Milli mücadele rotası başlıyor

Tarihi Kentler Birliği tarafından Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşıyan şehirleri ve kahramanları gün yüzüne çıkarmak amacıyla hazırlanan “Milli Mücadele Rotası” projesinde Mudanya da yer aldı. Bağımsızlık mücadelesindeki kritik rolüyle öne çıkan Mudanya, yedi önemli tarihi noktayla rotaya dahil edildi.
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Konya’da düzenlenen “Tarihi Kentler Birliği Olağan 1. Meclis Toplantısı: Milli Mücadele Rotası Kongresi”ne katıldı. Toplantıda, Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başlattığı ve 23 Ekim 1922’de zaferle taçlanan Milli Mücadele sürecini anlatan şehirlerin dijital rotası tanıtıldı.
Türkiye genelinden 23 ilden 127 lokasyonun yer aldığı projede Mudanya’dan şu tarihi noktalar dahil edildi:
-
Mudanya Mütareke Evi
-
Tahirpaşa Konağı
-
Şehit Şükrü Çavuş Anıtı
-
Hasan Bey Hamamı
-
Mudanya İstasyon Binası
-
Mirzaoba Şehitliği
-
Ömerbey Camii
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, bu anlamlı projede yer almaktan büyük gurur duyduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Yedi noktayla bu rotada yer almaktan onur duyuyoruz. Mudanya, askeri zaferlerin ardından diplomatik başarıyla taçlanan bir yer olarak tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Tam da Lozan Antlaşması’nın tarihsel anlamının yeniden tartışıldığı bir dönemde, bu rotanın hayata geçirilmesi, bu topraklarda verilen büyük mücadelenin hatırlatılması açısından çok kıymetlidir. İsmet Paşa’nın Lozan’da, ‘Ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geldim’ dediği Mudanya, Milli Mücadele’nin diplomasi zaferinin başlangıç noktasıdır.”
Toplantıda ayrıca Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, Kültürel Miras Finans Geliştirme Komisyonu üyeliğine seçildi.