Dolar 32,5093
Euro 34,9403
Altın 2.433,27
BİST 9.781,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 19°C

Özel hastanelerin Corona’da ‘otelcilik’ tuzağı

Özel hastanelerin Corona’da ‘otelcilik’ tuzağı
8 Nisan 2020 12:10
365
A+
A-

Bazı özel hastanelerin, COVID-19 görülen hastalarından fark ücreti ya da test, yoğun bakım ve sonrasındaki hizmetler için fahiş ücretler talep ettikleri yönünde iddialar gündemden düşmüyor.

Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak, pandemi sürecinde özel hastaneler tarafından sigorta dışında ilave ücret talebiyle karşılaşan kişilerin yargı yoluna başvurmaları halinde, Anayasa Mahkemesi ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamasında sonuç alacaklarını belirtti.

RESMİ TEBLİĞDE VAR

Özel hastanelerin Covid-19 sebebiyle yoğun bakımda yatan hiçbir hastadan ücret alamayacağı açıklandı; ancak SGK Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre özel hastaneler; acil hallerde sunulan sağlık hizmetinden ve yoğun bakım hizmetlerinden ilave ücret alamazken; yoğun bakım sonrasında “otelcilik hizmeti” adı altında oda, yatak ve benzeri hizmetlerle ilgili ücret alabiliyor.

YASAL DÜZENLEME GEREKLİ

Mevzuattaki bu ve benzeri hükümlere dayanan özel hastanelerin , pandemi sürecinde ilave ücret talep edebildiğini belirten ve bu konuda yasal bir düzenleme gerektiğinin altını çizen Umut Yeniocak “Atılan adımlar özel hastanelerin covid-19 hastalarından ilave ücret almasını engellemeye yetmez.Yapılması gereken şey, pandemi hastanesi olarak ilan edilen tüm sağlık kuruluşlarının pandemi süreci sona erene dek ve salgınla mücadele amacıyla sınırlı olarak Sağlık Bakanlığı tarafından yönetilmesidir. Dünyada bunun örnekleri var. Geç kalınmadan bu önlem alınmalıdır” dedi.

Yeniocak, bu ücretleri ödemek zorunda kalanların yargı yoluna başvurduklarında, en azından Anayasa Mahkemesi ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşamasında sonuç alacaklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.