı yüzde 1’in altında. Bazı illerimizde bunun daha yüksek olduğunu biliyoruz. Adıyaman ve İstanbul’da yüzde 3’ün üzerinde Antep’te 2.8 gibi ama toplamda 0.86 yani binde 86.

Aşı gelişmedikçe bu tarz pandemi sonrası bağışıklıkla toplum bağışıklığının olmayacağını görüyoruz. O yüzden tedbirler konusunda dikkatli olmalıyız.

Virüsten korunmak istiyorsak, başkasına bulaştırmak istemiyorsak kendimizi virüs taşıyıcısı gibi görüp tedbirlere uyup hayatımıza devam etmeliyiz. Herkesin yaygın test yapma girişimi içerisinde olmaması gerekir. Dolayısıyla belirtisi olan, semptomu olan kişilerin test yaptırması daha önemli.

AŞI ÇALIŞMALARI

4 tane hayvan çalışmasına başlandığını biliyoruz. TÜBİTAK VE TÜSEP’in desteklediği. Hayvan çalışmalarının tamamlanmasının sonrası klinik çalışmaları dönemine girilecek. O nedenle şuan hayvan çalışmalarında sonuçların iyi olduğunu ama insan çalışmalarına Eylül ve Ekim’den önce gelmek zor görünüyor.

Türkiye olarak Rusya ile görüşmelerimiz olmuştu. Bilim Kurulu’nun 3. çalışmaları oldu bu hafta. Rusya ve Çin’le de aşı çalışmalarını birlikte klinik çalışma safhasında genel yaklaşım içerisindeyiz. Rusya ile daha ileride olduğumuzu söyleyebilirim.

Kurban Bayramı’nda kısıtlama gibi bir konu Bilim Kurulu’nda gündeme gelmedi. 1 ay daha var, salgının seyri belirleyici olacak. Bununla ilgili net bir şey söylemem doğru olmaz. Kısıtlılık olabileceğini şimdiden söylemem zor ramazanda olduğu gibi olmayacağı kanaatindeyim.

YKS’nin yapılması için alınması tedbirlerle ilgili Bilim Kurulu gerekli rehberi sundu. Velilerimizin mesafe noktasında hassasiyetine uyum konusunda sıkıntı oldu. Yapılması gereken lise son sınıflardaki öğrencilerin toplu taşımayla geleceklerse yalnız gelmeleri, biriyle gelmeleri gerekiyorsa tek kişi gelmeleri, okula 50-60 metre mesafeden öğrencilerin velileriyle ayrılmaları, aracıyla gelenler ise evlatlarıyla araçlarında vedalaşmalarıdır.

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.