Dolar 46,5154
Euro 52,9470
Altın 5.947,95
BİST 14.554,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 30°C
Parçalı Bulutlu
Bursa
30°C
Parçalı Bulutlu
Per 31°C
Cum 32°C
Cts 32°C
Paz 32°C

Rubio: Hürmüz ve Nükleer Garantiler Anlaşmanın Şartı

Rubio: Hürmüz ve Nükleer Garantiler Anlaşmanın Şartı
25 Haziran 2026 15:07
37
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Bahreyn’de düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi toplantısında, ABD ile KİK ortaklığının İran meselesindeki sınavını değerlendirdi. Dört ayı bulan çatışma sürecinin müzakerelerle fiilen durduğunu belirtirken, bölgedeki gerilimlerin sürdüğünü vurguladı.

Rubio, Washington’un İran’la görüşmelerde belirli kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, yapılacak herhangi bir uzlaşmanın koşullu ve güvenlik temelli olacağını ifade etti.

Hürmüz Boğazı: Serbest Geçişin Korunması

Hürmüz Boğazı’nın uluslararası sulara ait olduğunu söyleyen Rubio, bu güzergahtan geçişler için hiçbir devletin ücret talep edemeyeceğini vurguladı. Rubio, ister “geçiş ücreti” deyin ister “ücret” deyin fark etmeyeceğini; uluslararası su yollarının kullanımının bedellendirilmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.



İran’ın Nükleer Kapasitesine İlişkin Kesinlik

ABD’li yetkili, bir diğer temel şartın İran’ın asla nükleer silaha erişmemesi olduğunu söyledi. Rubio, herhangi bir anlaşmanın bu güvenceleri teminat altına alacağını; ABD’nin bunun için hem hazır hem de istekli olduğunu aktardı.

Rubio ayrıca müzakere sürecinde bölgedeki müttefiklerin güvenlik ve çıkarlarının öncelikli tutulacağını ifade ederek, bu mesajı iletmek amacıyla KİK ülkelerine geldiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.