Dolar 38,7440
Euro 43,5637
Altın 4.080,95
BİST 9.390,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa 22°C
Az Bulutlu
Bursa
22°C
Az Bulutlu
Pts 20°C
Sal 19°C
Çar 21°C
Per 21°C

Mudanya’nın 2800 Yıllık Mirası Koruma Altında

Mudanya’nın 2800 Yıllık Mirası Koruma Altında
11 Mayıs 2025 10:41
4
A+
A-

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “Koruma ve Onarım Semineri”nde konuşan Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, kentin tarihi dokusunu korumak amacıyla bir Kentsel Tasarım Rehberi hazırladıklarını ve bu rehberin Mudanya için yol gösterici bir kaynak olacağını ifade etti. Ayrıca Myrleia Antik Kenti’nin bulunduğu alanın kamulaştırılması yönünde çalışma yürüttüklerini belirterek, bu konuda devletin de sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nin bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği seminer, Bursa Akademik Odalar Birliği Konferans Salonu’nda akademisyenler, kamu temsilcileri, STK’lar ve meslek odalarının katılımıyla başladı.

Seminerin açılışında konuşan Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Erez Özdoğan, kültürel mirasın korunmasının temel bir sorumluluk olduğunu belirtti. Türkiye Kırsal Mimarlık Atlası Projesi’nden söz eden Özdoğan, geçmişte Emek Sineması, Atatürk Kültür Merkezi ve Gezi Parkı gibi alanların korunması için verdikleri mücadeleye de değindi. Bu süreçte bedel ödeyen uzmanları ve meslektaşlarını da anarak, özgürlüklerine kavuşmalarını temenni etti.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ise kültürel mirasın korunmasının yalnızca kamu kurumlarına değil, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına da önemli sorumluluklar yüklediğini vurguladı. Etkinliğin tüm katılımcılar için ilham verici olmasını diledi.

Myrleia Antik Kenti İçin Kamulaştırma Talebi

Seminerin ilk oturumunda, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu’nun moderatörlüğünde sunum yapan Başkan Deniz Dalgıç, “Mudanya özel bir yer, özel işler yapmak gerekir” sözleriyle başladığı konuşmasında kentin 2800 yıllık tarihine ve kültürel zenginliğine değindi. Mudanya’nın, Kurtuluş Savaşı’nı sonlandıran mütarekenin imzalandığı kent olarak da ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Myrleia Antik Kenti’nin ilk yerleşim alanının kamulaştırılması için çalışmalara başladıklarını açıklayan Başkan Dalgıç, bölgenin sahile ve antik limanlara kadar uzandığını ifade ederek, bu alanın kamulaştırılması ve kazı çalışmalarının devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini söyledi.

KUDEB Kurulması İçin 14 Aydır Bekliyoruz

Mudanya’da Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) kurulması yönündeki girişimlerine de değinen Başkan Dalgıç, 14 aydır bu konuda yanıt beklediklerini, ancak halen resmi bir karşılık alamadıklarını belirtti. “Mudanya gibi tarihi bir kente KUDEB neden kurulmasın? Sayfalarca itiraz alıyoruz, hatta ‘Neden istiyorsunuz?’ diye soruluyor. Oysa bu bir zorunluluktur,” dedi.

Kentsel Tasarım Rehberi ile Tarihi Dokuya Uyumlu Dönüşüm

Başkan Dalgıç, Mudanya’nın tescilli kültür varlıkları, koruma planları ve süren projeleri hakkında da bilgi verdi. Kent merkezindeki 12,5 hektarlık alanda hazırlanan Kentsel Tasarım Rehberi ile çevreye duyarlı, güvenli ve kimlikli yaşam alanları oluşturmayı hedeflediklerini aktardı. Rehberin tasarım kriterlerinin belirlendiğini ve kitapçığın Koruma Kurulu onayına sunulacağını belirterek, bu çalışmanın kent için önemli bir yol haritası olacağını ifade etti.

Ayrıca tarihi yapılara uygun cephe sağlıklaştırmaları ve kentsel yenileme projeleriyle koruma ve onarım çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın daha önce seminer programında yer aldığı ancak süren adli süreç nedeniyle etkinliğe katılamadığı da belirtildi.

İki gün sürecek seminer, cumartesi günü Tirilye Taş Mektep’te yapılacak oturumlarla devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.